Η ψήφος εμπιστοσύνης την οποία, όπως αναμενόταν, πήρε με 155 ψήφους υπέρ έναντι 143 κατά, τα μεσάνυχτα η ανασχηματισθείσα κυβέρνηση από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, μετά την τριήμερη σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεση, που συνεχίστηκε και χθες, μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά, σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για δύο ακόμη εξαιρετικά κρίσιμες ψηφοφορίες την ερχόμενη εβδομάδα: για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και αμέσως μετά τον εφαρμοστικό του προγράμματος νόμο, που θα περάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
«Δεν μπορούμε να θέσουμε εν κινδύνω την προοπτική ψήφισης και των δύο έως το τέλος Ιουνίου», προειδοποίησε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της αμιγώς πολιτικής πρώτης του ομιλίας στη Βουλή με τη νέα του ιδιότητα ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών. Ομιλία η οποία ήταν σαφέστατα συναινετική και συνάντησε θετικά σχόλια βουλευτών, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ.
Η χθεσινή καταληκτική συνεδρίαση λίγο έλειψε, πάντως, να τιναχθεί στον αέρα πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού, από την αποχώρηση των βουλευτών της Ν.Δ. σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναφορά του κ. Θ. Πάγκαλου, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1981 ήταν «η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση» στην Ελλάδα! Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου απηύθυνε αμέσως έκκληση να παραμείνουν στην αίθουσα οι γαλάζιοι, τονίζοντας ότι οι τωρινές δεν είναι στιγμές οι οποίες να προσφέρονται για εικόνες διχασμού. Σχεδόν δέκα λεπτά αργότερα, επέστρεψαν με πρώτον τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο οποίος μίλησε για «μαύρη μέρα στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ». Ο πρωθυπουργός ανασκεύασε όσα είπε ο κ. Πάγκαλος, επέμεινε όμως ότι η Ν.Δ. «αναζήτησε εύκολα άλλοθι». Εν αναμονή, πάντως, της αποσαφήνισης των σχεδιαζόμενων μέτρων, στα οποία απέφυγε χθες να αναφερθεί ο κ. Βενιζέλος, ουδείς μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει τον χαρακτήρα της ψήφου των βουλευτών της πλειοψηφίας στις επικείμενες ψηφοφορίες. Ορισμένοι από αυτούς, χθες, τόνισαν ότι «δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά όχι λευκή επιταγή στην κυβέρνηση».