Fri, 17 January 2025

Δραματικούς τόνους για την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της κρίσης του χρέους όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των άλλων χωρών του ευρωπαικού νότου δίνουν οι κυβερνήσεις κάτω από τις ασφυκτικές πλέον πιέσεις των αγορών. Η Ελλάδα διά του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου ανέλαβε ρητή δέσμευση για την πιστή εφαρμογή όλων των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία, ζητώντας να προσπεραστεί το πρόβλημα της άρνησης συμμετοχής των ιδιωτών (δηλαδή των τραπεζών, ασφαλιστικών εταιριών και ιδιωτών επενδυτών) στην διαμόρφωση του νέου πακέτου βοήθειας.

Ευρωπαικές πηγές μεταδίδουν ότι στο Eurogroup διεξάγεται την ώρα αυτή μια πολύ κρίσιμη και ουσιαστική συζήτηση, όχι μόνο για την Ελλάδα και το νέο πρόγραμμα που την αφορά, αλλά γενικότερα για την κατάσταση στην Ευρωζώνη, για τις προοπτικές του ευρώ και για την κατάσταση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.
Στην παρέμβασή του ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε κατ’ αρχάς για την βούληση της Κυβέρνησης να εφαρμόσει το συμφωνημένο πρόγραμμα εγκαίρως και ενημέρωσε το Eurogroup για τον διορισμό του ΔΣ του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων σε συνεννόηση με την Αντιπολίτευση. Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία που έχει η παροχή τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για κρίσιμα θέματα, όπως η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και η διαμόρφωση ενός νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η ταχεία διάθεση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων και του κοινωνικού ταμείου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και γενικότερα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς όλα κρίνονται τελικά στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης.
Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος «η Ελλάδα είναι τώρα ένα εργαστήριο στο οποίο δοκιμάζεται η αντοχή της Ευρωζώνης. Η προστασία της Ελλάδας είναι αυτοπροστασία της Ευρωζώνης».
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αντιλαμβάνεται την δυσκολία πολλών κυβερνήσεων να μετάσχουν σε ένα νέο πρόγραμμα, χωρίς συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως αντιλαμβάνεται και τον θεσμικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την οποία εξαρτάται η χρηματοδότηση και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και άρα της ελληνικής οικονομίας.
Σημειώνεται ότι το αρχικό σενάριο για το νέο πακέτο βοήθειας στηριζόταν σε τρείς πυλώνες:
1. Τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015, που παραμένει ως κεντρικός στόχος στο νέο πρόγραμμα
2.Τον εξορθολογισμό (μείωση) των υποχρεώσεων της Ελλάδας πρός τους ιδιώτες πιστωτές τουλάχιστον κατά 30 δισ. ευρώ για την περίοδο ως και το 2015, και
3.Τη χορήγηση νέου πρόσθετου δανείου πρός την Ελλάδα ύψους 35 δισ. ευρώ.
Πλέον ο δεύτερος πυλώνας κατέρρευσε εκ των πραγμάτων και το “χρηματοδοτικό κενό” θα πρέπει να καλυφθεί από νέο δανεισμό.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, η εφαρμογή του προγράμματος είναι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους είναι η βάση του προγράμματος. Γι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία να σταλεί σήμερα ένα καθαρό και σαφές μήνυμα σταθερότητας της Ευρωζώνης, μέλος της οποίας είναι η Ελλάδα, και στο μεταξύ να διαμορφωθεί το χρονικό περιθώριο για να γίνει η επεξεργασία όλων των τεχνικών ζητημάτων, με στόχο όλα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί τέλος Αυγούστου, δηλαδή πριν την έκτη δόση, σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Η συζήτηση συνεχίζεται και φαίνεται ότι θα κρατήσει μέχρι πολύ αργά τη νύχτα ή νωρίς το πρωί.

“Ωρα των αποφάσεων”
Το κλίμα είχε μεταδώσει ενωρίτερα με ανακοίνωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλ. Μόσιαλος ο οποίος σε γραπτή του ανακοίνωση τόνισε:
«Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις στις πιέσεις των κερδοσκόπων, είναι η ώρα των αποφάσεων για την Ελλάδα και για την Ευρώπη»
Αναλυτικά στην ανακοίνωση του σημείωνε τα εξής:
«Η χώρα μας έχει πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού της προβλήματος, τη δραστική μείωση των ελλειμμάτων και τηνανάκτηση της αξιοπιστίας της.
Επίσης, υλοποιούμε σήμερα ένα ευρύτατο πρόγραμμα αλλαγών στα ΑΕΙ, τα νοσοκομεία, τις πολεοδομίες, τους εισπρακτικούς μηχανισμούς και στην προώθηση μεγάλων έργων.
Η συγκρότηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας έρχεται επίσης να αποδείξει την αποφασιστικότητά μας για την οικοδόμηση μίας αξιόπιστης και ανεπτυγμένης οικονομίας.
Όλα αυτά εντάσσονται στην προοπτική οικοδόμησης ενός σύγχρονου και ευρωπαϊκού κράτους, μιας Ελλάδας που δίνει προοπτική και εξασφαλίζει αυτοδύναμο μέλλον γιατους πολίτες της.
Η Ελλάδα θα κάνει το καθήκον της και θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα ανταποκριθούν στην ανάγκη διασφάλισης μιας ισχυρής, ενωμένης και αλληλέγγυας Ευρώπης, που θα διαμορφώσει μια νέα σχέση με τις αγορές και θα αναπτύξει στέρεους μηχανισμούς ουσιαστικής διαχείρισης του δημόσιου χρέους των χωρών μελών της.
Μηχανισμούς που θα απομακρύνουν τις πιέσεις των κερδοσκόπων και θα εντείνουν τις προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για καθυστερήσεις. Είναι τώρα η ώρα των αποφάσεων».

Μέρκελ:
Η Ελλάδα πρέπει να λάβει«πολύ πολύ σύντομα» νέα βοήθεια
Πρίν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa από το Βερολίνο μετέδωσε ότι η κυρία  Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε στο Βερολίνο, ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει «σε πολύ πολύ σύντομο χρονικό διάστημα βοήθεια». Παράλληλα, η γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από την Ιταλία να εξυγιάνει αποφασιστικά τη δημοσιονομική της κατάσταση. «Η ψήφιση ενός προϋπολογισμού, που θα λαμβάνει υπόψη τις απαιτήσεις για την αναγκαία εξοικονόμηση πόρων και δημοσιονομική εξυγίανση είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, που θα πρέπει να σταλεί από την ίδια την Ιταλία», δήλωσε μετά τη συνάντησή της με την ισλανδή πρωθυπουργό Johanna Sigurdardottir. Το ευρώ καθεαυτό είναι σταθερό, «αλλά έχουμε πρόβλημα χρέους σε ορισμένες χώρες» πρόσθεσε.
Η κ. Μέρκελ αποκάλυψε, ότι είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι στον οποίο έθεσε το θέμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ιταλίας. Συγχρόνως τόνισε: «Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι η ιταλική κυβέρνηση θα ψηφίσει ακριβώς έναν τέτοιο προϋπολογισμό».
Η Μέρκελ υπογράμμισε ότι: «Η Γερμανία, αλλά και όλοι οι εταίροι της Ευρωζώνης είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τη σταθερότητα του ευρώ συνολικά». Προς τούτο έχουν ληφθεί ήδη πολλά μέτρα «και στο μέλλον θα κάνουμε επίσης αυτό που είναι απαραίτητο».
Με τον μόνιμο μηχανισμό σταθεροποίησης ΕΜΣ θα έχουμε στη διάθεσή μας και στο μέλλον ένα εργαλείο, «το οποίο καθιστά επίσης σαφή τη δέσμευσή μας έναντι του ευρώ, και μάλιστα για χρονικά απεριόριστο χρονικό διάστημα» είπε. Ταυτόχρονα όμως διέψευσε τις φήμες, ότι λόγω της κρίσης στην Ιταλία θα διπλασιαστεί το ποσό για το ΕΜΣ από 750 σε 1500 δισ ευρώ.