Fri, 17 January 2025
Ο Φρανσουά Φιγιόν (αριστερά) και ο Βλαντίµιρ Πούτιν στα αποκαλυπτήρια µνηµείου αφιερωµένου στη συνεργασία µεταξύ των στρατών των δύο χωρών κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσµίου Πολέµου. Η έκφραση στα πρόσωπά τους µαρτυρά ότι η σκέψη τους είναι αλλού
 
Ως «παρέµβαση στα εσωτερικά ενός κυρίαρχου κράτους» βλέπει ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίµιρ Πούτιν οποιαδήποτε απόφαση της διεθνούς κοινότητας εις βάρος του συριακού καθεστώτος, όπως είχε την ευκαιρία να δηλώσει µετά τη συνάντησή του µε τον γάλλο οµόλογό του Φρανσουά Φιγιόν στο Παρίσι.
 
Ο Πούτιν επέµενε ότι µια τέτοια απόφαση «δεν έχει προοπτική», όταν ο Φιγιόν τόνιζε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ότι «έρχεται η στιγµή που ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του». Η Μόσχα έχει ήδη ανακοινώσει από την Κυριακή, διά στόµατος του προέδρου της Ντµίτρι Μεντβέντεφ, ότι θα ασκήσει βέτο στο Συµβούλιο Ασφαλείας σε περίπτωση που προταθεί η λήψη οποιασδήποτε απόφασης εναντίον της ∆αµασκού.
 
Για πρώτη φορά, πάντως, η Μόσχα εµφανίστηκε να κρατά αποστάσεις από το καθεστώς της ∆αµασκού. Αποφεύγοντας να κατονοµάσει τον Ασαντ, ο Πούτιν αναγνώρισε ότι «πρέπει να ασκήσουµε πίεση στην ηγεσία οποιασδήποτε χώρας όπου σηµειώνονται αιµατηρές ταραχές».

Με τη στήριξη που του προσφέρει η Ρωσία αλλά και η Κίνα, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίζει απερίσπαστος την πολιτική της βίαιης καταστολής που υιοθέτησε µε το ξέσπασµα των διαδηλώσεων πριν από τρεις µήνες. Μια ηµέρα µετά την οµιλία του στο Πανεπιστήµιο της ∆αµασκού, η οποία είχε το αντίθετο αποτέλεσµα από αυτό που επεδίωκε, τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις που σηµειώθηκαν ανάµεσα σε υποστηρικτές του καθεστώτος και αντικαθεστωτικούς. Ανάµεσα στα θύµατα είναι κι ένας έφηβος, σύµφωνα µε οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώµατα.

Τα επεισόδια σηµειώθηκαν όταν καθεστωτικοί, έχοντας στο πλευρό τους τις δυνάµεις ασφαλείας, επιχείρησαν να απαντήσουν µε αντιδιαδηλώσεις στις διαδηλώσεις των πολιτών που ξεχύθηκαν στους δρόµους, µετά την ολοκλήρωση της οµιλίας του Ασαντ. Ο έφηβος που έχασε τη ζωή του ήταν 13 χρονών και φέρεται να δέχθηκε πυρά από άνδρες των δυνάµεων ασφαλείας στη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη Χαµά. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Χοµς. Η σύγκρουση ανάµεσα στα δύο «στρατόπεδα» θεωρείται η πλέον βίαια από την αρχή της εξέγερσης, ενώ οι εξεγερµένοι καταγγέλλουν πως οι αντιδιαδηλώσεις οργανώθηκαν από το καθεστώς µε µεταφερόµενους οπαδούς.

«Κανένας δεν τους ξέρει, είναι ξένοι σε αυτήν την πόλη, ζητούσαν πληροφορίες για το πού να πάνε», δήλωσε αυτόπτης µάρτυρας στα διεθνή πρακτορεία. «Οι δυνάµεις ασφαλείας ποδοπατούσαν τους τραυµατίες. Τους ποδοπατούσαν στο έδαφος πριν τους συλλάβουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα στον Βορρά, κοντά στα σύνορα µε την Τουρκία, ο στρατός συνεχίζει να επιχειρεί όπως µαρτυρούν τα πυκνά πυρά που ακούστηκαν χθες. Οι καθεστωτικές δυνάµεις εισέβαλαν σε ένα χωριό, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιοµέτρων από τους καταυλισµούς των εκτοπισµένων Σύρων που είναι επί τουρκικού εδάφους. Σύµφωνα µε την Υπατη Αρµοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, περίπου χίλιοι πολίτες της Συρίας περνούν καθηµερινά τα σύνορα µε την Τουρκία αναζητώντας καταφύγιο στη γειτονική χώρα. Στους τέσσερις καταυλισµούς που έχουν στηθεί, διαµένουν περίπου 10.000 άνθρωποι.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ στη Συρία βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεφωνικής συνοµιλίας που είχε ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν µε τον αµερικανό πρόεδρο Μπαράκ Οµπάµα. Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συµφώνησαν ότι η συριακή κυβέρνηση πρέπει να σταµατήσει άµεσα τη χρήση βίας και να προχωρήσει σε µεταρρυθµίσεις που σέβονται τις δηµοκρατικές ευαισθησίες του λαού της Συρίας.

Νέος κύκλος ταραχών µε επτά νεκρούς σε πολλές πόλεις της Συρίας

Το Κρεµλίνο ψηφίζει Λαγκάρντ

ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ στην Κριστίν Λαγκάρντ για τη θέση του επικεφαλής του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου έδωσε ο Βλαντίµιρ Πούτιν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου µε τον Φρανσουά Φιγιόν.

 
Ο ρώσος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη γαλλίδα υπουργό Οικονοµικών «πολύ ικανή, µοντέρνα και νηφάλια», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα ασκήσει άριστα τα καθήκοντά της. «Η κ. Λαγκάρντ είναι πολύ γνωστή στη Ρωσία. Η προσωπική αλλά και η επαγγελµατική φήµη της είναι πολύ µεγάλη» τόνισε. Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Φιγιόν εξέφρασε την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα της Μόσχας για ένταξη στον Παγκόσµιο Οργανισµό Εµπορίου.

Πηγή: http://www.tanea.gr