Στην Μπρέγκα και την Ατζαμπίγια -οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών- οι μάχες σώμα με σώμα ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας, συνοδεύτηκαν από τους βομβαρδισμούς των δυνλάμεων του Καντάφι σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και αποθήκες πυρομαχικών.
«Στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον τομέα που βρίσκεται μεταξύ της πετρελαϊκής εταιρίας και της κατοικημένης ζώνης», ανέφερε ο Φάταχ αλ Μογράμπι, εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Μπρέγκα. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, κάτοικο της Μπρέγκα, πάνω από 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη στις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πόλη μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων που παραμένουν πιστοί στον Καντάφι.
Περίπου εκατό στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι αιχμαλωτίστηκαν από την ένοπλη αντιπολίτευση στην Μπρέγκα, κατά τη διάρκεια των χθεσινών βίαιων συγκρούσεων της Τετάρτης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ανταρτών.
Ο Καντάφι ενισχύει τις δυνάμεις του με μισθοφόρους, που στρατολογεί από το Τσαντ, τον Νίγηρα, το Μαλί, την Αλγερία και την Μπουρκίνα Φάσο και δηλώνει αποφασισμένος να «απελευθερώσει την χώρα από την Αλ Κάιντα και τις ξένες δυνάμεις που επιθυμούν να κάνουν για άλλη μια φορά την Λιβύη αποικία τους».
Διπλωματικός πυρετός για πιθανή εισβολή
Την ώρα που το ΝΑΤΟ δηλώνει «έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο» και οι ΗΠΑ ενισχύουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στην Μεσόγειο, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία διαφωνούν για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα εκ νέου σήμερα τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία δηλώνοντας ότι έχει χάσει τη νομιμότητα να διοικεί και “πρέπει να φύγει”.
Η Γαλλία και η Βρετανία θα υποστηρίξουν την ιδέα της δημιουργίας μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, αν οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον πολιτών, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ
Κατά της ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη τάσσεται η Γερμανία, με τον ΥΠΕΞ της χώρας, Γκίντο Βεστερβέλε, να δηλώνει πως «δεν είναι ακόμη ώριμο να αποφασισθεί η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων».
Την ίδια ώρα,ο Λίβυος στρατηγός βρίσκει σύμμαχο τον πρόεδρο της Βενεζουέλα, Ούγκο Τσάβες, για «να φέρει την ειρήνη στη Λιβύη», και αποδέχεται την πρόταση του. Η λιβυκή αντιπολίτευση αρνήθηκε κατηγορηματικά την προσφορά διαμεσολάβησης του προέδρου της δηλώνοντας ότι είναι είναι πολύ αργά για διαπραγματεύσεις καθώς “έχει χυθεί πολύ αίμα”.
Ο Τσάβες, πρότεινε την Δευτέρα την ανάληψη διεθνούς διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην εξέγερση στη Λιβύη κατά του φίλου και πολιτικού του συμμάχου, Μουάμαρ Καντάφι.
Σύμφωνα με τον υπουργό Πληροφοριών της Βενεζουέλα, ο Τσάβες έχει ήδη συζητήσει την πρόταση αυτή με τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και καταδίκασε κάθε ενδεχόμενη διεθνή στρατιωτική παρέμβαση στη χώρα που, όπως είπε, θα ήταν “καταστροφική”.
Παράλληλα και και Αραβικός σύνδεσμος εξέφρασε ενδιαφέρον για το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Τσάβες, τάσσεται όμως υπέρ της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, εάν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί και η βιαιότητες του καθεστώτος.
Ύποπτος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο Καντάφι
Ερευνα σε βάρος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, των γιων του και πολλών υψηλόβαθμων λίβυων αξιωματούχων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη, ξεκινά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μετά από πρόταση του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο εκτιμά ότι “οι συστηματικές επιθέσεις” εναντίον του άμαχου πληθυσμού αυτής της χώρας “μπορεί να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.
Σύμφωνα με το λιβυκό Σύνδεσμο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η καταστολή είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 6.000 ανθρώπων, από τους οποίους 3.000 σκοτώθηκαν στην Τρίπολη και 2.000 στη Βεγγάζη.
Την ίδια ώρα δραματική είναι η κατάσταση με την ανθρωπιστική κρίση που έχει ξεσπάσει στα χερσαία σύνορα της Λιβύη με την Τυνησία. Τουλάχιστον 180.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία καλεί τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει επειγόντως στον μαζικό επαναπατρισμό δεκάδων χιλιάδων ξένων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα .
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η η Ύπατη Αρμοστεία έχουν απευθύνει “επείγουσα έκκληση” στη διεθνή κοινότητα να παράσχει οικονομικά και πρακτικά μέσα, όπως αεροσκάφη, πλοία και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό , προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα της Τυνησίας.
Ανθρωπιστική βοήθεια σε χρήμα και είδος έχουν ήδη προσφέρει ο Καναδάς, η Τυνησία, η Ισπανία, η Ιταλία και άλλες χώρες όμως είναι αβέβαια εάν και πώς θα διοχετευθεί η βοήθεια στους Λίβυους, καθώς ο Καντάφι έχει δηλώσει ότι η αποδοχή διεθνούς βοήθειας αποτελεί εθνική προδοσία, που ανοίγει το δρόμο για να υπαχθεί ξανά η Λιβύη στην αποικιοκρατία.