Με την αιτιολογία ότι δεν ικανοποιεί τα βασικά τους αιτήματα απέρριψαν χθες οι αντικαθεστωτικοί το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε η Αφρικανική Ένωση και είχε αποδεχθεί νωρίτερα ο Μουαμάρ Καντάφι. Παράλληλα και ενώ οι μάχες στη Λιβύη συνεχίζονται, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας που αυτομόλησε πριν από 12 ημέρες στη Βρετανία ,προειδοποιεί για το ενδεχόμενο ξεσπάσματος εμφυλίου πολέμου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ δεν κάνει αρκετά για την προστασία των αμάχων και για την καταστροφή των βαρέων όπλων του Μουαμάρ Καντάφι.
Αζνταμπίγια Ο “οδικός χάρτης” που πρότεινε η Αφρικανική Ένωση ελπίζοντας στον τερματισμό των εδώ και 8 εβδομάδων συγκρούσεων περιλάμβανε μεταξύ άλλων την άμεση κατάπαυση του πυρός, την ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, την προστασία των ξένων υπηκόων που ζουν στη Λιβύη, την έναρξη διαλόγου μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών για την επίτευξη πολιτικής λύσης και την αναστολή των αεροπορικών βομβαρδισμών από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί απέρριψαν το ειρηνευτικό σχέδιο της Αφρικανικής Ένωσης με την αιτιολογία ότι δεν ικανοποιεί το βασικό τους αίτημα, που είναι η αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι από την εξουσία, καθώς και γιατί προτείνει την αναμόρφωση του παρόντος συστήματος που οι ίδιοι επιθυμούν την αλλαγή του.
“Η πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης δεν περιλαμβάνει την αποχώρηση του Καντάφι και των γιων του από τη λιβυκή πολιτική σκηνή, επομένως είναι παρωχημένη”, ανέφερε ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου των εξεγερμένων, Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, σε συνέντευξη Τύπου στη Βεγγάζη, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο από την πρώτη κιόλας ημέρα σύστασής του απαιτεί την αποχώρηση του Καντάφι. “Η πρωτοβουλία αναφέρεται και σε μεταρρυθμίσεις στο υπάρχον λιβυκό σύστημα και αυτό είναι επίσης εντελώς απαράδεκτο”, πρόσθεσε ο Τζαλίλ.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ιταλία επιμένουν στην αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία.
Στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ, κάλεσε σήμερα το ΝΑΤΟ να “συνεχίσει και να ενισχύσει” τις στρατιωτικές προσπάθειές του στη Λιβύη για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα, μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια από την ημέρα που αυτομόλησε στη Βρετανία, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο η κρίση στη Λιβύη να μετατραπεί σε εμφύλιο και η χώρα του να έχει την τύχη της Σομαλίας. Μιλώντας χθες στο BBC, ο Κούσα δήλωσε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να παραμείνει ενωμένη η Λιβύη πριν από την επίτευξη της οιαδήποτε συμφωνίας. “Ζητώ από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αποφύγουν να παρασύρουν τη Λιβύη σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αιματοχυσία και η Λιβύη θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια νέα Σομαλία… Αρνούμαστε την όποια διαίρεση της Λιβύης. Η ενότητα της χώρας είναι ζωτικής σημασίας για την οποιαδήποτε επίτευξη συμφωνίας”, είπε ο Κούσα, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί σήμερα στο Κατάρ, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε ότι ο Κούσα “θα ταξιδέψει σήμερα στη Ντόχα για να συναντηθεί με την κυβέρνηση του Κατάρ και έναν αριθμόΛλίβυων εκπροσώπων, προκειμένου να συνεισφέρει με τη δική του ματιά πριν από τη σύνοδο της «ομάδας επαφής. Ο Μούσα Κούσα είναι ένα ελεύθερο άτομο, το οποίο μπορεί να πάει όπου θέλει από τη Βρετανία και να επιστρέψει, όπως κρίνει ότι είναι καλό» για τη Λιβύη”.
Η ομάδα επαφής για τη Λιβύη, η οποία συγκροτήθηκε στο Λονδίνο στα τέλη Μαρτίου, συναντάται αύριο στη Ντόχα. Σε αυτή μετέχουν δυτικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία ή η Γαλλία, αραβικές χώρες, κυρίως το Κατάρ, η Ιορδανία και το Μαρόκο, και διεθνείς οργανισμοί μεταξύ των οποίων ο ΟΗΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος και το ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, δήλωσε σήμερα ότι το ΝΑΤΟ δεν κάνει αρκετά για την εξουδετέρωση των βαρέων όπλων των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης και για την προστασία του άμαχου πληθυσμού ειδικά στη Μισράτα.
“Το ΝΑΤΟ πρέπει να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο του. Ήθελε να αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων, το δεχθήκαμε. Πρέπει σήμερα να παίξει τον ρόλο του αποτρέποντας τη χρήση βαρέων όπλων που χρησιμοποιεί ο Καντάφι για να βομβαρδίζει τον πληθυσμό”, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Ερωτηθείς για το εάν το ΝΑΤΟ κάνει αρκετά, ο Αλέν Ζιπέ απάντησε: “Οχι αρκετά…και θα το πούμε σήμερα στο Λουξεμβούργο” κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης “και την Πέμπτη και την Παρασκευή ενώπιον της συνεδρίασης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου στο Βερολίνο”, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών”.
“Κατά δεύτερον, πρέπει να καταβάλουμε τη μέγιστη προσπάθεια για να αυξήσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια” και εν τέλει “να αρχίσουμε μία πολιτική διαδικασία” για να τελειώσουμε με τον πόλεμο, είπε διευκρινίζοντας ότι αυτό είναι το αντικείμενο της δεύτερης συνεδρίασης της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη αύριο στη Ντόχα.
Ακόμη, ο Αλέν Ζιπέ, επισήμανε ότι θα καταβληθει προσπάθεια για την προώθηση ενός εθνικού διάλογου “ανάμεσα σε εκπροσώπους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, την ηγεσία της λιβυκής κοινωνίας των πολιτών και όσους στην Τρίπολη αρχίζουν να παραδέχονται ότι δεν υπάρχει πραγματικά μέλλον με τον Καντάφι”, κατέληξε ο Αλέν Ζιπέ.
Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις
Εν τω μεταξύ, σφοδρές είναι οι συγκρούσεις που διεξάγονται μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων πιστών στο Λίβυο ηγέτη στη Μισράτα.
Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε σήμερα ότι από αεροπορικό πλήγμα του ΝΑΤΟ στην πόλη Κίκλα, 100 χλμ. νότια της Τρίπολης, σκοτώθηκαν πολλοί άμαχοι και μέλη της αστυνομικής δύναμης.
Επίσης, ένα πλοίο που έχει τη δυνατότητα μεταφοράς έως και 1.000 ανθρώπων αναμένεται να ελλιμενιστεί στην ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους Βεγγάζη εντός της ημέρας, προκειμένου να φορτώσει προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού, κουβερτών και ιατροφαρμακευτικού υλικού, προτού αποπλεύσει για τη Μισράτα, σύμφωνα με τον Οργανισμό. “Εργαζόμενοι υπηρεσιών αρωγής πιστεύουν ότι πόλη μπορεί να έχουν παγιδευτεί χιλιάδες άνθρωποι , που δεν είναι σε θέση να φύγουν από τα σπίτια τους ή να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο, κι έχουν κατεπείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας”, ανέφερε ο IOM.
Οι ξένοι εργαζόμενοι, πολλοί εκ των οποίων πιστεύεται ότι είναι υπήκοοι χωρών της Υποσαχάρειας Αφρικής και της Ασίας, θα μεταφερθούν στο λιμάνι της Βεγγάζης κι από εκεί θα μπουν σε λεωφορεία προς το πέρασμα Σαλούμ στη μεθόριο με την Αίγυπτο, σύμφωνα με τον IOM.
Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν σήμερα τη δυτική είσοδο της πόλης Αζνταμπίγια, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters. Σύμφωνα με τον ίδιο, γύρω από τη δυτική είσοδο της πόλης σημειώθηκαν περίπου οκτώ εκρήξεις, οι οποίες προκλήθηκαν όπως φαίνεται από το πυροβολικό των κυβερνητικών δυνάμεων.
Καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας για εγκλήματα πολέμου
Συλληφθέντες εξεγερμένοι μαχητές στη Λιβύη βρέθηκαν νεκροί με μια σφαίρα στο κεφάλι και τα χέρια τους δεμένα στην πλάτη τους, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία προσθέτοντας ότι έχει ισχυρά στοιχεία και για άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δυνάμεις πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι σκότωσαν επίσης εσκεμμένα άοπλους διαδηλωτές και επιτέθηκαν σε αμάχους που διέφευγαν από τις μάχες, ανακοίνωσε η διεθνής οργάνωση, επικαλούμενη στοιχεία που συγκέντρωσαν εκπρόσωποί της κατά τις έξι τελευταίες εβδομάδες στη Λιβύη.
“Ο εσκεμμένος φόνος συλληφθέντων μαχητών είναι έγκλημα πολέμου. Όλοι οι υπεύθυνοι για τέτοια εγκλήματα, εκείνοι που δίνουν τις εντολές ή τα επιτρέπουν καθώς και αυτοί που τα εκτελούν, πρέπει να μην έχουν αμφιβολία ότι θα λογοδοτήσουν”, δήλωσε ο Μάλκομ Σμαρτ, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.