Σε φρούριο έχει µετατραπεί η Ντοβίλ, το θέρετρο της Νορµανδίας όπου διεξάγεται σήµερα και αύριο η Σύνοδος του G8. Περισσότεροι από 12.000 αστυνοµικοί και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί. Λιµάνια, σιδηροδροµικοί σταθµοί και αεροδρόµιο θα παραµείνουν κλειστά. Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων έχει επιβληθεί πάνω από την πόλη. Τα αυτοκίνητα έχουν εξοριστεί από το κέντρο και κανένα πλοίο δεν επιτρέπεται να προσεγγίσει σε απόσταση µικρότερη των πέντε µιλίων. Αλλά όλα αυτά ήταν αναµενόµ ενα – άλληείναι η πρωτοτυπία αυτής της Συνόδου. Για πρώτη φορά, θα συναντηθούν µαζικά στην Ντοβίλ ηγέτες του πραγµατικού και του εικονικού κόσµου.
Και το µέλλον του Ιντερνετ θα µπει στην ατζέντα των ισχυρότερων ανδρών και γυναικών επί της Γης, πλάι στην Αραβική Ανοιξη, την πυρηνική ασφάλεια, την κλιµατική αλλαγή και τα υπόλοιπα θέµατα που θα συζητηθούν επισήµως – αν και στα πηγαδάκια και τις ανεπίσηµες επαφές αναµένεται να κυριαρχήσει το ζήτηµα της ηγεσίας του ∆ΝΤ, µε τους Ευρωπαίους να ζητούν τη στήριξη Αµερικανών και Ιαπώνων στην υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ.
Η εισχώρηση του Ιντερνετ στην ατζέντα αποτελεί πρωτοβουλία του Νικολά Σαρκοζί, του γάλλου προέδρου και οικοδεσπότη της Συνόδου, ο οποίος διοργάνωσε χθες και προχθές στο Παρίσι το e-G8 µε τη συµµετοχή περίπου 1.500 εκπροσώπων εταιρειών τεχνολογίας. Νικολά Σαρκοζί, Μπαράκ Οµπάµα, Ντέιβιντ Κάµερον, Ανγκελα Μέρκελ και οι υπόλοιποι ηγέτες του G8 θα δεχθούν σήµερα στην Ντοβίλ µια αντιπροσωπεία από τον Κυβερνοχώρο, µε επικεφαλής µεταξύ άλλων τον Μαρκ Ζάκερµπεργκ, τον ιδρυτή του facebook, και τον Ερικ Σµιτ, τον πρόεδρο της Google. Αποστολή της, να παρουσιάσει στους ηγέτες του G8 τα συµπεράσµατα του e-G8.
Επειδή όµως σαφή συµπεράσµατα δεν υπήρξαν και η Σύνοδος ουσιαστικά εξελίχθηκε σε µια αντιπαράθεση ανάµεσα στους υποστηρικτές της επιβολής κάποιας µορφής ρυθµιστικού πλαισίου στο ∆ιαδίκτυο (βλ. Σαρκοζί) και όσους δηλώνουν «κάτω τα χέρια από το ∆ιαδίκτυο», αναµένεται να παρουσιάσει απλώς «τις εντυπώσεις της».
Στο e-G8 στο Παρίσι, η Αραβική Ανοιξη πρωταγωνίστησε όσον αφορά τον ρόλο που έπαιξε σε αυτήν το Ιντερνετ. Στο G8, στην Ντοβίλ, οι ηγέτες θα την προσεγγίσουν από άλλη πλευρά. Πρωταρχική επιδίωξή τους, η κατάρτιση ενός νέου «σχεδίου Μάρσαλ» για την Τυνησία και την Αίγυπτο. Ως «ιδρυτική στιγµή» µιας εταιρικής σχέσης ανάµεσα στο G8 και τα αραβικά έθνη περιέγραψε Γάλλος αξιωµατούχος τη διήµερη Σύνοδο. Τη σχέση αυτή, πάντως, ενδέχεται να δοκιµάσουν εντάσεις και διαφορές όσον αφορά τη Λιβύη, όπου η νατοϊκή στρατιωτική επιχείρηση για την «προστασία των αµάχων» συνεχίζεται για 10η εβδοµάδα.