Sat, 18 January 2025

Το χάπι για την καταπολέμηση της βίας στα ποδοσφαιρικά γήπεδα φτιάχτηκε κατά καιρούς με διαφορετικές συνταγές. Στα πρώτα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και για ένα μεγάλο διάστημα, τα πρόστιμα στις ομάδες ήταν συμβολικά και η τιμωρία τους ήταν να δίνουν αγώνες σε ουδέτερα γήπεδα, αρκετά μακριά από τη φυσική τους έδρα. Επειδή με αυτό το σύστημα ποινολόγησης η βία έγινε μετακινούμενη και ουδόλως περιορίστηκε, η επόμενη συνταγή ήταν τα παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών. Κατά καιρούς υπήρξαν ομάδες που τιμωρήθηκαν με 4 και 5 αγωνιστικές, χωρίς το μέτρο να αποδώσει. Οι «μεγάλες» ομάδες που κατά κανόνα είχαν τους πιο θερμόαιμους οπαδούς, είχαν (μέσω των διαρκείας) προπωλημένα τα περισσότερα από τα εισιτήρια που έκοβαν κατά μέσο όρο κάθε χρονιά, άρα η οικονομική τους ζημιά ήταν σχετικά περιορισμένη στα ματς με τις άδειες εξέδρες. Τη μεγαλύτερη τιμωρία τη βίωνε ο φίλαθλος που πλήρωνε το διαρκείας του και έχανε σχεδόν τα μισά εντός έδρας παιχνίδια της περιόδου. Το επόμενο χάπι είχε διαφορετικές αναλογίες. Μικρότερες ποινές των γηπέδων (η ανώτερη κατά περίπτωση είναι δύο αγωνιστικές) και πολύ τσουχτερά πρόστιμα για τις ομάδες. Οταν η εισβολή των οπαδών της Μπέρμιγχαμ στον αγωνιστικό χώρο τιμωρήθηκε από την Πρέμιερ Λιγκ με πρόστιμο 20 χιλ. λιρών και άλλων 20 χιλ. με αναστολή, στη Σούπερ Λίγκα οι… κατοστάρες πηγαίνουν σύννεφο. Αλλαξε κάτι; Φυσικά. Αλλαξε ο Μανολιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς… Οσο κι αν πόνεσε η τσέπη των ομάδων, δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τους ταραξίες, ούτε και να περιορίσουν τη δράση τους. Τα ξεσπάσματα βίας στα γήπεδα είναι πιο έντονα και πολύ πιο συχνά.

Πονάει πράγματι η τσέπη των ομάδων, όμως; Τα χρήματα που πληρώνουν για πρόστιμα, τα χάνουν οριστικά ή μήπως με κάποιο τρόπο επιστρέφουν στη δική τους τσέπη; Και δεν είναι μικρό το ποσό. Στα σχεδόν πέντε χρόνια της Σούπερ Λίγκας, τα πρόστιμα που έχουν πληρώσει συνολικά οι ομάδες φτάνουν τα 8 εκατ. ευρώ. Πού πάνε και πώς αξιοποιούνται αυτά τα χρήματα; Την απάντηση τη δίνει ο γενικός διευθυντής της Σούπερ Λίγκας, Πατρίκ Κομνηνός: «Εως και την αγωνιστική περίοδο 2008-09, η ΕΠΟ λάμβανε το 25% του συνόλου των προστίμων που πλήρωναν οι ΠΑΕ. Από το 2009 και μετά, το ποσοστό αυτό έγινε 60% – πιστοποιώντας έτσι και την ουσιαστική οικονομική συνεισφορά της Σούπερ Λιγκ στον προϋπολογισμό της ΕΠΟ και στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Το ποσό που καταθέτουν οι ΠΑΕ στη Σούπερ Λιγκ σε συνέχεια τελεσιδικίας της κάθε απόφασης εντάσσεται στα συνολικά έσοδα του Συνεταιρισμού και χρησιμοποιείται για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του, όπως μεταξύ άλλων είναι η κάλυψη των εξόδων διαιτησίας, η διοργάνωση των Πρωταθλημάτων Νέων, στο πλαίσιο που ορίζει η UEFA».

Με το σύστημα αυτό πριμοδοτούνται έμμεσα οι ομάδες με τους πιο ήσυχους οπαδούς, διότι το μερίδιο που τους αναλογεί στα συνολικά έξοδα της Σούπερ Λίγκας, πληρώνεται κατά βάση από τα πρόστιμα που καταβάλλουν οι ομάδες με τους ταραξίες οπαδούς. Εξηγεί ο κ. Κομνηνός: «Με αυτή τη διαδικασία, οι ΠΑΕ που πληρώνουν, το αργότερο εντός 30 ημερών μετά την τελεσιδικία, επιβαρύνονται ουσιαστικά με αυξημένη συμμετοχή στα έξοδα της Σούπερ Λιγκ και οι ΠΑΕ στις οποίες δεν επιβάλλονται πρόστιμα επωφελούνται, καθώς η συμμετοχή τους είναι μηδαμινή, ενώ σε αντιστοιχία εισπράττουν περισσότερα κατά την τελική διανομή των εσόδων».

Με βάση την κλίμακα μέτρησης των εντάσεων στα ματς της Σούπερ Λίγκας, τα τελευταία τρία χρόνια η λίστα των πιο επεισοδιακών ΠΑΕ περιλαμβάνει (με αλφαβητική σειρά) τις ίδιες οκτώ ομάδες: ΑΕΚ, Αρης, Ηρακλής, Λάρισα, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Πανιώνιος και ΠΑΟΚ.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr