Mon, 02 December 2024

EUROSTAT: 10,5% το έλλειμμα

tsepi
Στο 10,5% διαμορφώθηκε το έλλειμμα για το 2010 όπως ανακοίνωσε η Eurostat. Το έλλειμμα του 2009 το έλλειμμα είχε διαμορφωθεί στο 15,4%. To χρέος- για το 2010- έφθασε στο 142,8% του ΑΕΠ Εντός 20 ημερών τα πρόσθετα μέτρα για τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ.

“Η κυβέρνηση λέει όλη την αλήθεια στο λαό, παρότι υπάρχουν δυσκολίες, όχι όπως η ΝΔ που έκρυβε τα προβλήματα κάτω από το χαλί”, ήταν το πρώτο σχόλιο από κυβερνητικά στελέχη.

Στην απόφαση για τα πρόσθετα μέτρα, κρίσιμο ρόλο θα παίξει και η υστέρηση των εσόδων, η οποία ανήλθε στο 1,5 δισ. ευρώ. Το “πακέτο” θα κλειδώσει οριστικά το Μάιο, οπότε και αναμένεται στην πρωτεύουσα το κλιμάκιο της τρόικας. Το ν/σ με τα πρόσθετα μέτρα για το 2011, αλλά και το “πακέτο” μέτρων ύψους 23 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφισθεί στις αρχές Ιουνίου.
  

Την ίδια ώρα το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων εκτοξεύθηκε πάνω από τις 1.200 μονάδες βάσης, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Το κόστος ασφάλισης των πενταετών τίτλων (CDS) ανέβηκε κατά 37 μ.β. στις 1.340 μ.β.


Τι θα περιλαμβάνει το “πακέτο”

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το “πακέτο” του 2011, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την επιτάχυνση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, την κατάργηση αριθμού φοροαπαλλαγών, τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη λήψη κοινωνικών επιδομάτων, τη φορολόγηση των μη αλκοολούχων ποτών, καθώς και τη μετάταξη προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.

Επιπλέον, στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκονται μέτρα, όπως η ρύθμιση για τα αυθαίρετα και η αναμενόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, το καλοκαίρι. Μεταξύ άλλων, υπάρχει και η σκέψη για την εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Όσον αφορά στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα
, θα πρέπει να παρουσιασθούν αναλυτικά σε κάθε τομέα οι περικοπές, καθώς και τα σχέδια για αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις- όπως στη ΔΕΗ– συναντούν αντιδράσεις των συνδικαλιστών που απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι εάν ληφθούν “επιθετικά” μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής η οικονομία δεν θα αντέξει, εξ ου και στοχεύουν σε παρεμβάσεις κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Κρίσιμη περίοδος

Μετά την Ανάσταση, “Γολγοθάς” περιμένει την κυβέρνηση, καθώς από την Τρίτη του Πάσχα και μετά αρχίζει μία εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα για την ελληνική οικονομία, καθώς πρέπει να εξειδικευθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και το πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων.

Η επίσκεψη της τρόικας θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου, οπότε και θα αξιολογηθούν οι επιδόσεις της χώρας για τη χορήγηση της επόμενης δόσης, ύψους 12 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, από το δάνειο.

Στις 23-24 Ιουνίου
πραγματοποιείται και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία της 25ης Μαρτίου για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, ένα χρόνο μετά την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης.

Το Ιούνιο
, επίσης, θα πραγματοποιηθούν και τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών. Τα αποτελέσματα για τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να υποδείξουν και τις επόμενες κινήσεις στο εγχώριο τραπεζικό τοπίο.

Επιπλέον θα ληφθούν αποφάσεις για την έκδοση του πρώτου ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, έστω κι αν αυτό θα αφορά μόνο στο λεγόμενο ομόλογο Διασποράς.

σε 328, 5 δισ. ευρώ το 2010. Η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην ΕΕ μετά την Ιρλανδία (32,4% του ΑΕΠ) και το υψηλότερο δημόσιο χρέος στους «27».

Στην ανακοίνωσή της η κοινοτική στατιστική υπηρεσία δεν θέτει κανένα θέμα αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων. Ορισμένες επιφυλάξεις διατυπώνονται μόνο για τα στοιχεία της Μεγάλης Βρετανίας και της Ρουμανίας.

Σε γενικές γραμμές, το 2010 σε σχέση με το 2009, διαπιστώθηκε κατά μέσο όρο μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος τόσο στην ευρωζώνη (από 6,3% σε 6% του ΑΕΠ) όσο και στην ΕΕ (από 6,8% σε 6,4% του ΑΕΠ), ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά μέσο όρο στη ευρωζώνη (από 79,3% σε 85,1% του ΑΕΠ ) και στην ΕΕ (από 74,4% σε 80% του ΑΕΠ).

Πηγή: http://www.nooz.gr/