Mon, 02 December 2024

Πολλαπλασιάζονται με ραγδαία αυξανόμενους ρυθμούς τα τελευταία 24ωρα οι πιέσεις από όλες τις πλευρές για απαντήσεις στην κρίση του ελληνικού χρέους.

Οι πιέσεις παίρνουν τη μορφή διλημμάτων για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, υλοποιώντας το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μαζί με τα διορθωτικά μέτρα για το 2011 ή θα υποχρεωθεί σε έξοδο με καταστροφικές συνέπειες.

Η πρόταση του ΣΕΒ για δημοψήφισμα με διακύβευμα τη συμφωνία στα μέτρα ή έξοδο από το ευρώ από την μία πλευρά, αλλά και η παρέμβαση της Επιτρόπου, κας Δαμανάκη, με ανάλογο διλημματικό τρόπο, αποκαλύπτουν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξαντλούν τα περιθώριά τους για να δοθεί μια απάντηση στην τρόικα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μια απάντηση που θα επιτρέψει την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου και θα δρομολογήσει παράλληλα διαδικασίες για επέκτασή του με επιπλέον κεφάλαια για το 2012, όπως έγινε φανερό από τις τελευταίες δηλώσεις των κ.κ. Όλι Ρεν και Γιούνκερ.

Στην Κομισιόν δεν διστάζουν να επιβεβαιώσουν στις ανεπίσημες επαφές ότι η Επιτροπή θα μεταφέρει το ζήτημα στους υπουργούς οικονομικών για να ληφθεί πολιτική απόφαση αφού είναι φανερό ότι σε οικονομικό επίπεδο έχουν μειωθεί τα περιθώρια για αποτελέσματα που να συμβαδίζουν με τους αρχικούς στόχους.

Από την άλλη πλευρά η ΕΚΤ παραμένει σταθερή στην θέση για απόρριψη κάθε ιδέας που θα μοιάζει με αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και επιμένει στην εφαρμογή των μέτρων και την επέκταση του δανεισμού με νέα διμερή δάνεια για το 2012 ή για επιπλέον δάνειο από το προσωρινό Ταμείο διάσωσης, το EFSF, κάτι που με τη σειρά της απορρίπτει η Γερμανική κυβέρνηση.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες στις οποίες απευθύνθηκε το Capital.gr υποστήριξαν ότι “η κατάσταση μοιάζει πράγματι απελπιστική αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι λύσεις που έχουν μέχρι σήμερα υιοθετηθεί στην υπόθεση του χρέους τόσο της Ελλάδας όσο και της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, υιοθετήθηκαν σε ανάλογες απελπιστικές καταστάσεις όπου η συμφωνία έμοιαζε να είναι αδύνατη…”.

Δεν αποκλείουν πάντως το ενδεχόμενο η Σύνοδος Κορυφής  του Ιουνίου να μην καταφέρει να δώσει απαντήσεις στο θέμα της Ελλάδας και να παραπεμφθεί στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου.

Πηγή: http://www.capital.gr/