Τους δύο από τους τέσσερις φερομένους ως δράστες της φονικής συμπλοκής στου Ρέντη με θύματα τους αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. Γεώργιο Σκυλογιάννη και Γιάννη Ευαγγελινέλη συνέλαβε η ΕΛ.ΑΣ. Σε βάρος τους φέρεται να υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις για τη συμμετοχή τους στο μακελειό. Ταυτοποιούνται, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, με αποτυπώματα και υπολείμματα γενετικού υλικού που ανιχνεύτηκαν στο σημείο της συμπλοκής. Πρόκειται για ομογενείς από τη Ρωσία, ηλικίας 36 και 28 ετών.
Γενετικό αποτύπωμα
Ο 36χρονος, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., είναι ο οδηγός του κλεμμένου Ι.Χ. που, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παρευρισκομένων αστυνομικών, πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τους δύο ένστολους της ΔΙ.ΑΣ. Γενετικό αποτύπωμά του έχει βρεθεί σε ένα από τα όπλα που μεταφέρθηκαν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., όπως επίσης και σε γάντι που έπεσε από τους δράστες κατά τη διαφυγή τους. Στις καταθέσεις-ομολογίες τους δύο ακόμη συλληφθέντες, ελληνικής καταγωγής και ηλικίας 31 ετών, δείχνουν τον 36χρονο ως τον δράστη της επίθεσης. Οι δύο 31χρονοι συνελήφθησαν και αυτοί κατά τη διάρκεια των προχθεσινών αστυνομικών επιχειρήσεων. Τους φερόμενους ως δράστες αναγνώρισαν και αστυνομικοί που ήταν παρόντες στο συμβάν.
Ο 36χρονος οδηγός του κλεμμένου Ι.Χ., καταθέτοντας στους αστυνομικούς παραδέχτηκε ότι επέβαινε μαζί με τους υπολοίπους στο καταδιωκόμενο αυτοκίνητο, αρνήθηκε ωστόσο ότι αυτός πυροβόλησε κατά των αστυνομικών. Ενα ακόμα σημαντικό δεδομένο είναι ότι το κινητό του τηλέφωνο την επίμαχη ώρα και ημέρα εξέπεμπε από την περιοχή του Ρέντη, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα.
Οι δύο δράστες που δεν συνελήφθησαν, διέφυγαν από τη χώρα ταξιδεύοντας πιθανότατα στη Ρωσία, απ’ όπου και κατάγονται. Πηγές της «Κ» σημείωσαν ότι διέφυγαν από την Ελλάδα δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία των αστυνομικών. Μια εκδοχή που δεν επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη, αναφέρει ότι οι διωκτικές αρχές έφτασαν στα ίχνη των δραστών από υποκλαπείσες συνομιλίες μεταξύ των δολοφόνων των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ. και 32χρονου ομογενή από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ο οποίος κρατείται στις ελληνικές φυλακές για σωρεία ενόπλων ληστειών. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εκδοχή, οι δράστες απευθύνθηκαν στον 32χρονο προκειμένου να τους προμηθεύσει πλαστά διαβατήρια με τα οποία θα ταξίδευαν στο εξωτερικό. Οι δύο πρόλαβαν να διαφύγουν, ενώ οι άλλοι δύο συνεργοί τους που πήραν μέρος στη συμπλοκή συνελήφθησαν στην αστυνομική επιχείρηση της περασμένης Πέμπτης. Στους δύο Ελληνες συλληφθέντες αποδίδεται υποβοηθητικός ρόλος στη δράση της συμμορίας. Φέρονται να βοήθησαν τους συνεργούς τους να διαφύγουν από το σημείο όπου, καταδιωκόμενοι από τους αστυνομικούς, εγκατέλειψαν το κλεμμένο όχημα. Οι ίδιοι σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ήταν παρόντες στη ληστεία που διέπραξαν νωρίτερα οι τέσσερις ομογενείς, σε περίπτερο του Μενιδίου και είχαν ρόλο «τσιλιαδόρων».
Πλην αυτών, από την αστυνομία συνελήφθησαν δύο Αλβανοί 31 ετών, οι οποίοι φέρονται να είχαν προμηθεύσει τη σπείρα των ομογενών με κλεμμένο Ι.Χ. Πιθανολογείται ότι έχουν συμμετοχή στην κλοπή 8 αυτοκινήτων από αντιπροσωπεία στη Ν. Ερυθραία τον περασμένο Γενάρη. Σ’ αυτήν την παρτίδα κλεμμένων Ι.Χ. ανήκε το όχημα στο οποίο επέβαιναν οι δολοφόνοι των αστυνομικών.
Στις επιχειρήσεις σύλληψης που ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης πήραν μέρος δυνάμεις της Ειδικής Κατασταλτικής Μονάδας, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Ασφάλειας. Συνολικά προσήχθησαν 35 άτομα εκ των οποίων συνελήφθησαν έξι. Εντοπίστηκαν σε Πέραμα, Μενίδι, Φάληρο, Θησείο και Καλλιθέα, έπειτα από παρακολουθήσεις δέκα και πλέον ημερών. Οι συλληφθέντες φέρονται να συνδέονται με πλήθος ενόπλων ληστειών σε περιοχές κυρίως της Δυτικής Αττικής. Στο στόχαστρό τους έχουν βρεθεί σούπερ μάρκετ, πρατήρια βενζίνης, περίπτερα και άλλα εμπορικά καταστήματα. Η ακριβής δράση τους αναμένεται να φωτιστεί τις επόμενες ημέρες.
Επικεφαλής η Αντιτρομοκρατική
Παρ’ ότι η υπόθεση του μακελειού στου Ρέντη αφορούσε τη Δημόσια Ασφάλεια, των ερευνών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών προΐστατο η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ ενεργό συμμετοχή είχαν αρχικά η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και δευτερευόντως η Ασφάλεια Αττικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις προσαγωγές των υπόπτων έκαναν ομάδες της Αντιτρομοκρατικής Yπηρεσίας και όχι της Ασφάλειας, που τυπικά είχε την ευθύνη της έρευνας. Επίσης, τις έρευνες για την ανίχνευση των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούσαν οι δράστες έφερε εις πέρας η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε με δηλώσεις του στην «Κ» ότι «η ενεργοποίηση της Αντιτρομοκρατικής κρίθηκε απαραίτητη για επιχειρησιακούς λόγους». Αίσθηση προκάλεσαν, επίσης, οι καταγγελίες του ίδιου στελέχους εις βάρος αστυνομικών της Ασφάλειας ότι ευθύνονται για «διαρροές» στον Τύπο, που λίγο έλειψε να θέσουν σε κίνδυνο την επιτυχία της επιχείρησης. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες της «Κ», που, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό για ευνόητους λόγους να επιβεβαιωθούν από επίσημα χείλη, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις λίγες μόλις ώρες πριν ξεκινήσει η επιχείρηση για την προσαγωγή των υπόπτων.