Πυρ ομαδόν κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης χθες από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ φαίνεται ότι κερδίζει υποστηρικτές στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος η άποψη υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, παρά την επαναλαμβανόμενη κατηγορηματική άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση και τις συνεχείς διαψεύσεις των δανειστών της χώρας.
Σαχινίδης και Παπακωνσταντίνου στη χθεσινή ενημέρωση Χθες η Βάσω Παπανδρέου, πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, υποστήριξε σε συνεδρίαση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τώρα πρωτοβουλία για αναδιάρθρωση του χρέους. «Αποκλείεται να γίνει αναδιάρθρωση», της απάντησε ο παριστάμενος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Επίσης και η βουλευτής Επικρατείας Ελενα Παναρίτη σε ραδιοφωνική της συνέντευξη είπε χθες ότι «η αναδιάρθωση δεν είναι κακό πράγμα».
Την ίδια στιγμή:
* Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δήλωνε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η αναδιάρθρωση δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, γιατί «θα είναι βλαπτική και επιζήμια για την ελληνική οικονομία και θα μετακυλιστεί στις πλάτες του Ελληνα πολίτη». Ο κ. Πεταλωτής είπε ακόμα ότι αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε στην προχθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πολυεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος.
* Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν επανέλαβε ότι στηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Οικονομικών ήρθε αντιμέτωπος με τα φαρμακερά βέλη βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική πολιτική, η κ. Παπανδρέου είπε:
«Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης που θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2013, προβλέπει την ελεγχόμενη πτώχευση. Η αναδιάρθρωση, είτε με επιμήκυνση αποπληρωμής είτε με “κούρεμα”, θα γίνει έτσι κι αλλιώς τότε. Οσο καθυστερούμε θα γίνει εις βάρος της χώρας μας και με όρους που συμφέρει τις ξένες τράπεζες. Να έχουμε εμείς την πρωτοβουλία. Διαπραγματευτείτε τώρα την αναδιάρθρωση, γιατί αλλιώς θα έχουν οι ξένοι το πάνω χέρι».
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τής απάντησε ότι «αναδιάρθρωση του χρέους αποκλείεται να γίνει…», ενώ αντέδρασε και ο βουλευτής Κ. Γείτονας που είπε πως «δεν είναι δυνατόν να ανοίγουμε τέτοια θέματα, θα τα τινάξουμε όλα στον αέρα».
Περί δαιμόνων
Επίσης η βουλευτής Επικρατείας Ελενα Παναρίτη -εκ των προσωπικών επιλογών του πρωθυπουργού- δήλωσε χθες στον «Φλας» ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους ως ακαδημαϊκός όρος είναι κάτι αναπόφευκτο, κάτι το οποίο πολύς κόσμος το συζητάει, είναι λάθος να λέμε ότι δεν το συζητάμε γιατί είναι κακό πράγμα, στην Ελλάδα δαιμονίζουμε τους πάντες». Τόνισε ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς ως Ελληνες αναδιάρθρωση απλά και μόνο από μόνοι μας γιατί δεν είμαστε ελεύθεροι σκοπευτές».
Στην ίδια συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας οι βουλευτές άσκησαν σκληρή κριτική στον υπουργό Οικονομικών για το σύνολο της οικονομικής πολιτικής.
Η Β. Παπανδρέου
Η κ. Παπανδρέου, η οποία πριν από πολλούς μήνες είχε υποστηρίξει ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει, είπε ακόμα πως «συνεχώς λέμε ότι δεν θα πάρουμε νέα μέτρα και όλο νέα μέτρα παίρνουμε, υπάρχουν αστοχίες στην υλοποίηση της πολιτικής, δεν βγαίνει το πρόγραμμα, χρειάζεται αλλαγή οικονομικής πολιτικής». Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε ότι το κλίμα στην κοινωνία και στους βουλευτές δεν είναι καλό όπως πέρυσι, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για να περάσει χρειάζεται μεγάλη συζήτηση με τους βουλευτές, υποστήριξε ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει και πρότεινε στην κυβέρνηση να το επαναδιαπραγματευτεί. Η Σοφία Γιαννακά τόνισε ότι θέλει να στηρίξει την οικονομική πολιτική αλλά δεν έχει πειστεί, υπογράμμισε ότι πολλές φορές έχει ανακοινωθεί πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και άλλες τόσες έχει διαψευστεί. Η Νάντια Γιαννακοπούλου διαφώνησε με την ενίσχυση των τραπεζών μέσω των εγγυήσεων, λέγοντας πως όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση είχε διαφωνήσει με τις εγγυήσεις 28 δισ. ευρώ που είχε δώσει η Ν.Δ στις τράπεζες.
Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε όσα άκουσε τόνισε ότι ποτέ δεν είπε πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Υποστήριξε ότι στα νέα μέτρα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις και επανέλαβε ότι δεν θα περικοπούν άλλο μισθοί και συντάξεις. Αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχθηκε για τις τράπεζες τόνισε ότι η οικονομία χρειάζεται ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα.
Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου και Μίμης Ανδρουλάκης ζήτησαν να βγει η κυβέρνηση από το Μνημόνιο. *