Τις αλήθειες που κρύβονται πίσω από πέντε “Μύθους” γύρω από την Ελληνική οικονομία επιχειρεί να παρουσιάσει ο συντάκτης της Wall Street Journal, Σάιμον Νίξον σε άρθρο του με τίτλο «Μην πιστεύετε τους ελληνικούς μύθους», σχολιάζοντας το τι ισχύει στην πραγματικότητα σε σχέση με την εικόνα που παρουσιάζεται.
Σύμφωνα με το άρθρο του συντάκτη, οι “Ελληνικοί Μύθοι” που οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να πιστέψουν είναι οι εξής:
1. Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη.
Ο συντάκτης αναφέρεται σε μελέτη των οικονομολόγων Κάρμεν Ράινχαρτ και Κένεθ Ρόγκοφ, σύμφωνα με την οποία μια χρεοκοπία δεν είναι αποτέλεσμα της ικανότητας μιας χώρας, αλλά της θέλησής της. “Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη δημόσια περιουσία και έχει μεγάλα περιθώρια για περικοπή των δαπανών, αύξηση των φορολογικών εσόδων και βελτίωση της παραγωγικότητας, αν είναι διατεθειμένη να κάνει θυσίες. Το θέμα είναι αν έχει την πολιτική θέληση να προβεί σε αυτές”, σημειώνει χαρακτηριστικά.
2. Η Ελλάδα έχει συμφέρον να χρεοκοπήσει.
Σε αυτή την περίπτωση, εκφράζεται η ακριβώς αντίθετη άποψη, καθώς, όπως επισημαίνεται, το έλλειμμα είναι τόσο μεγάλο, ώστε, ακόμα κι αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα πρέπει να ξαναδανειστεί άμεσα προκειμένου να ορθοποδήσει. Επιπλέον, προβλέπει την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών από την αδυναμία να χρηματοδοτηθούν. Τις ίδιες συνέπειες, ιδιαίτερα στο τραπεζικό σύστημα, θα είχε και η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ.
3. Η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα είναι ανάλογη με την περίπτωση Lehman.
Ο συντάκτης σχολιάζει την παραδοχή της Γερμανίας πως δεν περίμενε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ τονίζει πως οι συνέπειες της ελληνικής κρίσης έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται στην ευρωζώνη, παρά τη μεταστροφή της στάσης της Άγκελα Μέρκελ κατά την τελευταία εβδομάδα. Ωστόσο, σημειώνει πως η Γερμανία λανθασμένα έλαβε υπ’ όψιν μόνο τις πρωτογενείς επιπτώσεις, αφού μεγαλύτερη ζημία θα ακολουθούσε με τη μετακύλιση του προβλήματος στο τραπεζικό σύστημα και τον κρατικό δανεισμό. Παράλληλα, εξηγεί πως η Lehman προκάλεσε ένα ισχυρό σοκ στην αγορά, ωστόσο, ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια κρίση.
4. Δεν μπορείς να κερδίζεις συνεχώς χρόνο
“Ο χρόνος είναι μεγάλος γιατρός”, υποστηρίζει ο αμερικανός δημοσιογράφος, εξηγώντας πως ακόμα και στο ενδεχόμενο να μην αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία, είναι σημαντικό να καθυστερήσει, προκειμένου να δοθεί κίνητρο σε χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία να επιμείνουν στην εφαρμογή των αναγκαίων προγραμμάτων για τη σωτηρία τους. Επιπλέον, ώστε οι επενδυτές να καθησυχάσουν και να συνεχίσουν να αγοράζουν χρέη από την Ευρώπη. Όχι μόνο αυτό, αλλά, όπως προσθέτει, πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί οποιαδήποτε χρεοκοπία στην Ευρωζώνη μέχρι χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία να βγουν από τον κίνδυνο, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να χρειαστεί να συνεχίσει η στήριξη του ελληνικού χρέους για πολύ καιρό μετά το 2013, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν θα αρέσει στους Γερμανούς φορολογούμενους.
5. Οι Έλληνες έχουν την αποκλειστική ευθύνη.
Σε αυτό το σημείο ο συντάκτης δίνει ελαφρυντικά στη χώρα μας, επισημαίνοντας πως η ευρωζώνη προετοιμάζεται μεν για ένα σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, ωστόσο, τονίζει πως πρέπει πρώτα να διασφαλίσει ότι αυτό το πρόγραμμα θα λειτουργήσει. Ωστόσο, όχι μόνο δεν κάνει αυτό, αλλά τιμωρεί την Ελλάδα με επιτόκιο για το δανεισμό της σχεδόν διπλάσιο από του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή του ΔΝΤ. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην ελληνική προσπάθεια. “Η μόνη διέξοδος για την ευρωζώνη είναι η πολιτική συναίνεση. Αργά ή γρήγορα, οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα”, καταλήγει στο άρθρο του ο Σάιμον Νίξον.
Πηγή: http://www.nooz.gr/