Δεκτή έκανε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την προσφυγή των υπαλλήλων του τομέα καθαριότητας που δούλευαν στον ΟΠΑΠ για την μονιμοποίησή τους. Όπως έγινε γνωστό οι 26 δικαστές του Ανώτατου δικαστηρίου ψήφισαν υπέρ της μονιμοποίησης και 20 κατά.
Η απόφαση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τους συμβασιούχους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, καθώς θεωρούν ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος και για τη δικαίωση των δικών τους αιτημάτων.
Με τις αγωγές τους οι καθαρίστριες του ΟΠΑΠ ζητούσαν να τους αναγνωριστεί ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες αφού παρείχαν συνεχή και αδιάλειπτη υπηρεσία πάνω από 20 χρόνια με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις.
Σύμφωνα με το σκεπτικό των Αρεοπαγιτών που πλειοψήφισαν οι αγωγές των συμβασιούχων, πρέπει να γίνουν δεκτές διότι προσλήφθηκαν το 1990 και 1991, πριν από το 2001 οπότε έγινε η αναθεώρηση του Συντάγματος και συνεπώς δεν ισχύει γι’αυτούς η απαγορευτική συνταγματική διάταξη που εμποδίζει τη μονιμοποίησή τους.
Άρα λοιπόν οι συμβάσεις τους θεωρούνται ως αορίστου χρόνου.
Τις προσεχείς ημέρες πρόκειται να διατυπωθεί το ακριβές κείμενο της απόφασης. Συμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάσκεψη διατυπώθηκε η πρόταση να περιληφθεί στο κείμενο ότι η απαγόρευση του Συντάγματος για μονιμοποιήσεις συμβασιούχων δεν αφαιρεί το δικαίωμα από τα δικαστήρια να κρίνουν, κατά περίπτωση, και να χαρακτηρίζουν μία σχέση εργασίας αν, δηλαδή, είναι ορισμένου ή αορίστου χρόνου αλλά αφορά τη νομοθετική εξουσία, η οποία δεν μπορεί με νόμο να μετατρέπει τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου.
Η αντίδραση της κυβέρνησης
“Το κράτος έχει συγκεκριμένες λειτουργίες και εννοείται ότι θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις”, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. “Όμως όλες τις αποφάσεις και τη συγκεκριμένη απόφαση θα πρέπει να τη δούμε με τη σοβαρότητα που ενέχει το περιεχόμενο μιας δικαστικής απόφασης, να μην κάνουμε γενικεύσεις που πολλές φορές δημιουργούν και άλλες εντυπώσεις σε όσους ενδιαφέρονται”, πρόσθεσε ο Γ. Πεταλωτής.