Fri, 26 April 2024

Eλληνικές τράπεζες: «Προξενιά» από τη Γαλλία

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρότειναν στην Credit Agricole και την Societe Generale, να εξαγοράσουν ελληνικές τράπεζες μέσω των θυγατρικών τους στην Ελλάδα (Emporiki Bank και Geniki Bank).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρώτες συζητήσεις αφορούσαν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, χωρίς όμως να αποκλείεται τίποτα. Η ΕΚΤ προκειμένου να «δελεάσει» τους γαλλικούς κολοσσούς δεσμεύτηκε ότι θα διατηρήσει τις γραμμές χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες, εφόσον εξαγοραστούν, προκειμένου να γίνει σταδιακά η απορρόφησή τους.

Αυξήσεις κεφαλαίου
Σε αυξήσεις κεφαλαίου που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ θα πρέπει να προχωρήσουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να εναρμονιστούν με το νέο κανόνα που επιβάλλει η τρόικα, οι οποίος θέτει ως ελάχιστο όριο των κυρίων βασικών εποπτικών κεφαλαίων (Core Tier I), το 10%.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων δεν είναι άμεσο, καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν αρχικά αναφέρει ότι ο πρώτος στόχος είναι εντός του 2012.

Η τρόικα έχει αυξήσει το κατώτατο όριο των κυρίων βασικών εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών και στα πορτογαλικά πιστωτικά ιδρύματα, στο 10% και στις ιρλανδικές τράπεζες, στο 11%, στις χώρες δηλαδή, που είναι επίσης ενταγμένες στον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας. Σημειώνεται, ότι στην Ισπανία, είναι στο 8%. Η Εθνική Τράπεζα έχει δείκτη κυρίων βασικών εποπτικών κεφαλαίων στο 11,8%, η Eurobank στο 9%, η Alpha Bank στο 9,3% και η Τράπεζα Πειραιώς στο 9,4%. Στόχος, της αύξησης των κυρίων βασικών εποπτικών κεφαλαίων (core Tier I) είναι η θωράκιση των ελληνικών, πορτογαλικών και ιρλανδικών τραπεζών για την απορρόφηση των ζημιών που προκύπτουν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Τα τελευταία δύο έτη, στα οποία η ελληνική οικονομία λειτουργεί σε όρους ύφεσης, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ήταν προβλέψιμο από τους Ελληνες τραπεζίτες. Στο εξής όμως, όπως σημειώνουν οι τραπεζίτες, τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» ενδέχεται να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφού πλέον ακόμα και οι μέχρι σήμερα υγιείς επιχειρήσεις φτάνουν προ των πυλών για λουκέτα από την πιστωτική ασφυξία.

Παράλληλα, τόσο η τρόικα όσο και η ελληνική κυβέρνηση, επιθυμούν μέσω της θωράκισης των ισολογισμών των κρατικών και των ιδιωτικών τραπεζών να διασφαλίσουν τη δυνατότητα απορρόφησης ζημιών που ενδέχεται να προκύψουν από την κατοχή κρατικών ομολόγων, σε περίπτωση «κουρέματος» του εγχώριου χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, τραπεζικοί αναλυτές κρίνουν ότι οι Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου δεν είναι εφικτές όταν τα περιθώρια (spreads) της χώρας βρίσκονται στις 1.500 μβ και τα CDS στις 2000 μβ. Οι διεθνείς οίκοι δεν προχωρούν σε αναδοχές για εγγυημένες αυξήσεις κεφαλαίου οποιασδήποτε ελληνικής τράπεζας με αυτά τα δεδομένα.

Γι’ αυτούς τους λόγους εκτιμάται ότι το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων ενδέχεται να πάει πίσω, εφόσον η κατάσταση της χώρας δεν επιτρέψει την προώθηση των ΑΜΚ.

Σχέδιο συγχωνεύσεων
Η τρόικα πιέζει τα πιστωτικά ιδρύματα για τη συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου, αλλά και για τις αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων μέσω των αγορών και των μετόχων τους.

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών της χώρας επιθυμούν συγχωνεύσεις προκειμένου να αποφευχθούν οι ΑΜΚ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Και τούτο, για δύο λόγους: Πρώτον, διότι τα κεφάλαια του ταμείου επιβαρύνουν το εγχώριο δημόσιο χρέος και δεύτερον, γιατί ο κύριος στόχος της τρόικας είναι η αναθέρμανση και επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Εφόσον οι ιδιωτικές τράπεζες προχωρήσουν σε επανακεφαλεοποίηση από τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν και να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Γι’ αυτό, η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρότειναν, σύμφωνα με πληροφορίες, στις δύο γαλλικές τράπεζες κολοσσούς, την Credit Agricole και την Societe Generale, να εξαγοράσουν ελληνικές τράπεζες μέσω των θυγατρικών τους στην Ελλάδα (Emporiki Bank και Geniki Bank). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρώτες συζητήσεις αφορούσαν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, χωρίς όμως αν αποκλείεται τίποτα.Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύτηκε στα δύο γαλλικά πιστωτικά ιδρύματα ότι θα διατηρήσει τις γραμμές χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες, εφόσον εξαγοραστούν, προκειμένου να γίνει σταδιακά η απορρόφησή τους. Οι Γάλλοι τραπεζίτες το σκέφτονται και η πρώτη αντίδραση τους δεν ήταν θετική, αφού, αφενός οι θυγατρικές τους παρουσιάζουν επί πολλά συναπτά έτη σημαντικές ζημιές και αφετέρου, διότι οι μητρικές τους έχουν λάβει προειδοποιήσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, για υποβάθμιση λόγω της έκθεσής τους στην ελληνική αγορά.

Ειδικότερα, οι αναλυτές του οίκου Moody’s σε έκθεσή τους την περασμένη εβδομάδα, προειδοποίησαν τις γαλλικές τράπεζες BNP Paribas, Credit Agricole και Societe General, ότι τις παρακολουθεί στενά λόγω της έκθεσής τους στην ελληνική οικονομία μέσω των επενδύσεών τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και των ελληνικών θυγατρικών τους. Η αξιολόγηση των ΒΝΡ Paribas και Credit Agricole είναι απίθανο να οδηγήσει σε υποβάθμιση μεγαλύτερη της μιας βαθμίδας, ενώ στην περίπτωση της Societe Generale θα μπορούσε να φτάσει έως και δύο βαθμίδες. Σημειώνεται ότι οι υποβαθμίσεις των γαλλικών τραπεζών, οδηγούν σε αύξηση του κόστους άντλησης χρήματος.

Χρηματιστήριο
Αρχισε η διαπραγμάτευση Τ.Τ. και Τ Bank

Με αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και την απόφαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ξεκίνησαν και πάλι από χθες Παρασκευή 17 Ιουνίου, οι διαπραγματεύσεις των μετοχών των δύο τραπεζών «Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» και «T Bank». Επίσης, κανονικά διαπραγματεύονται όλα τα παράγωγα προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο της εταιρείας «ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.».

Ωστόσο, οι επενδυτές των δύο τραπεζών δεν έχουν ενημερωθεί σαφώς από τα Δ.Σ. των τραπεζών για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς τα δύο διοικητικά συμβούλια δεν έχουν προβεί καν στη συζήτηση της συγχώνευσής τους, αλλά ούτε και ενημερώσει για κάποιο εναλλακτικό σχέδιο.

Συγχωνεύσεις τραπεζών
Διέξοδος για τη ρευστότητα

Η χρηματοδότηση και η αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας περνά άμεσα από τον τραπεζικό κλάδο, τονίζουν οικονομικοί αναλυτές.

Η Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα φιλοξένησε άρθρο στο οποίο υποστήριζε ότι «τροχοπέδη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι οι εγχώριες τράπεζες» και αποκαλούσε τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα «αχίλλειο πτέρνα της Ελλάδας».

Ακόμα και αν λάβει το νέο πακέτο η Ελλάδα και αποφύγει τη χρεοκοπία, τα προβλήματά της δε θα έχουν λυθεί, επισημαίνεται στο ίδιο άρθρο. Η πιο άμεση πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα είναι η ρευστότητα και το κατά πόσο οι τράπεζες με την υπάρχουσα ρευστότητα θα μπορούσαν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Επίσης, στο ίδιο άρθρο αναφέρεται, ότι η συγκέντρωση του κλάδου θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο στη χρηματοδότηση των εγχώριων επιχειρήσεων και ιδιωτών, ενώ παράλληλα θα ενίσχυε την κερδοφορία και τα κεφάλαιά τους και θα ανακτούσαν και την εμπιστοσύνη των αγορών. Δηλαδή, ένα νέο και πιο ισχυρό σχήμα θα μπορούσε, σύμφωνα με τους αναλυτές, να αντλήσει ρευστότητα από τις αγορές υπό την προϋπόθεση ότι εξομαλύνεται η κατάσταση της χώρας. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι μέσω των συγχωνεύσεων θα ήταν δυνατόν να επιτευχθεί μείωση του κόστους των τραπεζικών καταθέσεων λόγω της μεγαλύτερης διαπραγματευτικής ικανότητας που θα
είχε το νέο σχήμα.

Πηγή: http://www.imerisia.gr/