ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΙΛΑΤΕ;
3 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΑΝΑΒΟΛΗ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
τις τελευταίες ημέρες έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος κατακλύζονται από άρθρα, που προσπαθούν να φωτίσουν πτυχές των μυστικών διαπραγματεύσεων για συγχώνευση τής Τράπεζάς μας με την τράπεζα Πειραιώς.
Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ανακοινώσεις της Διοίκησης τής Τράπεζάς μας, οι οποίες διακήρυτταν την ανάγκη διαφύλαξης τής ανεξαρτησίας του Οργανισμού και κυρίως την προστασία της απασχόλησης του προσωπικού.
Με βάση λοιπόν τις αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημιουργούνται οι εξής απορίες:
1. Παρά τις δεσμεύσεις της Διοίκησης για αυτόνομη ανάπτυξη των εργασιών της Τράπεζάς μας, αποδεικνύεται στην πραγματικότητα η ύπαρξη προχωρημένων διαπραγματεύσεων με την Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες ναυάγησαν την τελευταία στιγμή.
Επιπλέον διαρρέει προς τα έξω ότι αιτία του ναυαγίου αποτέλεσαν θέματα λειτουργίας του νέου διοικητικού συμβουλίου και της εκτελεστικής δομής της Διοίκησης του ενιαίου σχήματος.
Ρωτάμε λοιπόν. Μέσα από τη συγχώνευση οραματίζονταν κάποιοι την αυτόνομη πορεία της Τράπεζάς μας;
2. Η Διοίκηση τής Τράπεζάς μας με ανακοίνωσή της στις 30/1/07, εξέφραζε την ανησυχία της για το μέλλον του προσωπικού μετά την υποβολή δημόσιας πρότασης από τη Marfín Popular Bank, ασκώντας κριτική για τις παρατυπίες που είχε η συγκεκριμένη πρόταση.
Μάλιστα στην ανακοίνωση εκείνη, για πρώτη φορά, γίνεται λόγος για τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργούσε για το προσωπικό, το απευκταίο ενδεχόμενο η πρόταση αυτή να γίνει δεκτή από τους μετόχους.
Πιο συγκεκριμένα, η Διοίκηση τής Τράπεζάς μας αναφέρεται στη βεβαιότητα ότι μια συγχώνευση θα οδηγήσει σε κλείσιμο καταστημάτων, σύμπτυξη υπηρεσιών, μείωση του προσωπικού.
Τι απέγινε το ενδιαφέρον αυτό, όσον αφορά τις τύχες 2.500 εργαζομένων στην Τράπεζά μας, τη στιγμή μάλιστα που το νέο σχήμα, όσον αφορά την Ελλάδα, θα έφερε την ονομασία της Πειραιώς;
Υπήρξαν διασφαλίσεις για διατήρηση και όχι κλείσιμο καταστημάτων του ενοποιημένου οργανισμού, διατήρηση και όχι σύμπτυξη υπηρεσιών, προστασία της απασχόλησης και όχι μείωση του προσωπικού;
3. Η Διοίκηση τής Τράπεζάς μας στη τελευταία της ανακοίνωση δηλώνει ότι δεν την ανησυχεί το ποσοστό 8,07%, που βρίσκεται στα χέρια της Marfín Popular Bank, θεωρώντας ότι και η τελευταία θα εγκαταλείψει την προσπάθειά της να ελέγξει την Τράπεζά μας, όπως συνέβη και με την τράπεζα Πειραιώς μετά από προσπάθεια 8 μηνών.
Ρωτάμε λοιπόν: Εφόσον δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, τότε τι ήταν αυτό που οδήγησε την Τράπεζά μας να επιδιώξει τη συγχώνευσή της με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία κατείχε το ίδιο ακριβώς ποσοστό;
Υπάρχει περίπτωση να δούμε να επαναλαμβάνεται το ίδιο ακριβώς σκηνικό; Ή θα «επιμείνουμε» και πάλι στην αυτόνομη πορεία της Τράπεζάς μας;
Συνάδελφοι, οι τελευταίες εξελίξεις σηματοδοτούν το πέρασμα της Τράπεζάς μας σε μια περίοδο αβεβαιότητας. Είναι προφανές ότι η Τράπεζά μας βρίσκεται πλέον σταθερά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ανταγωνιστικών οργανισμών. Οι δηλώσεις περί αυτόνομης ανάπτυξης, κυρίως όμως η ευκολία με την οποία αυτές εγκαταλείπονται, ανοίγουν την όρεξη στους υποψηφίους «διεκδικητές», που όπως φαίνεται πληθαίνουν.
Πέρα από το συμφέρον του Οργανισμού, για το οποίο καθημερινά στην πράξη, με πνεύμα ομαδικότητας εργαζόμαστε, είναι πλέον ανάγκη να περιφρουρήσουμε την εργασία μας απέναντι στις πρακτικές εκείνες που με ευκολία μας κατατάσσουν στην κατηγορία των «παράπλευρων απωλειών».
Απέναντι στις λογικές εκείνες, που με ευκολία επιταχύνουν εξελίξεις αδιαφορώντας για τις τύχες του προσωπικού, μόνο μέσω του Συλλόγου μπορούμε να διασφαλίσουμε την προστασία της απασχόλησής μας. Η εγγραφή μας πλέον σε αυτόν είναι μοναδικής σημασίας. Κανένας συνάδελφος δεν επιτρέπεται και δεν μπορεί να αδιαφορεί για την εγγραφή του στο Σύλλογο.