Wed, 04 December 2024

Αντιαεροπορικά πυρά ακούγονταν όλη νύχτα στην Τρίπολη καθώς συνεχίστηκαν για τρίτη νύχτα οι αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις των συμμάχων για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων και την προστασία των αμάχων στη Λιβύη.

Οι αντικαθεστωτικοί που βρίσκονταν ένα βήμα πριν από τη συντριβή τους, προάγονται, πλέον σε ρυθμιστές της κατάστασης καθώς από την έκβαση των συγκρούσεών τους με το στρατό του συνταγματάρχη Καντάφι θα κριθεί το μέλλον της χώρας τους.

Όμως δεν φαίνεται, προς το παρόν να εκμεταλλεύονται το πλεονέκτημα που τούς έδωσε η διεθνής στρατιωτική επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας», γεγονός που εντείνει την ανησυχία της Δύσης ως προς τη διάρκεια του εμφυλίου στη Λιβύη.

«Δεν θέλουμε άλλο ένα Ιράκ» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Θέλουμε να προστατεύσουμε τους αμάχους και να δώσουμε στο λιβυκό λαό το δικαίωμα να καθορίσει αυτός τη μοίρα του».

Η βρετανική κυβέρνηση έλαβε την έγκριση από τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινοβουλίου τη Δευτέρα, για τις ενέργειες αλλά και το ρόλο της, στο πλαίσιο της επιχείρησης, της διεθνούς συμμαχίας κρατών, για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

Μετά από συνεδρίαση που κράτησε επτά ώρες, το κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης με 557 ψήφους υπέρ και 13 κατά, με απαιτούμενη πλειοψηφία τις 544 ψήφους.

Το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι όχι μόνο η κυβερνητική συμμαχία των Συντηρητικών με τους Φιλελεύθερους, του πρωθυπουργού Ντέϊβιντ Κάμερον, αλλά και συντριπτικό ποσοστό του συνόλου των βουλευτών της αντιπολίτευσης των Εργατικών, υποστηρίζουν τη στρατιωτική δράση στην κρίση στη Λιβύη.

Ο Κάμερον χαρακτήρισε ως  καλό αποτέλεσμα, την απενεργοποίηση του συστήματος της Λιβυκής αεράμυνας, τις δύο πρώτες ημέρες των επιχειρήσεων. 

Υποστήριξε, ακόμα, ότι η ταχεία δράση ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί μία σφαγή στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών, τη Βεγγάζη.

Μια βάση του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης που βρίσκεται 10 χλμ ανατολικά της Τρίπολης, χτυπήθηκε από τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς και ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν και άλλη μία όπως και εγκαταστάσεις ραντάρ στην ανατολική περιοχή .

Όμως, ο Μουαμάρ Καντάφι που βρίσκεται 42 χρόνια στην εξουσία υπόσχεται στους εχθρούς του «έναν μακρύ πόλεμο», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του και την τελευταία τηλεοπτική εμφάνισή του.

Ο κυβερνητικός του εκπρόσωπος άλλωστε δήλωσε ότι η Λιβύη θέλει σταθερότητα, αλλά θα αντεπιτεθεί αν οι αντάρτες προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τα Δυτικά πλήγματα κατά των κυβερνητικών δυνάμεων για να προχωρήσουν προς την Τρίπολη.

«Στόχος μας είναι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ενότητα της Λιβύης. Αλλά τελικά εμείς θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Οπλίζουμε τους ανθρώπους μας. Θα έχετε ένα έθνος 6 εκατομμυρίων ενόπλων ανθρώπων και θα πολεμήσουμε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» δήλωσε ο εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραχίμ.
 
Πόντιος Πιλάτος η Τουρκία
Στο μεταξύ, η Άγκυρα που τηρούσε από την αρχή, ιδιαίτερα φιλική πτος το καθεστώς Καντάφι στάση, ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετάσχει στις αεροπορικές επιδρομές της Δύσης.
    
«Η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στα στρατιωτικά πλήγματα της διεθνούς δύναμης στη Λιβύη, αλλά είναι πιθανόν να συμβάλει στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις που θα οργανωθούν επί τόπου» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εφημερίδα Hurriyet.

«Δεν θα συμμετάσχουμε με τις στρατιωτικές μας δυνάμεις. Είναι αδιανόητο τα μαχητικά μας αεροσκάφη να βομβαρδίσουν τον λιβυκό λαό» δήλωσε μέσα από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Άγκυρα μετά την επίσκεψή του στην Σαουδική Αραβία.

«Δεν θέλουμε η Λιβύη να γίνει ένα δεύτερο Ιράκ Σε διάστημα οκτώ χρόνων ένας ολόκληρος πολιτισμός καταστράφηκε. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράκ,» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. 

Η Τουρκία ζήτησε την Κυριακή από τα άλλα μέλη της Συμμαχίας να επανεξετάσουν τα σχέδια ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης, θεωρώντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού έχουν μεταβάλει τα δεδομένα και ότι πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι. 

Πηγή: http://www.tanea.gr