Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, το οποίο θα επιλύσει όλα τα προβλήματα της Ελλάδας εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Υποστήριξε ότι η μείωση του χρέους και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μπορεί να γίνει «μόνο σε πολλά στάδια».
“Αγύριστο κεφάλι” η Μέρκελ, δύο 24ωρα πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής (πηγή:EPA/DAI KUROKAWA) Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η συνάντηση των ηγετών των κρατών-μελών της ευρωζώνης της Πέμπτης δεν θα αποτελέσει το τελικό βήμα για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.
“Υπάρχουν και άλλα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν και δεν θα υπάρξει κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα το οποίο θα επιλύσει όλα τα προβλήματα”, σημείωσε. “Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες”, πρόσθεσε.
Δήλωσε ανυποχώρητη όσον αφορά στις θέσεις με τις οποίες θα πάει στη σύνοδο, παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει -ακόμη και εντός της γερμανικής επικράτειας.
Ανέφερε ότι υπάρχει έντονη επιθυμία στην Ευρώπη να γίνει ένα οριστικό -και κατά προτίμηση θεαματικό- βήμα για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας. Η επιθυμία είναι “ανθρώπινη”, αλλά «δεν προτίθεμαι να υποχωρήσω, η γερμανική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει», τόνισε.
“Θα μπορούσα να πω λέξεις όπως αναδιάρθρωση του χρέους, ευρωομόλογα, ένωση μεταφοράς κεφαλαίων […] αυτό θα έδινε την εντύπωση ότι το θέμα ‘Ελλάδα’, το θέμα ‘ευρώ’ θα μπορούσαν στη συνέχεια να πάνε στην άκρη», είπε.
Επέμεινε ότι χρειάζονται “πρόσθετα μέτρα, όχι κάποιο μεγάλο βήμα που θα επέλυνε όλα τα προβλήματα”.
Επί της ουσίας, η Μέρκελ κινείται στη σκληρή γραμμή του διοικητή της Μπούντεσμπανκ, ο οποίος έχει απορρίψει κατηγορηματικά το αίτημα για την έκδοση ευρωομολόγου, ισχυριζόμενος ότι θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη [περισσότερα, εδώ].