Fri, 06 December 2024

Stark: Μερική απώλεια εθνικής κυριαρχίας είναι αναπόφευκτη

Η δημοσιονομική προσαρμογή θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, δήλωσε ο Junker Stark εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι απαιτούνται σημαντικά εντατικότερες προσπάθειες σε χώρες με προβλήματα στο χρέος τους, ενώ τόνισε ότι η πλήρης συμμόρφωση με τους κανόνες του πακέτου βοήθειας είναι απόλυτα βασική, δηλαδή με τα όσα ζητά η τρόικα από τις χώρες, τις οποίες στηρίζει.

“Οι διαμορφωτές της πολιτικής σε κάθε χώρα-μέλος πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα ότι είναι μέλη μιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Είναι βασικές και απαραίτητες, φιλόδοξες και εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις” σημείωσε ο κ. Stark.

Επιπλέον, τόνισε πως κάποια μερική απώλεια εθνικής κυριαρχίας είναι αναπόφευκτη, αλλιώς θα υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις.

“Καταστροφή η αναδιάρθρωση”

Το εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ υπογράμμισε παράλληλα ότι “είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι κούρεμα ή όποια άλλη μορφή αναδιάρθρωσης θα βοηθήσει να λυθούν τα προβλήματα της χώρας”.

Όπως σημείωσε η Ελλάδα έχει πρωτογενές έλλειμμά και δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή. Υπογράμμισε ότι ο στόχος πρέπει να είναι πρωτογενές πλεόνασμα 5%.

Εξέφρασε εξάλλου την πεποίθηση του ότι “αν το πρόγραμμα ακολουθηθεί κατά γράμμα τότε η διατηρησιμότητα του χρέους θα διασφαλιστεί και η Ελλάδα θα είναι φερέγγυα”.

Προειδοποίησε τέλος ότι “ανάλογα με το κούρεμα, θα εξαφανιστούν κεφάλαια. Θα είναι καταστροφή”.

Όπως επισήμανε για την ΕΚΤ, θα υπονομεύσει την καταλληλότητα των εγγυήσεων των ελληνικών ομολόγων.

Αναφερόμενος στις φωνές για αναδιάρθρωση σημείωσε: “Είναι πολύ δημοφιλές επιχείρημα, πρέπει όμως να δούμε τις επιπτώσεις για τις τράπεζες και την οικονομία και αυτές μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι η κατάλληλη λύση, αλλά θα οδηγήσει σε πραγματική καταστροφή. Αυτή δεν είναι η άποψη όλων των μελών της αγοράς. Συζητείται παντού. Δεν ξέρω τι βρίσκεται πίσω από αυτό. Είναι πιο περίπλοκο από αυτό που εκτιμούν οι συμμετέχοντες στην αγορά”.