Πυρετώδεις διεργασίες και συνεννοήσεις για την τελική μορφή του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου και των νέων μέτρων, επιχειρούνται μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών και ευρωπαϊκών πρωτευουσών, εν όψει της ψηφοφορίας στην Βουλή και εν αναμονή των ευρωπαϊκών αποφάσεων για την κρίση χρέους.
Τα δεδομένα δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την πίεση του χρόνου για την παρουσίαση, συζήτηση, κατάθεση και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και των νέων μέτρων έως τις 20 Ιουνίου και από την άλλη πλευρά είναι αναγκασμένη να αναμένει την «βασανιστική» διαδικασία της έγκρισης της επιπλέον χρηματοδότησης της Ελλάδας από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρώπης.
Ενημέρωση των υπουργών
Εν ολίγοις, πρέπει αφενός να περάσουν τα μέτρα από την ελληνική Βουλή το συντομότερο δυνατόν και αφετέρου να αναμένεται η έγκριση και των ξένων κοινοβουλίων.
Στην πραγματικότητα, οι διαδικασίες αυτές συνιστούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχώ, τον λόγο για τον οποίο καθυστερεί και πιθανώς να μετατεθεί για την ερχόμενη εβδομάδα η επίσημη ανακοίνωση και κατάθεση στη Βουλή του συνολικού «πακέτου», το οποίο θα αποτελέσει την προϋπόθεση για την καταβολή της 5ης δόσης, την έγκριση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και την φημολογούμενη απόφαση της ΕΕ για την πολυσυζητημένη συνολική λύση στην κρίση του χρέους.
Τα δεδομένα της διαδικασίας έχουν αποτελέσει σύμφωνα με πληροφορίες αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του Πρωθυπουργού και των υπουργών του, ενώ δεν αποκλείεται εντός των ημερών να γίνει και μία άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Κρίσιμη παράμετρος: η έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια
Με βάση τα όσα μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, μία από τις καθοριστικές παραμέτρους της διαδικασίας είναι η νέα χρηματοδότηση που υπολογίζεται ότι θα υπερβεί τα 70 δισ. και αναμένεται να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο σχέδιο που θα σχετίζεται με την οριστική διαχείριση της κρίσης χρέους.
Κρίσιμη λεπτομέρεια για το συγκεκριμένο σημείο της συμφωνίας είναι ότι η εκταμίευση αυτή (πιθανώς από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας), θα απαιτεί την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων.
Η διαδικασία αυτή σημαίνει από τη μία πλευρά ότι θα απαιτηθεί ένα μακρό διάστημα εβδομάδων ή και μηνών που πιθανολογείται ότι θα φτάσει έως το τέλος του καλοκαιριού ή τις αρχές του φθινοπώρου. Από τη άλλη πλευρά, το κρίσιμο στοιχείο είναι οι προϋποθέσεις για μία τέτοια απόφαση, ούτως ώστε η εκταμιεύσεις να είναι πολιτικά διαχειρίσιμες από τις ξένες κυβερνήσεις στο εσωτερικό των χωρών τους. Γι’ αυτό το λόγο περιγράφεται το πακέτο μέτρων ως ό,τι σκληρότερο έχει περιγραφεί μέχρι στιγμής.
Αναμένουν το «πράσινο φως» του eurogroup
Με αυτά τα δεδομένα και καθώς οι τελικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες, κρίσιμος σταθμός είναι η έκτακτη συνεδρίαση του eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα ληφθούν αποφάσεις με βάση την αξιολόγηση της τρόικας.
Η συγεκριμένη ημέρα θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τις αποφάσεις που θα ληφθούν και πάντως βασική παράμετρος για την συνέχιση της διαδικασίας και την κατάθεση στην ελληνική Βουλή του συνολικού πακέτου μέτρων, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει: α) τα συμπληρωματικά μέτρα του 2011, β) το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και – ενδεχομένως – γ) την νέα συμφωνία για περαιτέρω χρηματοδότηση.
Η διαδικασία αυτή επί της ουσίας θα λειτουργήσει περιοριστικά για τα χρονοδιαγράμματα που θα έχει στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση για την ψήφιση του σχεδίου.
Το καλοκαίρι της αγωνίας
Η διαδικασία του κατεπείγοντος έχει αποκλειστεί, ενώ θεωρείται απίθανο και το ενδεχόμενο να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο σήμερα Πέμπτη στη Βουλή – δεδομένου ότι θα εκκρεμεί και η συνεδρίαση του eurogroup και ότι δεν κατατίθενται νομοσχέδια Παρασκευή .
Κάτι τέτοιο θα σημάνει ότι οι συνεδριάσεις των κυβερνητικών και κοινοβουλευτικών οργάνων μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα, ενώ η ψήφιση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τη σύνοδο κορυφής της 23ης Ιουνίου.
Πέραν αυτού όμως, στην Αθήνα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η αγωνία θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και έως ότου ληφθεί απόφαση για τη συνολική λύση του ελληνικού χρέους.
Πηγή: http://www.tovima.gr/