Με την αβεβαιότητα στις αγορές να επιτείνεται, όχι πλέον για το εάν, αλλά για το πότε και κυρίως το πώς η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της, η κυβέρνηση καλείται να αντιστρέψει το κλίμα ανακοινώνοντας, έως την Πέμπτη, πακέτο μέτρων με γενναίες περικοπές δαπανών και τολμηρές αποκρατικοποιήσεις. Τις τελευταίες μέρες με εντεινόμενο ρυθμό, «φουντώνουν» τα σενάρια παρασκηνιακών συζητήσεων στην Ε.Ε. για το πώς και εάν πρέπει να επιτραπεί ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Τα σενάρια αυτά διαψεύδονται μεν επισήμως, δημιουργούν όμως βαρύ κλίμα στην αγορά, λίγα 24ωρα πριν η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώσει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο εξυγίανσης της οικονομίας: Στην πρώτη γραμμή του νέου «πακέτου» είναι μαζικές πωλήσεις εισηγμένων εταιρειών και ακινήτων του Δημοσίου, με ένα «βαρύ» πρόγραμμα 15 δισ. ευρώ έως το 2013, αλλά και νέες περικοπές δαπανών με επίσπευση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, πιθανή επέκτασή του και στις ΔΕΚΟ, «μαχαίρι» στα κοινωνικά επιδόματα, τις φοροαπαλλαγές, τις λειτουργικές δαπάνες, τις δαπάνες για υγεία και εξοπλισμούς. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το πακέτο θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα αλλά και ειδική ρύθμιση, ώστε κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων να μην απολέσουν το ΕΚΑΣ.
Οι ανακοινώσεις καλούνται να ανατρέψουν ένα δύσκολο κλίμα, με την αγορά να «στοιχηματίζει» δυνατά υπέρ μιας ήπιας, οικειοθελούς αναδιάρθρωσης, άμεσα. Αφορμή για τη νέα αναζωπύρωση των σεναρίων, στάθηκε καινούργιο δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel: Σύμφωνα με αυτό, στις 2 Απριλίου, σε τηλεδιάσκεψη επιτελών της Ευρωζώνης, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ και ο επίτροπος Όλι Ρεν, μερίδα υπουργών Οικονομικών διατύπωσε αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα μπορεί να «σταθεί στα πόδια της» και κυρίως να επιστρέψει στις αγορές το 2012.
Καθησυχάζουν
Στη βάση αυτή φέρεται να τέθηκε ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σε μία έντονη συζήτηση με τους κ.κ. Τρισέ και Ρεν να τονίζουν πως το πρόγραμμα της Ελλάδας εφαρμόζεται και δεν υπάρχει κίνδυνος αναδιάρθρωσης. Ο κ. Τρισέ φέρεται μάλιστα να εξέφρασε ανησυχίες για τον κίνδυνο «ντόμινο» στα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης από μια τέτοια απόφαση, καθώς και για τις επιπτώσεις στις τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με το Spiegel ο κ. Ρεν είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αν κάτι τέτοιο χρειαστεί, δεν πρέπει να συζητείται δημοσίως, απλά θα γίνει κάποια στιγμή.
Χθες ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν διέψευσε τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης δηλώνοντας πως ο επίτροπος διαφωνεί με μία τέτοια λύση, αναγνωρίζοντας όμως πως συμμετέχει σε συζητήσεις, σε διάφορα επίπεδα, με πολλούς Ευρωπαίους υπουργούς για το ζήτημα της Ελλάδας. Χωρίς να διαψεύσει τη διεξαγωγή της τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Ο. Ρεν περιορίστηκε να δηλώσει λακωνικά ότι απλώς δεν υπήρξε συνεδρίαση για την Ελλάδα, ενώ ερωτηθείς σχετικά μέσα στο Σαββατοκύριακο τόνιζε πως «αποκλείουμε την αναδιάρθρωση, έχουμε συγκροτημένο σχέδιο που στηρίζεται σε επιμελή ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και δουλεύουμε πάνω σ’ αυτό». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάνοντας λόγο για σχέδιο που έχει την έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμών και της διεθνούς κοινότητας και το οποίο εφαρμόζεται.
Από την πλευρά του ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και νυν σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης κ. Λ. Παπαδήμος τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης, εφόσον προβλέπει haircut για τους ιδιώτες ομολογιούχους.
Πιστά
«Μια τέτοια επιλογή δεν είναι ούτε επιθυμητή, ούτε αναγκαία», είπε, τονίζοντας πως πρωτεύον στόχος για την Ελλάδα είναι να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα εξυγίανσης, προκειμένου να εξυπηρετήσει πιστά τις δανειακές της υποχρεώσεις. «Αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος (της Ελλάδας) είναι καλύτερα τα επιπλέον διορθωτικά μέτρα να ληφθούν νωρίτερα, παρά αργότερα», είπε, ενώ ερωτηθείς σχετικά, σε μια υποθετική επιλογή, μεταξύ haircut και οικειοθελούς συμφωνίας επιμήκυνσης του χρέους με όρους που δεν έχουν ως αποτέλεσμα ουσιαστικές αλλαγές στην τρέχουσα αξία των χρεογράφων, τάχθηκε υπέρ του δεύτερου.
Τι λένε οι αγορές…
Ενδεικτική του κλίματος στις αγορές είναι χθεσινή ανάλυση του Reuters. Σύμφωνα με αυτή, έχει πλέον καταστεί ξεκάθαρο πως πλέον είναι θέμα του πότε και όχι του εάν η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της. Αναφέρει πως σε μία διετία τα δύο τρίτα του ελληνικού χρέους θα έχουν «μεταναστεύσει» στα χέρια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, οπότε εάν προσπαθήσει τότε η χώρα να κάνει αναδιάρθρωση τα περιθώρια ελιγμών θα είναι περιορισμένα. Ετσι, τάσσεται υπέρ συμφωνίας το νωρίτερο δυνατό με τους πιστωτές για ήπια αναδιάρθρωση τονίζοντας πως οι πολιτικοί μπορεί να λένε πως δεν υπάρχει θέμα, αλλά τελικά οι αγορές θα καθορίσουν τι θα συμβεί. Αναφέρει πως πολλοί αναλυτές θεωρούν πιθανότερη λύση εθελούσια πρόταση ανταλλαγής τίτλων με την οποία θα διατηρείται το κεφάλαιο, αλλά θα επιμηκύνει την ωρίμανση και θα μειώνεται το επιτόκιο.
Επιτείνονται οι φήμες για αναδιάρθρωση
B. Σόιμπλε
«Oι εικασίες γύρω από την επίλυση του προβλήματος χρέους της Eλλάδας και για το πότε θα επιστρέψει στις αγορές δεν εξυπηρετούν σε τίποτα». «Eίμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να βρούμε από κοινού λύσεις σε νέα προβλήματα», είπε, σημειώνοντας, πάντως, πως δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν η απόφαση για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου είναι αρκετά προκειμένου η Eλλάδα να καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης τα ερχόμενα χρόνια.
A.Gurria
«H Eλλάδα ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει τις ομολογιακές της υποχρεώσεις, σε μία αναδιοργάνωση που δεν θα κατηγοριοποιηθεί ως χρεοκοπία», δηλώνει ο γ.γ. του OOΣA. Tονίζει δε πως το πρόγραμμα προσαρμογής μιας χώρας όπως η Eλλάδα είναι ιδιαίτερα επίπονο και εάν η αναδιοργάνωση των πληρωμών είναι αυτό που απαιτείται ώστε να αποδώσουν αυτές οι δύσκολες πολιτικές, τότε αυτό θα έπρεπε να γίνει.
Ifo
Aναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναμένουν τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας. Σύμφωνα με το Reuters, ο κορυφαίος οικονομολόγος του γερμανικού Iνστιτούτου Ifo, K. Carstensen, εκτίμησε πως θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως το χρέος της Eλλάδας αυξάνεται ταχύτατα, ενώ ο κίνδυνος για την Iρλανδία και την Πορτογαλία δεν είναι το ίδιο υψηλός.
Z. K. Γιούνκερ
Προειδοποίηση να ελέγξει τις δημόσιες δαπάνες, απηύθυνε στην ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συμβουλίου Yπουργών Oικονομικών της Eυρωζώνης, Z. K. Γιούνκερ. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανησυχία η Eλλάδα να μην καταφέρει να περιορίσει τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, ενώ υπενθύμισε στις ελληνικές αρχές το πόσο σημαντικό είναι να επιμείνουν στους δημοσιονομικούς στόχους τα επόμενα έτη.
Πηγή: http://www.imerisia.gr