Συγκεκριμένα το Μεσοπρόθεσμο εισάγεται για συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα της Δευτέρας και θα ακολουθήσουν τρεις συνεδριάσεις, ώστε να ψηφιστεί την Τετάρτη.
Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή και ο εφαρμοστικός νόμος, την Τρίτη θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ενώ θα ακολουθήσει η συζήτηση και ψήφισή του από την Ολομέλεια σε δύο συνεδριάσεις το απόγευμα της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης.
Το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός θα τεθούν σε ψηφοφορία ως απλά νομοσχέδια, επομένως απαιτείται πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών ενώ το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ διευκρίνισαν ότι θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία και θα ζητήσουν αυτή να είναι ονομαστική.
Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει ακόμη αγωνία για τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, καθώς από τους 155 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τουλάχιστον τρεις αποτελούν «ερώτημα».
Μέχρι τώρα, οι πιο «επίφοβοι» για «ανταρσία» είναι οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, Θωμάς Ρομπόπουλος και Χρύσα Αράπογλου, ενώ ο βουλευτής Κοζάνης Αλέκος Αθανασιάδης έχει καταστήσει σαφές ότι θα το καταψηφίσει, δίχως να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα.
Ενδεικτική του κακού κλίματος στις κόλπους της κυβερνώσας παράταξης είναι και η παραίτηση του πρώην γγ. Ενημέρωσης των κυβερνήσεων Σημίτη, Γιάννη Νικολάου από το Εθνικό Συμβούλιο την Κυριακή.
Μεσοπρόθεσμο ή τανκς είπε εμμέσως πλήν σαφώς ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος χαρακτήρισε «τεράστια βλακεία’ τις προτάσεις περί εξόδου της χώρας από το ευρώ. «Μπορεί αυτά να τα λένε Πανεπιστημιακοί και οικονομολόγοι αλλά και μόνο που αναφέρουν αυτό το ενδεχόμενο συνιστά μεγάλη βλακεία» πρόσθεσε και τόνισε “Αυτό θα σήμαινε ότι την επομένη ημέρα ο κόσμος θα έτρεχε στις τράπεζες να αποσύρει τα χρήματα του ενώ ο στρατός θα αναγκαζόταν να έβγαζε τα τάνκς στους δρόμους για την προστασία των τραπεζών, καθώς δεν θα υπήρχε αστυνομία”.
Αν δεν ψηφιστεί όμως το μεσοπρόθεσμο σε αυτό το σημείο θα φτάσουμε πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ισπανική εφημερίδα.
Εκτός βουλής
Εκτός βουλής, η πλατεία Συντάγματος θα γίνει το επίκεντρο των αντιδράσεων, όπου τους «Αγανακτισμένους» θα συναντήσουν οι διαδηλωτές των συνδικάτων και σωματείων, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους με την 48 γενική απεργία της Τρίτης και της Τετάρτης.
Οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις σε Πεδίον του Άρεως και πλατεία Κλαυθμώνος στο πλαίσιο της 48ωρης κινητοποίησης ενώ κάλεσμα για «48 ώρες στο δρόμο» και περικύκλωση της Βουλής την ημέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος απευθύνουν και τα μέλη του κινήματος των «Αγανακτισμένων», προαναγγέλλοντας διήμερο κινητοποιήσεων.
Εκτός Ελλάδος
Κι ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν εκ νέου στις 3 Ιουλίου για μια έκτακτη Σύνοδο με στόχο να συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, και να οριστικοποιηθεί το νέο πακέτο βοήθειας, «διαχειρίσιμες» χαρακτηρίζει τις συνέπειες της ελληνικής κρίσης ακόμη και στην περίπτωση χρεοκοπίας ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Bild.«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης για την Ευρώπη, αλλά την ίδια ώρα πρέπει ναείμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Είναι ευθύνη μας και γι΄ αυτό προετοιμαζόμαστε», τονίζει ο Β. Σόιμπλε.
Σχετικά με το ενδεχόμενο το ελληνικό κοινοβούλιο να πει όχι στο Μεσοπρόθεσμο, δήλωσε. «Αν το πακέτο μέτρων δεν γίνει δεκτό στην Ελλάδα -παρότι όλοι περιμένουν ότι θα γίνει δεκτό- τότε δεν θα υπάρχουν οι προυποθέσεις για την εκταμίεση της επόμενης δόσης του δανείου στήριξης της. Αυτό όμως θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ευρωζώνης στο σύνολό της. Θα έπρεπε να φροντίσουμε ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ». Παρά την οικονομική κρίση πάντως, ο γερμανός υπουργός δεν διαβλέπει κινδύνους για την ενότητας της Ευρώπης ενώ απέρριψε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους πιστωτές προκειμένου να συμμετάσχουν στο κόστος. Ο υπουργός επισημαίνει πως «είναι και προς όφελος των επενδυτών να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Γι΄ αυτό δεν χρειάζονται επιπλέον κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα».
“Η Ευρώπη δεν πρέπει να αποκλείει το ενδεχόμενο παρέμβασης στα ελληνικά επιτόκια”, δήλωσε σήμερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος του Eurogroup, σε συνέντευξή του σε εκπομπή του γαλλόφωνου τηλεοπτικού δικτύου TV5. Ενώ παράλληλα τόνισε για τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου: “Πρέπει να γίνουν τα πάντα. Η αντιπολίτευση πρέπει να συμμετέχει στην εθνική ενότητα”.
Από αύριον τα σπουδαία…