“Ήρωας πολέμου μάχεται το ΔΝΤ”
“To 1941 κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη, το 2011 συνεχίζει να αντιστέκεται”, αναφέρει ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου για τον 88χρονο Μανώλη Γλέζο, ο οποίος μίλησε στην ανταποκρίτρια από το Σύνταγμα, ενώ εντός Βουλής διεξαγόταν η συνεδρίαση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η δημοσιογράφος του ρεπορτάζ- που αναπαράγεται από γερμανικά, βρετανικά και ισπανόφωνα ΜΜΕ – μίλησε με τον κ. Γλέζο για το χρέος, τη σημερινή “κατοχή” και αντίσταση και τις γερμανικές αποζημιώσεις, τις οποίες η Ελλάδα ποτέ δεν διεκδίκησε.
“Τώρα ο Μανώλης Γλέζος δεν μάχεται τις εχθρικές δυνάμεις, αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ που ζητούν σκληρά μέτρα προκειμένου να δανείσουν στη χώρα δισεκατομμύρια ευρώ”, αναφέρεται.
Μιλώντας από τη συγκέντρωση των “Αγανακτισμένων” του Συντάγματος, ο κ. Γλέζος λέει ότι “σήμερα στην Ελλάδα γεννιέται μία νέα, άμεση Δημοκρατία. Μπορεί ο δρόμος να είναι μακρύς, μπορεί να είναι δύσκολος αλλά οι βάσεις μπήκαν όταν ο κόσμος ενώθηκε και κατέβηκε στους δρόμους την 25η Μαΐου”.
Σε συνέντευξη που δίνει στο πρακτορείο από το σπίτι του, περιτριγυρισμένος από στοίβες βιβλίων, φωτογραφιών – μεταξύ τους και αυτή του μικρού του αδελφού Νίκου που εκτελέστηκε στην Καισαριανή το 44 – και κειμηλίων, μιλά για τότε και για τώρα.
Λέει για τις ημέρες εκείνες του 41: “Ο Χίτλερ μίλησε στο Ράιχσταγκ και είπε ότι τώρα κανείς στην Ευρώπη δεν αμφισβητεί την κυριαρχία του ναζιστικού καθεστώτος. Όμως εμείς είπαμε: Αυτό λες εσύ. Θα δεις ότι τώρα ξεκινά ο πόλεμος”.
Προσθέτει ότι “η Ελλάδα απέκτησε την ελευθερία της αλλά όχι ανεξαρτησία”.
“Σήμερα ζούμε σε έναν βαθμό υποτέλειας που αγγίζει το 100%, αφού οι ξένοι αποφασίζουν για όλα”, τονίζει και αναφέρει ότι ελπίζει πως οι νέοι Έλληνες θα “κατεβάσουν όλες τις σημαίες της καταπίεσης”.
Αναφέρει ότι ο εχθρός σήμερα δεν είναι η Γερμανία, παρά το γεγονός ότι αυτό πιστεύει μία μεγάλη μερίδα των Ελλήνων, αλλά οι καπιταλιστές.
Υπενθυμίζει, ωστόσο, ότι η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει από τους Γερμανούς το κατοχικό δάνειο καθώς και τις πολεμικές αποζημιώσεις, που όλα μαζί αγγίζουν τα 162 δισ. ευρώ – χωρίς τους τόκους, όπως λέει.
Υποστηρίζει ότι για να βγει η χώρα από την κρίση δεν πρέπει πια να δώσει ούτε ένα ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες, ότι πρέπει να αρνηθεί να πληρώσει ένα χρέος που δεν είναι νόμιμο και να στηρίξει την υγεία, την παιδεία και την έρευνα.
“Αρχικά στην Κατοχή η αντίσταση ήταν παθητική. Όταν ανεβήκαμε στην Ακρόπολη δεν πιστεύαμε ότι και άλλοι θα αντιστέκονταν. Αλλά ημέρα με την ημέρα γίναμε περισσότεροι. Έτσι και σήμερα, το κύμα της αντίστασης μεγαλώνει” καταλήγει.
Πηγή: http://www.nooz.gr