Μέρες πανεθνικού σοκ και πένθιμης οδύνης βιώνει η Νορβηγία, όπου σχεδόν δεν υπάρχει οικογένεια μη σχετιζόμενη έμμεσα ή άμεσα με τους 93 νεκρούς και τους 97 τραυματίες των δύο αποτρόπαιων επιθέσεων της Παρασκευής, της βομβιστικής έκρηξης στο κέντρο του Οσλο και της συστηματικής σφαγής των νέων παιδιών στο νησί Ούτογια.
Ερείπια και τραυματίες μετά την έκρηξη της Παρασκευής σε κυβερνητικά κτήρια του Οσλο. Η θανάσιμη φρίκη που ομολόγησε ο συντελεστής της, ο 32χρονος Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, στοιχειοθετούσε το δυσοίωνο τοπίο των πιο πολύνεκρων συμβάντων στη χώρα από τον καιρό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εδρασε, λέει, ολομόναχος, επιδιώκοντας να πλήξει τους «μαρξιστές προδότες», φορείς της πολιτικής τής πολυπολιτισμικότητας.
«Πιστεύει πως οι ενέργειές του είναι αποτρόπαιες, αλλά τις θεωρούσε απαραίτητες. Ηθελε να πλήξει την κοινωνία, τα θεμέλιά της και τον τρόπο που κυβερνάται», δήλωσε ο δικηγόρος του, ο Γκίαρ Λίπσταντ. Σήμερα θα απολογηθεί στο δικαστήριο, ενώ πρόκειται να εξεταστεί από γιατρό της αστυνομίας προτού καταθέσει. Η μεγαλύτερη προβλεπόμενη στη νορβηγική νομοθεσία ποινή που μπορεί να επιβληθεί στον Μπρέιβικ, αν αποδειχτούν οι πράξεις του, είναι 21 χρόνια, σύμφωνα με τον αρχηγό της νορβηγικής αστυνομίας.
Οι Αρχές δεν θεωρούν ακόμα τελικό τον απολογισμό των θυμάτων. Πιθανολογείται ότι υπάρχουν ακόμα νεκροί στα βομβαρδισμένα κυβερνητικά κτήρια στο κέντρο της πρωτεύουσας, μέσα και γύρω από τα οποία έχουν εντοπιστεί οκτώ νεκροί μέχρι τώρα. Στο Ούτογια, το μικροσκοπικό καταπράσινο νησάκι στη λίμνη Τιριφιόρδεν, 45 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Οσλο, αγνοούνται ακόμα τέσσερις άνθρωποι. Με βάρκες και ένα μικρό υποβρύχιο οι σωστικές αρχές ερευνούν τα νερά της λίμνης γύρω από το μικρό νησιωτικό θερινό κατασκηνωτικό παράδεισο, που από το 1950 είχε περάσει στην ιδιοκτησία της Νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.
Το γεγονός ότι επί μιάμιση ώρα ο Μπρέιβικ άδειαζε τον ένα γεμιστήρα μετά τον άλλο πάνω σε ανυπεράσπιστα κορμιά, εξαπολύοντας ένα όργιο συστηματικής σφαγής μέσα σε ένα πλήθος περίπου 650 ατόμων, κυριολεκτικά δεν το χωρά ο νους. Οταν έφτασε επί τόπου πια η αστυνομία, ο ίδιος παραδόθηκε ήσυχα, χωρίς αντίσταση, μετέδωσαν τα νορβηγικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είχε ακόμα επάνω του πολλές σφαίρες. Δεν γινόταν να φτάσουν νωρίτερα, δημοσιοποιήθηκε επίσης, επειδή βάρκες κατάλληλες δεν υπήρχαν για τακτική πρόσβαση στο απόλυτα απομονωμένο νησάκι, όπου επί δεκαετίες ούτε μύτη που λέει ο λόγος δεν είχε ανοίξει στη διάρκεια των ετήσιων κομματικών κατασκηνώσεων.
Χθες, αστυνομία και αντιτρομοκρατικές μονάδες πραγματοποίησαν επιχείρηση στο ανατολικό τμήμα του Οσλο. Αρκετά άτομα τέθηκαν υπό κράτηση και, αφού ερευνήθηκε η σχέση τους με τις τρομοκρατικές επιθέσεις, αφέθησαν ελεύθερα. Στο χωριό Αάστα, όπου ο Μπρέιβικ διατηρούσε φάρμα οπωροκηπευτικών, οι αρχές εντόπισαν σακιά νιτρικού λιπάσματος σε αποθήκη: ό,τι είχε απομείνει από 6 τόνους νιτρικών λιπασμάτων που είχε νομίμως παραλάβει τον Μάιο. Οπως ο ίδιος έγραψε στο Διαδίκτυο, τα χρησιμοποίησε ως βάση παρασκευής της εκρηκτικής ύλης για την ισχυρότατη βόμβα του, ενώ πυροβόλα όπλα είχε προμηθευτεί ταξιδεύοντας στην Τσεχία.
«Ηρθε το τέλος της αθωότητας για τη χώρα», διαπίστωναν και χθες φωνές διεθνών ΜΜΕ. Αλλά, στη Νορβηγία -την ανοιχτή, καλοζωισμένη και ανεκτική κοινωνία πληθυσμού των 4,8 εκατομμυρίων- φωνές αρθρώνονται για την ανάγκη διατήρησης των αξιών της, ακόμα και μέσα στο ξέσπασμα της γενικευμένης εθνικής οδύνης. «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τις αξίες μας», έλεγε χθες ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ – τα γραφεία και του ίδιου επλήγησαν από την έκρηξη. Κατά την επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα στον καθεδρικό ναό του Οσλο, δίπλα στο βασιλιά Χάραλντ και τη λοιπή βασιλική οικογένεια, ο πρωθυπουργός είπε πως γνώριζε προσωπικά πολλούς από τους σκοτωμένους και ότι σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα και οι φωτογραφίες τους: «Τότε θα φανεί το εύρος του κακού. Είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά είμαστε ένας περήφανος λαός», πρόσθεσε.