Sun, 16 June 2024

Λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου η Καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel δηλώνει αισιόδοξη ότι θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει  μείωση του επιτοκίου δανεισμού από το μηχανισμό, γερή κεφαλαιακή  ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου, αναβάθμιση του ρόλου του προσωρινού  μηχανισμού (EFSF) και αποφυγή του ελληνικού selective default. Συνεχείς είναι οι επαφές και  διαβουλεύσεις με την Ευρώπη να δείχνει ότι βρίσκεται σε έντονο  αναβρασμό, ενώ η έναρξη της συνόδου θα καθυστερήσει κατά μία ώρα (στις  13:00 ώρα Βρυξελλών) καθώς τα συμπεράσματα που θα συζητηθούν, με επίκεντρο την Ελλάδα, δεν έχουν  ολοκληρωθεί.
Στο πακέτο ωστόσο, δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί και η δυνατότητα  επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερο γενή αγορά, ενώ ενδέχεται να  προβλεφθεί και η περαιτέρω κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών. Παράλληλα,  σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας, Michael Noonan, το επιτόκιο δανεισμού  των διασωσμένων χωρών μπορεί να μειωθεί ακόμη και 200 μονάδες βάσης,  δηλαδή 2%.
Ένα μόλις 24ωρο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και ενώ οι ανεπίσημες επαφές και συνομιλίες εξελίσσονται με πυρετώδεις ρυθμούς, ο πρόεδρος της Γαλλίας Nicolas Sarkozy και η καγκελάριος της Γερμανίας συμφώνησαν να συναντηθούν σήμερα το απόγευμα στο Βερολίνο “για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης” που θα διεξαχθεί την επομένη, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνηση οι δύο ηγέτες είχαν και χτες τηλεφωνική επικοινωνία παράλληλα με την επικοινωνία της Merkel με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, η χώρα θα προσέλθει στη Σύνοδο με τη διάθεση να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα, κάτι το οποίο και αποδεικνύει τόσο η σημερινή έκτακτη συνάντηση Merkel-Sarkozy το απόγευμα στο Βερολίνο (18:00) όσο και η επικοινωνία της με τον Barack Obama.
Στο μεταξύ, την πεποίθησή της ότι εν τέλει θα επιτευχθεί μια καλή λύση στο ελληνικό πρόβλημα εξέφρασε δια του εκπροσώπου Τύπου της Steffen Seibert, η Γερμανίδα καγκελάριος, κάνοντας λόγο για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.
«Αύριο θα γίνει ένα σημαντικό βήμα, ενώ θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα ουσιαστικά βήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το απόγευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει μπαράζ επαφών και συνομιλιών καθώς κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Jose Manuel Barroso , ενώ αναμένεται να έχει και τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της ΕΕ, Herman Van Rompuy.
«Εξαιρετικά σοβαρή» χαρακτήρισε την κατάσταση στην ευρωζώνη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητώντας από τους Ευρωπαίους να δείξουν υπευθυνότητα καθώς εάν δεν υπάρξει λύση οι αρνητικές επιπτώσεις «δεν θα αφήσουν καμία γωνιά της Ευρώπης ανεπηρέαστη».
Είναι ώρα όλα τα κράτη μέλη να λάβουν σημαντικές δεσμεύσεις, δήλωσε ο Jose Manuel Barroso ενώ επισήμανε ότι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι να δοθούν εγγυήσεις για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι με καλή διάθεση από όλες τις πλευρές θα παρουσιαστεί λύση αύριο κατά τη Σύνοδο.
Η Elena Salgado, υπουργός οικονομίας της Ισπανίας, έδωσε διαβεβαιώσεις για την ικανότητα της Ισπανίας να ανταπεξέλθει στα προβλήματα που δημιουργεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, ενώ υπενθύμισε στην Ελλάδα ότι θα πρέπει να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της και να μην παρεκκλίνει των στόχων της.
Παράλληλα, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Francois Baroin, σύστησε στους Ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν ένα «ηχηρό μήνυμα» από την Σύνοδο Κορυφής, ενώ υποστήριξε μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνσης των χρόνων αποπληρωμής των δανείων διάσωσης.
Ο Barroin δήλωσε τη στήριξη του στις απόψεις των Ευρωπαίων, θεωρώντας ότι ορισμένα ΜΜΕ τις παρουσιάζουν διχασμένες, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Σύνοδος είναι μία ευκαιρία να αποδείξει η ΕΕ ότι μπορεί να δώσει λύση.
Από τη μεριά του, το ινστιτούτο οικονομικής πολιτικής CEPR υποστηρίζει τη στήριξη του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, τον FSF, ενώ οι κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία αύριο η ευρωζώνη θα έχει άλλη μορφή από αυτή που ξέρουμε, καταλήγει το CEPR.
Από τη μεριά του, το στέλεχος του κόμματος της γερμανικής συγκυβέρνησης FDP, T. Silberhorn, δήλωσε ότι χώρες σαν την Ελλάδα ίσως να μην καταφέρουν να αποφύγουν τη χρεοκοπία, εφιστώντας την προσοχή στις συνέπειες που θα μπορούσαν να προκληθούν από κάποιο ανεξέλεγκτο γεγονός.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, κατά την οποία συζήτησαν την ευρωπαϊκή κρίση και κατέληξαν ότι είναι σημαντικό να επιλυθεί η κρίση χρέους της ευρωζώνης προκειμένου να στηριχθεί η παγκόσμια οικονομία.
“Ο πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά σήμερα το πρωί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για το θέμα της κρίσης της ευρωζώνης” πριν από τη σύνοδο κορυφής (Eurogroup) που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, σημειώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Στο μεταξύ, ο Βέλγος υπουργός οικονομικών, Didier Reynders, σε συνέντευξη του επισημαίνει ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας.
« Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση, διαφωνούν όμως στον τρόπο με τον οποίο αυτή θα γίνει.»
Σχετικά με την ΕΚΤ αναφέρει ότι θα πρέπει να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες και εάν δεν είναι σε θέση πλέον να βοηθήσει ,θα πρέπει να το αναλάβει η ευρωζώνη.
Αναφορικά με την Γερμανία είπε ότι, αργά αλλά σταθερά κινείτε προς την σωστή κατεύθυνση.
Στην αντίθετη πλευρά ,της συνεχούς επίθεσης στην Ελλάδα, βρίσκετε ο ολλανδός ομόλογος του, Ντε Γιαχερ, για τον οποίο δηλώνει ότι κυρίως γίνετε για εσωτερική κατανάλωση.
Και καταλήγει, «εάν δεν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα από αλληλεγγύη, ας την βοηθήσουμε από εγωισμό».
Προειδοποίηση να μην υποβαθμιστεί η αυριανή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις  Βρυξέλλες, αλλά τουναντίον να στείλει σαφές μήνυμα, διαφορετικά δεν  έχει νόημα η πραγματοποίησή της, απηύθυνε ο αρχηγός της ομάδας των  ευρωβουλευτών του συγκυβερνώντος (με τους Σοσιαλδημοκράτες) στην  Αυστρία, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Οτμαρ Καράς, σε σημερινή  συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.
Στην παρούσα κατάσταση παρενέβη χτες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επικρίνοντας τη ζώνη του ευρώ ότι δεν έχει “συνεκτικό σχέδιο δράσης” για την κρίση του δημόσιου χρέους, το οποίο θα μπορούσε να έχει μια “εντελώς απρόβλεπτη έκβαση” δεδομένων των “αδυναμιών” του τραπεζικού τομέα.
Τονίζει μάλιστα πως η κρίση έχει καταστήσει σημαντική την άσκηση κοινής πολιτικής, την εκ των προτέρων κατανομή των κινδύνων και του ρίσκου και την πανευρωπαϊκή προσέγγιση του θέματος του χρηματοπιστωτικού συστήματος η οποία θα περιλαμβάνει ένα κοινό άξονα ο οποίος θα ολοκληρώνει το νέο πλαίσιο οικονομικής σταθερότητας. Παράλληλα θα πρέπει να γίνουν επιπλέον κινήσεις στη βάση μιας πραγματικά ελεύθερης ροής κεφαλαίων, υπηρεσιών, εργασίας και κεφαλαίου.
Κατά τις εκτιμήσεις του η ΔΝΤ η διακρατική έκθεση σε κινδύνους και η πιθανότητα μετάδοσης παραμένουν υψηλές λόγω της έλλειψης μηχανισμών ασφαλείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια κρατική χρεοκοπία ή μη ελεγχόμενες τραπεζικές «αστοχίες» να στέλνει ισχυρά κύματα σοκ σε όλη την Ευρώπη στεγνώνοντας τη ρευστότητα. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία.

Πηγή: www.bankingnews.gr