Σταμάτησε η διαρροή στον Ειρηνικό Ωκεανό του μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού χάρη στις προσπάθειες των μηχανικών που εργάζονται στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας Tepco, το ρήγμα στον αντιδραστήρα 2 σφραγίστηκε με τη χρήση υαλινομερούς υλικού.
Αποφασίστηκε, επίσης, να διοχετευτούν 6.000 κυβικά μέτρα αζώτου στον αντιδραστήρα 1 για να αποτραπεί πιθανή έκρηξη εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου. Οι εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στον πυρηνικό σταθμό φοβούνται ότι η ποσότητα υδρογόνου θα συνεχίσει να αυξάνεται και ενδεχομένως θα προκληθεί έκρηξη κατά την επαφή με το οξυγόνο του αέρα
Οι εκρήξεις υδρογόνου έχουν ήδη προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο εξωτερικό κτίριο των δυο εκ των έξι αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού. Σύμφωνα με την Tepco, η επιχείρηση διοχέτευσης αζώτου αναμένεται να διαρκέσει πολλές ημέρες.
Το άζωτο, ένα αδρανές αέριο, χρησιμοποιείται συχνά σε ευαίσθητες ζώνες αποθήκευσης για να μειώσει τα επίπεδα οξυγόνου και να αντικαταστήσει έτσι μέρος της ατμόσφαιρας.
Συνεχίζεται πάντως για τρίτη ημέρα η εκούσια απόρριψη στον Ειρηνικό Ωκεανό 11.500 τόνων ελαφρώς ραδιενεργού νερού. Οι εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι η θαλάσσια τροφική αλυσίδα θα μολυνθεί μέχρι την κορυφή της, αρχής γενομένης από το πλανκτόν, το οποίο καταναλώνουν τα ψάρια.
Την Τρίτη, δείγματα νερού που χρησιμοποιείται για την ψύξη του αντιδραστήρα 2 έδειξαν συγκεντρώσεις ραδιενέργειας 5 εκατ. φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο.
Για να καθησυχάσει τον πληθυσμό, η κυβέρνηση έθεσε ένα όριο στα επίπεδα της ραδιενέργειας για τα προϊόντα της θάλασσας, όπως και για τα λαχανικά. Επίσης, η απόρριψη μολυσμένου νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό απειλεί τις εξαγωγές φρέσκων προϊόντων της Ιαπωνίας.
Η Ινδία απαγόρευσε πλήρως και για τρεις μήνες σε πρώτη φάση τις εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία, ενώ η Κίνα, η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη, η Ρωσία και οι ΗΠΑ περιόρισαν τις απαγορεύσεις τους στα προϊόντα που προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές της Ιαπωνίας.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία εφαρμόζει από τις 24 Μαρτίου ελέγχους στα προϊόντα που εισάγονται, αποφάσισε να μειώσει τα επιτρεπτά επίπεδα της ραδιενέργειας εναρμονίζοντάς τα με αυτά της Ιαπωνίας, τα οποία είναι ήδη πολύ αυστηρά. Μέχρι σήμερα στην ΕΕ ίσχυαν τα επίπεδα που είχαν οριστεί μετά την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ.
Εξάλλου, ιάπωνας βουλευτής της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί η λειτουργία του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα. Η λειτουργία του Φουκουσίμα Νταϊνί διεκόπη μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, που προκάλεσαν ζημιές στο σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί.
Εκτακτο κονδύλι 35 εκατ. ευρώ
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σκοπεύει να εκταμιεύσει έκτακτο κονδύλι ύψους 3 τρισ. γεν δηλαδή περίπου 35 εκατ. δολαρίων, ως πρώτη δόση πρόσθετης δαπάνης στον προϋπολογισμό για την ανακούφιση των θυμάτων από την καταστροφή της 11ης Μαρτίου.
Η πληροφορία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ασάχι την Τετάρτη. Επικαλούμενη προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για έκτακτο κονδύλι στον προϋπολογισμό, η εφημερίδα αναφέρει ότι η ιαπωνική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε δάνειο προκειμένου να χρηματοδοτήσει την έκτακτη δαπάνη στον προϋπολογισμό.
Πηγή: http://www.tovima.gr