Πώς διαμορφώνονται και πώς εξελίσσονται οι ελάχιστες αποδοχές στον κλάδο; Τι είναι και γιατί πρέπει να μ‘ ενδιαφέρει το Ενιαίο Μισθολόγιο;
To Ενιαίο Μισθολόγιο του κλάδου, που θεσπίστηκε την 1/1/1982, όπως ισχύει σήμερα και όπως κάθε φορά εξελίσσεται με βάση τις κλαδικές ΣΣΕ ΟΤΟΕ–Τραπεζών, αποτελεί τη βάση καθορισμού και εξέλιξης των βασικών αποδοχών όλων των εργαζόμενων του κλάδου, ανάλογα με τη μισθολογική κατηγορία στην οποία ανήκει ο καθένας.
Η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου γίνεται με βάση 3 μισθολογικές κατηγορίες προσωπικού:
Κύριο προσωπικό: Αυτή η μισθολογική κατηγορία περιλαμβάνει τους υπαλλήλους του λογιστικού, του ταμειακού και του τεχνικού κλάδου, καθώς και όλους όσους αμείβονται σήμερα με βάση την αντιστοιχία των αποδοχών των παραπάνω κλάδων.
Βοηθητικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας: Τα κλιμάκια του Ενιαίου Μισθολογίου, όπως διαμορφώνονται κάθε φορά αποτελούν τους βασικούς μισθούς, πάνω στους οποίους υπολογίζονται τα πάσης φύσεως ποσοστιαία επιδόματα, που ο εργαζόμενος δικαιούται από τις κλαδικές ή (συμπληρωματικά) από τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
To Ενιαίο Μισθολόγιο είναι βασικός θεσμός και στοιχείο συνοχής του κλάδου: εγγυάται σε κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα από το βαθμό και τη θέση του στην επιχείρηση, ένα γενικά υποχρεωτικό για τον κλάδο ελάχιστο ποσό τακτικών αποδοχών, αλλά και τη συνεχή εξέλιξη αυτών των αποδοχών, ανάλογα με την υπηρεσία/προϋπηρεσία του εργαζόμενου.
Έτσι, ακόμα και αν η επιχείρηση δεν παρέχει στον εργαζόμενο (και ιδίως στον απλό υπάλληλο) συνεχή εξέλιξη των αποδοχών του, η εξέλιξη αυτή επέρχεται με τις αυξήσεις που δίνουν οι κλαδικές ΣΣΕ στο Ενιαίο Μισθολόγιο και με την αλλαγή, κάθε χρόνο, μισθολογικού κλιμακίου. Πέραν αυτού, τα κλαδικά επιδόματα αλλά και πολλά επιχειρησιακά – δραχμικά επιδόματα είναι συνδεδεμένα με την εξέλιξη των βασικών / κλιμακίων του Ενιαίου Μισθολογίου και αυξάνονται συμπληρωματικά με αυτό.
Επίσης, η εξέλιξη του Ενιαίου Μισθολογίου και των κλαδικών αποδοχών επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις συντάξιμες αποδοχές των εργαζόμενων του κλάδου. Τέλος, για λόγους κύρους και ανταγωνισμού στην προσέλκυση υπαλλήλων και στελεχών, οι περισσότερες Τράπεζες παρακολουθούν την εκάστοτε εξέλιξη των κλαδικών αποδοχών και φροντίζουν να δίνουν, όχι μόνον τα κλαδικά νόμιμα, αλλά και συμπληρωματικά επιδόματα, αυξήσεις και ειδικές παροχές στους εργαζόμενους.