Sat, 18 January 2025
Σύροι διαδηλωτές κάνουν το σήµα της νίκης στους δρόµους της Ντάρα όπου χθες σηµειώθηκαν πολύνεκρες συγκρούσεις µε τις δυνάµεις ασφαλείας
 
Το κύµα εξέγερσης στον αραβικό κόσµο εξαπλώνεται και στη Συρία έχουν προγραµµατιστεί για αύριο διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, σε µια ηµέρα που ονοµάστηκε Παρασκευή της Αξιοπρέπειας. Χθες οι δυνάµεις ασφαλείας του καθεστώτος Ασαντ εξαπέλυσαν επιχείρηση που διήρκεσε 24 ώρες στην πόλη Ντάρα που συγκλονίζεται από διαδηλώσεις και οι πληροφορίες µιλούν ακόµα και για 15 νεκρούς. Οι έξι, µεταξύ των οποίων και ένας γιατρός, πυροβολήθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης τα ξηµερώµατα της Τετάρτης εναντίον συγκεντρωµένων που βρίσκονταν κοντά στο τέµενος αλ-Οµάρι ζητώντας πολιτικές µεταρρυθµίσεις. Κάτοικοι ανέφεραν ότι χθες το µεσηµέρι σκοτώθηκαν άλλοι τρεις και αργότερα βρέθηκαν ακόµη έξι πτώµατα. Ετσι, συνολικά ο αριθµός αυτών που έχασαν τη ζωή τους στην πόλη όπου έχουν ξεσπάσει εδώ και µια εβδοµάδα ταραχές ανέρχεται σε 22.

Καθώς ο αριθµός των θυµάτων αυξανόταν, κάτοικοι των γύρω χωριών Ινχίλ, Γιασίµ, Κιρµπέτ Γκαζαλέχ και αλ-Χάρα προσπάθησαν να φθάσουν στην Ντάρα, αλλά οι δυνάµεις ασφαλείας τούς εµπόδισαν ανοίγοντας πυρ. Πυροβολισµοί ακούγονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας, ενώ η πόλη έχει περικυκλωθεί από δυνάµεις του στρατού και δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν, παρά µόνο σε ασθενοφόρα. Η παρουσία ένοπλων αστυνοµικών είναι έντονη στους δρόµους και τα περισσότερα καταστήµατα παραµένουν κλειστά. Οι τηλεφωνικές γραµµές και το Ιντερνετ έχουν διακοπεί, καθώς όµως η πόλη βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα µε την Ιορδανία οι εκκλήσεις για µαζικές διαδηλώσεις αύριο γίνονται µέσω ιορδανικών γραµµών. Οι κάτοικοι της Ντάρα ανέφεραν σε δηµοσιογράφους ότι µεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν στην επίθεση ήταν ο γιατρός Αλι Γάσαµπ αλ Μαχάµιντ, προερχόµενος από εξέχουσα οικογένεια, ο οποίος είχε πάει στο τέµενος για να βοηθήσει τα θύµατα της επίθεσης. Η κρατική τηλεόραση µετέδωσε ότι καθαιρέθηκε ο κυβερνήτης της πόλης.

Μέχρι τώρα οι ταραχές είχαν περιοριστεί στην Ντάρα και στη γύρω περιοχή, παρότι έγιναν κάποιες µικρές συγκεντρώσεις σε περίχωρα της πρωτεύουσας ∆αµασκού. Ωστόσο έχουν εκφραστεί προτροπές µέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης για συγκεντρώσεις αύριο σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

Οι εξελίξεις δεν µπορεί να συγκρι θούν µε εκείνες στο Μπαχρέιν ή στην Υεµένη, στη Συρία όµως, όπου η µυστική αστυνοµία ελέγχει τα πάντα, έχει δηµιουργηθεί ήδη µια κατάσταση άνευ προηγουµένου.

Χθες στο κοντινό χωριό Νάουα εκατοντάδες διαδηλωτές ζητούσαν πολιτικές µεταρρυθµίσεις. Αυτό άλλωστε είναι ένα από τα βασικά αιτήµατα, όπως και η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουµένων και η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη Συρία από το 1963 και βάσει αυτής η αντιπολίτευση έχει τεθεί εκτός νόµου. Οι διαδηλωτές ζητούν να σταµατήσει η διαφθορά και έχουν κύριο στόχο τον Ραµί Μαχλούφ, εξάδελφο του Ασαντ ο οποίος έχει γίνει δισεκατοµµυριούχος ελέγχοντας τις µεγάλες επιχειρήσεις της χώρας.

Ενταση επικρατεί στην Μπανιγιάς, όπου κατοικούν σουνίτες και αλαουίτες και η Αστυνοµία έχει επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας. Αναταραχή παρατηρείται και στις περιοχές των Κούρδων, όπου ακόµα κυριαρχούν οι µνήµες της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων το 2004, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσµα 36 νεκρούς. ∆ιαδηλώσεις αναµένονται και στην πόλη Χάµα, όπου είχε γίνει σφαγή το 1982 – οι νεκροί υπολογίζονται σε 20.000 ενώ 70.000 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είναι αγνοούµενοι – αλλά και στη Λατάκια. Η τηλεοπτική µετάδοση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα στο Ντέιρ αλ-Ζουρ αναβλήθηκε «για τεχνικούς λόγους» λίγα λεπτά αφότου άρχισε, επειδή ορισµένοι θεατές ύψωσαν πανό που έγραφε: «Ελευθερία».

Τους 22 έχουν φτάσει οι νεκροί από τα πυρά των δυνάµεων ασφαλείας

Σόι πάει το βασίλειο…

Ο 46χρονος Μπασάρ Αλ Ασαντ, πρόεδρος της Συρίας, δεν είχε πολιτικές φιλοδοξίες µέχρι τον θάνατο του µεγαλύτερου αδελφού του και πρωτότοκου γιου τού προηγούµενου προέδρου της χώρας Χαφέζ Αλ Ασαντ, σε τροχαίο το 1994. Σπούδαζε Οφθαλµολογία στο Λονδίνο και επέστρεψε εσπευσµένα στη χώρα ώστε να προετοιµασθεί προκειµένου να διαδεχθεί τον πατέρα του, κάτι που έγινε το 2000, τόσο στην προεδρία της χώρας όσο και στην ηγεσία του κόµµατος Μπάαθ. Υπήρχαν ελπίδες ότι θα προωθήσει µεταρρυθµίσεις, όµως λίγα πράγµατα έχουν αλλάξει στη Συρία όπου η µυστική αστυνοµία ελέγχει τα πάντα.

Πηγή: http://www.tanea.gr