Μπορώ να ενημερώνομαι για τους όρους εργασίας μου; Εάν ναι, πόσο τακτικά και με ποιόν τρόπο;
Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 156 (ΦΕΚ 102/5.7.94), που υλοποιεί Κοινοτική Οδηγία, οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τους όρους που διέπουν τη σύμβαση ή τη σχέση εργασίας τους.
Αυτή η πληροφόρηση πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:
• Τα στοιχεία ταυτότητας των συμβαλλομένων (εργαζόμενου, εργοδότη).
• Τον τόπο παροχής της εργασίας, την έδρα της επιχείρησης ή τη διεύθυνση κατοικίας του εργοδότη.
• Τη θέση ή την ειδικότητα του εργαζόμενου, το βαθμό του, την κατηγορία της απασχόλησής του (στέλεχος, κύριο, βοηθητικό προσωπικό κλπ), το αντικείμενο γενικότερα της εργασίας του.
• Την ημερομηνία έναρξης της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας, καθώς και τη διάρκειά της, αν πρόκειται για σύμβαση ορισμένου χρόνου.
• Τη διάρκεια της άδειας με αποδοχές που δικαιούται ο εργαζόμενος, καθώς και τον τρόπο και το χρόνο χορήγησής της.
• Τις πάσης φύσεως αποδοχές που δικαιούται ο εργαζόμενος και την περιοδικότητα καταβολής τους.
• Τη διάρκεια της κανονικής ημερήσιας και εβδομαδιαίας απασχόλησης του εργαζόμενου.
To ύψος της αποζημίωσης που οφείλεται και τις προθεσμίες που πρέπει να τηρούν εργοδότης και εργαζόμενος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση λύσης της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας με καταγγελία.
• Αναφορά στις συλλογικές ρυθμίσεις (κλαδικές ή – συμπληρωματικά- επιχειρησιακές ΣΣΕ) που έχουν εφαρμογή στην επιχείρηση και καθορίζουν τους ελάχιστους όρους αμοιβής και εργασίας του εργαζόμενου. Στον τραπεζικό κλάδο, τέτοιες συλλογικές ρυθμίσεις είναι οι κλαδικές ΣΣΕ ΟΤΟΕ-Τραπεζών.
Η ενημέρωση γίνεται με παράδοση στον εργαζόμενο, δύο μήνες το αργότερο από την έναρξη της εργασίας του, γραπτής σύμβασης εργασίας ή άλλου ειδικού εγγράφου, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τα παραπάνω αναφερόμενα στοιχεία.
Αυτή η υποχρέωση του εργοδότη ισχύει και για τους ήδη απασχολουμένους. Πρέπει μάλιστα να επαναλαμβάνεται κάθε φορά που μεταβάλλεται κάποιο απο τα παραπάνω στοιχεία. Ειδικότερα, ο εργοδότης οφείλει να συντάσσει ειδικό έγγραφο και να το παραδίδει στον εργαζόμενο, το αργότερο ένα μήνα μετά την όποια μεταβολή. Ο εργαζόμενος υπογράφει μόνο ότι έλαβε γνώση του εγγράφου.
Εάν η ενημέρωση είναι ελλειπής ή ανακριβής, αυτό δεν σημαίνει ότι ο εργαζόμενος παραιτείται των αντίστοιχων δικαιωμάτων του ή ότι μπορεί να τροποποιηθούν, μέσα από τη διαδικασία ενημέρωσης, ισχύοντα δικαιώματά του από νόμους, κλαδικές ΣΣΕ κλπ.