Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα εκτοξεύτηκε η ραδιενέργεια στα υπόγεια ύδατα που εντοπίστηκαν στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα. Και ενώ η διαρροή εμπλουτισμένου με ραδιενεργά στοιχεία, νερού, από τις εγκαταστάσεις των αντιδραστήρων, συνεχίζεται, η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco αναζητά τρόπο για να μεταφέρει περίπου 60.000 τόνους ύδατος που έχουν συλλεχθεί από τους πύργους των αντιδραστήρων 1,2 και 3, σε κοντινές εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Την ίδια στιγμή, πολιτική κρίση ξέσπασε στη χώρα, καθώς πληθαίνουν οι φωνές για παραίτηση του πρωθυπουργού Ναότο Καν.
Οι νέες μετρήσεις έγιναν ύστερα από εντολή της ιαπωνικής κυβέρνησης σε μια ποσότητα περίπου 660 τόνων που απαντλήθηκαν από υπόγεια χαρακώματα την Τετάρτη. Ειδικότερα τα αποτελέσματα των νέων μετρήσεων έδειξαν συγκέντρωση ραδιενεργού ιωδίου-131, που έφθανε τα 400 μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο, όταν η προηγούμενη καταγραφή, στις 6 Απριλίου είχε δείξει συγκέντρωση της τάξης των 72 μπεκερέλ. Επίσης, ανιχνεύθηκε ραδιενεργό καίσιο στα 53 μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο, στοιχείο που στην προηγούμενη μέτρηση έφτανε τα 1,4.
Η εταιρεία αναζητά τόπο ώστε να μεταφέρει άμεσα την ποσότητα ραδιενεργού ύδατος από την Φουκουσίμα, καθώς θα υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία του συστήματος ψύξης. Σε περίπτωση δε που αυτό σταματήσει να λειτουργεί και οδηγηθούμε στην τήξη των πυρήνων των αντιδραστήρων ελλοχεύει ο κίνδυνος γενικευμένης έκλυσης ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.
8.300 ευρώ η αποζημίωση για κάθε οικογένεια
Σε ένα εκατομμύριο γιεν (8.300 ευρώ) ανέρχεται η πρώτη αποζημίωση που θα δώσει σε κάθε οικογένεια η διαειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Tepco. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν στις οικογένειες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την κατοικία τους ή ζουν υπό κατ’ οίκον περιορισμό στην κατοικία τους εξαιτίας της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.
“Αποφασίσαμε να χορηγήσουμε άμεσα τις αποζημιώσεις.Θα δώσουμε σε κάθε δικαιούχο την αποζημίωση , το ύψος της οποίας καθορίστηκε από την κυβέρνηση. Είναι ένα εκατομμύριο γεν για κάθε οικογένεια και 750.000 γεν για κάθε Ιάπωνα που ζει μόνος”, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tepco, Μασακάτα Σιμίζου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν 48.000 οικογένειες, που κατοικούν μέσα στη ζώνη αποκλεισμού, δηλαδή σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, αλλά και αυτούς που κατοικούν στη ζώνη που βρίσκεται 20 ως 30 χιλιόμετρα γύρω από το εργοστάσιο.
Ξέσπασε και πολιτική κρίση
Ακόμη και εσωκομματικά “πυρά” δέχεται πλέον ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν. Αντιπολίτευση αλλά και μέλη του κόμματός του ζητούν πλέον την παραίτησή τους.
Ο ηγέτης του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) Σαντακάζου Τανιγκάκι ζήτησε την παραίτηση του Καν για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την καταστροφή από το σεισμό και το τσουνάμι, αλλά και την πυρηνική κρίση στο σταθμό της Φουκουσίμα. Μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, το κόμμα του να υποβάλει μια δεσμευτική πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Καν στην Κάτω βουλή και μια μη δεσμευτική πρόταση μομφής κατά του Ιάπωνα πρωθυπουργού στην Άνω Βουλή.
Την παραίτηση του Ναότο Καν ζήτησε και ο πρόεδρος της Άνω Βουλής Τακέο Νισιόκα, μέλος του κυβερνώντος κόμματος, του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας (DPJ). Όπως τόνισε, ο Ναότο Καν δεν χειρίστηκε καλά τις συνέπειες της καταστροφής και τη συνεχιζόμενη κρίση στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί.
Εν τω μεταξύ, ο πρώην ηγέτης του DPJ, Ισίρο Οζάουα, που είναι μια από τις φυσιογνωμίες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην πολιτική σκηνή της Ιαπωνίας, επέκρινε τον πρωθυπουργό για έλλειψη αρχηγικής ικανότητας, τονίζοντας ότι “μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω καταστροφές”.
Ιάπωνες καρκινολόγοι: Συλλέξτε βλαστοκύτταρα από τους εργαζομένους στη Φουκουσίμα
Έκκληση για την αποθήκευση βλαστοκυττάρων από το αίμα των εργαζομένων στην κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα, ως προληπτικό μέτρο για την περίπτωση που εκτεθούν σε θανατηφόρα επίπεδα ραδιενεργού ακτινοβολίας, απηύθυναν 5 γιατροί με επικεφαλής τον Τετσούγια Τανιμότο, του Ινστιτούτου Καρκίνου στο ιαπωνικό Ίδρυμα Έρευνας για τον Καρκίνο, και τον Σουίτσι Τανιγκούσι του νοσοκομείου Τορανόμον.
Σε επιστολή τους προς το βρετανικό εβδομαδιαίο περιοδικό The Lancet ότι θα ήταν φρόνιμο να αποθηκευτούν βλαστικά κύτταρα από τους εκατοντάδες εργαζόμενους. Σημειώνουν δε ότι αυτά μπορούν στη συνέχεια να μεταμοσχευτούν για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων.
Οι Ιάπωνες καρκινολόγοι επισημαίνουν ότι τα βλαστοκύτταρα μπορούν να ευνοήσουν την παραγωγή νέων κυττάρων σε ασθενείς των οποίων οι όγκοι μειώνονται με ακτινοθεραπεία.
Η επιστολή διαμαρτυρίας των γιατρών ακολούθησε την αντίσταση των υπευθύνων του πυρηνικού τομέα στην Ιαπωνία, που δεν επιθυμούν τη λήψη κυττάρων από τους εργαζόμενους.
Πηγή: http://www.enet.gr/