Η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς αίρει ένα «μεγάλο εμπόδιο» στο δρόμο της Σερβίας προς την ΕΕ, δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Στέφαν Φίλε. Ο Φίλε, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την εξέταση της υποψηφιότητας της Σερβίας, θα πρέπει να παραδώσει την έκθεσή του τον Οκτώβριο.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μλάντιτς ως σημαντικό βήμα τόσο για την ίδια τη Σερβία, όσο και για την Ευρώπη. “Η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη για την ΕΕ, τους γείτονες της Σερβίας, αλλά πάνω απ’ όλα για το κράτος δικαίου στην ίδια τη Σερβία. Οι οικογένειες των αμέτρητων θυμάτων αξίζουν δικαιοσύνη”, τονίζεται στο ανακοινωθέν του.
“Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη Σερβία και για τη διεθνή Δικαιοσύνη. Αναμένουμε ο Ράτκο Μλάντιτς να μεταφερθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, χωρίς καθυστέρηση. Η πλήρης συνεργασία με το ΔΠΔ παραμένει ουσιώδης στο δρόμο της Σερβίας προς την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ”, δήλωσε η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η οποία σήμερα πραγματοποιεί προγραμματισμένη επίσκεψη στο Βελιγράδι.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε τη σύλληψη που έκαναν οι σερβικές αρχές χαρακτηρίζοντάς την “θαρραλέα” ενέργεια που φέρνει τη Σερβία εγγύτερα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. “Είναι πολύ καλά νέα και είναι μια πολύ θαρραλέα απόφαση εκ μέρους του Σέρβου προέδρου”, τόνισε ο Σαρκοζί.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι, χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μλάντιτς εξέλιξη η οποία θα συμβάλλει στην “περαιτέρω πρόοδο της Σερβίας στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση”. Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανέφερε ότι η σύλληψη του Μλάντιτς κλείνει ένα “πολύ άσχημο κεφάλαιο” για τη Σερβία.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γίρζι Μπούζεκ χαιρέτισε επίσης τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς: “Η σύλληψή του αποδεικνύει τις προσπάθειες της Σερβίας και τη συνεργασία της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY)”, δήλωσε.
Τα συγχαρητήριά του στη σερβική κυβέρνηση για τη σύλληψη του καταζητούμενου Μλάντιτς, απηύθυνε σε ανακοίνωσή του καιο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, Δημήτρης Δρούτσας. “Πρόκειται για μια είδηση που γεμίζει ικανοποίηση όλους εκείνους που πιστεύουν και υποστηρίζουν την ανάγκη να κλείσουν οι πληγές της ιστορίας, να αποδοθεί δικαιοσύνη και να επέλθει η συμφιλίωση των λαών της περιοχής”, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Οι προοπτικές ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ είναι τώρα καλύτερες από ποτέ, μετά τη σύλληψη του Μλάντιτς, δήλωσε παράλληλα ο Σουηδός ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλτ.
Την άποψη ότι με τη σύλληψη του Μλάντιτς η Σερβία ήρε ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την ένταξή της στην ΕΕ εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίχαελ Σπίντελεγκερ.
Πιο συγκρατημένος για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ φάνηκε, όμως ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε στις δηλώσεις του: “Θα πρέπει να κοιτάξουμε το σύνολο των δεδομένων που διέπουν κάθε μία ένταξη. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο, δε σημαίνει όμως πως αυτομάτως η σύλληψη τούτη σημαίνει εισδοχή. Δεν είναι έτσι που λειτουργούμε”. Η Ολλανδία ήταν μία από τις χώρες που είχαν προβάλλει εντονότερα την απαίτηση να πιέσει η ΕΕ ώστε να συλληφθεί πρώτα ο Μλάντιτς ως απαράβατη προϋπόθεση για να ενταχθεί η Σερβία στους 27.
“Οι ΗΠΑ υποδέχθηκαν με μεγάλη ικανοποίηση την ανακοίνωση από τη σερβική κυβέρνηση της σύλληψης του Ράτκο Μλάντιτς”, δήλωσε ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας. Ανακοίνωση εξε΄δωσε και η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι. “Συγχαίρουμε τον πρόεδρο Τάντιτς και τη σερβική κυβέρνηση για τις συνεχείς και σθεναρές προσπάθειες για την εκπλήρωση των εναπομεινάντων υποχρεώσεών της προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία”, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Οι ΗΠΑ δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίζουν να στηρίζουν τη Σερβία στην ενίσχυση του ρόλου της ως μια σταθερή, δημοκρατική και ευημερούσα ευρωπαϊκή χώρα και έναν ευρωατλαντικό εταίρο.
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι σήμερα είναι “μια ιστορική ημέρα για τη διεθνή Δικαιοσύνη”. Ο Μπαν Κι Μουν ευχαρίστησε “για τις προσπάθειές τους” την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανακοίνωσε ότι η σύλληψη του Μλάντιτς έπειτα από 16 χρόνια από τότε που του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για γενοκτονία “δείχνει ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου”.
Το ΝΑΤΟ χαιρέτισε επίσης τη σύλληψη του Μλάντιτς, μέσω του γενικού γραμματέα του Άντερς Φο Ράσμουσεν. “Δεκαέξι χρόνια μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα πολέμου, η σύλληψή του προσφέρει εν τέλει τη δυνατότητα να αποδοθεί δικαιοσύνη”, δήλωσε.
Σύμφωνα με τον Σλοβένο πρωθυπουργό Μπορούτ Παχόρ, η σύλληψη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβοσνίων θα συμβάλλει στη συμφιλίωση μεταξύ των λαών της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Η πρωθυπουργός της Κροατίας, Γιάντρανκα Κόσορ, χαιρέτισε με σημερινές της δηλώσεις τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς, λέγοντας πως πρόκειται για “καλά νέα για ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και για τη σταθερότητα και τη βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή”. Ο πρόεδρος της χώρας Ίβο Γιοσίποβιτς δήλωσε: “Η σημερινή σύλληψη είναι μεγάλης σημασίας για τις σχέσεις στην περιοχή, ειδικά για τις σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και τις σχέσεις της Σερβίας με όλες τις χώρες της περιοχής εν γένει, καθώς και για τις σχέσεις της Σερβίας με την Κροατία”.
“Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Σερβία εκπληρώνει επιτέλους τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία”, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ίγκορ Λούκσιτς.
Την είδηση της σύλληψης του Σερβοβόσνιου στρατηγού χαιρέτισε το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών. “Η σύλληψη του διαβόητου στρατηγού, υπεύθυνου για τη δολοφονία χιλιάδων αθώων πολιτών, είναι μια απόδειξη ότι όλοι όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αργά ή γρήγορα θα λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης”, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.