Το ενδεχόμενο υπογραφής νέας ή συμπληρωματικής δανειακής σύμβασης, δηλαδή μνημονίου, μεταξύ Ελλάδος και τρόικας άφησε ανοικτό κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Θα καταρτιστεί υποχρεωτικά σε περίπτωση που θα υπάρξει νέο δάνειο από τον προσωρινό μηχανισμό EFSF, το οποίο, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος είναι κάτι που επιχειρεί η κυβέρνηση ώστε να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του 2012.
Υπενθυμίζεται πως το Capital.gr σε νωρίτερο δημοσίευμά του με τίτλο “Κατ΄ αρχήν “συναίνεση” για μεγαλύτερο δάνειο με εγγύηση αποκρατικοποιήσεις” ανέφερε τα εξής:
Αυξημένο στα 15 δισ. ευρώ το στόχο αποκρατικοποιήσεων για το 2012, ζήτησαν από τον Γ. Παπακωνσταντίνου οι συνάδελφοί του την Παρασκευή στην άτυπη συνάντηση που έγινε στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να δρομολογήσουν οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση του δανείου στα 150 δισ. ευρώ έναντι των αρχικών 110 δισ. ευρώ.
Η απαίτηση αυτή συνοδεύεται από τη δέσμευση για τη δημιουργία φορέα ο οποίος θα τελεί υπό κοινοτική εποπτεία (ή και διαχείριση) και θα διασφαλίζει ότι το συνολικό πακέτο των αποκρατικοποιήσεων θα αποτελέσει εγγύηση για την επέκταση κατά περίπου 40 δισ. ευρώ του πακέτου του αρχικού δανείου. Εφόσον η πρόταση αυτή -στην οποία διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κατ΄ αρχήν συναίνεση μεταξύ των τεσσάρων ισχυρότερων οικονομιών της ευρωζώνης -γίνει αποδεκτή από το Eurogroup στην συνάντηση της 16ης Μαΐου, τότε θα προωθηθεί στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Παράλληλα ο κ. Σόιμπλε έθεσε θέμα -χωρίς να απορριφθεί προς το παρόν- η επέκταση αυτή να συνοδεύεται από μια μερική “οικειοθελή συνεννόηση” μεταξύ του ελληνικού κράτους με τους ομολογιούχων των δανείων που λήγουν το 2012 – 2013 για ανακύκλωση των ομολόγων τους με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας και διαφορετικού επιτοκίου.
Η εγγύηση της επέκτασης του δανείου των 110 δισ. ευρώ σε (πιθανώς) 150 δισ. ευρώ (τις σχετικές πληροφορίες είχε αποκαλύψει το Σάββατο το Capital.gr) αποτελεί το βασικό στοιχείο της προσωρινής συναίνεσης για την αναθεώρηση του πακέτου “διάσωσης” της Ελλάδας, καθώς στην άτυπη συνάντηση της Παρασκευής υπήρξε κατ΄ αρχήν συμφωνία εκτιμήσεων ότι η εφαρμογή του Μνημονίου δεν οδηγεί στην έγκαιρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2012, με αποτέλεσμα οι αγορές να προδικάζουν είτε κήρυξη χρεοστασίου είτε νέο δάνειο από το Ταμείο διάσωσης.
Η “επέκταση” του πακέτου θα οδηγήσει σε ανάλογη διεύρυνση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος το οποίο ήδη συζητά η κυβέρνηση και θα πρέπει να φέρει στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις 20 Μαΐου.
Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Κομισιόν έχει πεισθεί πως το Μνημόνιο δεν επαρκεί πλέον για να αντιμετωπίσει την κρίση του χρέους στην Ελλάδα και μαζί με το ΔΝΤ πιέζουν την ΕΚΤ για αναθεώρηση και επιμήκυνση του πακέτου τόσο ως προς το χρόνο αποπληρωμής και το επιτόκιο όσο και ως προς τον συνολικό όγκο της “βοήθειας”.
Στην ΕΚΤ πάντως επιμένουν ότι η επιπλέον “βοήθεια” αν υπάρξει θα πρέπει να προέλθει από το EFSF με αλλαγή του ρόλου του και προικοδότησή του με το δικαίωμα παρέμβασης στην δευτερογενή αγορά ομολόγων αντί της ίδιας της ΕΚΤ.
Πηγή: http://www.capital.gr