Εκτός από το κράτος που σχεδιάζει την αξιοποίηση της περιουσίας του με όποιον τρόπο μπορεί, τώρα και πολλά ελληνικά νοικοκυριά αναγκάζονται λόγω κρίσης να πουλάνε τα… ασημικά τους. Πάρκινγκ που δεν χρησιμοποιούν, αποθήκες που δεν χρειάζονται ή ακόμη και υπόγεια και πιλοτές που μετατράπηκαν σε γκαρσονιέρες έχουν βγει στο σφυρί τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν στην «Οικονομία» κτηματομεσίτες, μεσοαστικές οικογένειες που αγόρασαν πριν από μερικά χρόνια μεγάλες μεζονέτες με δύο και τρία πάρκινγκ και άλλους χώρους βγάζουν στο σφυρί ό,τι δεν χρειάζονται από αυτά.
Απευθύνονται κυρίως στους ιδιοκτήτες μεζονετών στο ίδιο συγκρότημα και πουλάνε σε τιμές γύρω στις 40 και 50 χιλιάδες ευρώ.
Ωστόσο, το «μεγάλο παζάρι» για θέσεις πάρκινγκ και άλλους χώρους γίνεται σε πιο φτωχές περιοχές της Αθήνας εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης των ιδιοκτητών. Εκεί οι τιμές ξεκινούν από 10.000 ευρώ.
Παράλληλα οι ιδιοκτήτες ισόγειων καταστημάτων που έχουν να δουν χρόνια επιχειρηματία να ενοικιάζει τον χώρο τους κάνουν αλλαγή χρήσης. Τα μετατρέπουν κυρίως σε πάρκινγκ ή αποθηκευτικούς χώρους και τα βγάζουν στο σφυρί. Είτε τα πουλάνε από 20 έως 50 χιλιάδες ευρώ είτε τα μισθώνουν όσο όσο, αρκεί να έχουν κάποιο σταθερό εισόδημα.
Σε περιοχές του Παγκρατίου, του Βύρωνα, του Γκύζη, των Αμπελοκήπων έχουν γίνει πολλές αλλαγές χρήσης ισόγειων χώρων, κυρίως σε δρόμους που μέσα σε λίγους μήνες έχασαν κάθε εμπορική δραστηριότητα.
Επιτόκια
Τσουνάμι αυξήσεων
Ενώπιον ενός νέου επιτοκιακού σοκ βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που έχουν δανειστεί από τις τράπεζες, καθώς η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25%, ενώ συνεχίζεται η κούρσα του επιτοκίου euribor.
Σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες
Στα δυτικά προάστια το μεγάλο παζάρι
Η απόγνωση είναι μεγαλύτερη για ορισμένους ιδιοκτήτες στα δυτικά προάστια όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη επίδραση της κρίσης στην κτηματαγορά. Σε περιοχές όπως Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα, Νίκαια, Κερατσίνι, Κορυδαλλός κ.λπ. χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις δανείων που πήραν για σπίτια που πριν μερικά χρόνια κόστιζαν πάνω από 2.000 ευρώ/τ.μ.
Σήμερα, λοιπόν, στρέφονται σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων τους έναντι πολύ χαμηλότερων τιμών απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Στην πρώτη γραμμή είναι τα πάρκινγκ που συνόδευαν κάθε διαμέρισμα κατά την αγοραπωλησία. «Κρυφές» συμφωνίες με γείτονες που δεν έχουν χώρους στάθμευσης ή ακόμη και πωλήσεις σε συνιδιοκτήτες ακινήτων στην ίδια πολυκατοικία είναι καθημερινό φαινόμενο, λένε μεσίτες που γνωρίζουν την αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στις αγγελίες εφημερίδων υπάρχουν πάνω από 60.000 προσφορές για πώληση θέσεων στάθμευσης.
«Η πώληση πάρκινγκ ήταν από παλιά συνηθισμένη πρακτική στην κτηματαγορά. Αυτό που βλέπουμε τους τελευταίους μήνες όμως είναι να πωλούνται όσο όσο πάρκινγκ από οικογένειες που έχουν άμεση ανάγκη χρημάτων. Κι αφού δεν μπορούν να πουλήσουν όλο το διαμέρισμα μαζί με τον χώρο στάθμευσης, προσφέρουν ό,τι μπορούν αρκεί να ξοφλήσουν μέρος από τα χρέη τους. Γι’ αυτό και πάρκινγκ πωλούνται από 10 χιλ. ευρώ, ανάλογα με την περιοχή και την ανάγκη του ιδιοκτήτη», τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» κτηματομεσίτης που δραστηριοποιείται στη δυτική Αττική κι έχει γίνει μεσολαβητής τέτοιων πράξεων.
Και φυσικά δεν είναι μόνο πάρκινγκ. Εχουν κλειστεί συμφωνίες για αποθήκες εντός μιας πολυκατοικίας μεταξύ συνιδιοκτητών ή ακόμη και για μικρές γκαρσονιέρες που έχουν «τακτοποιηθεί» και μπορούν να μεταβιβαστούν.
Πηγή: http://www.imerisia.gr/