Το ΔΝΤ έκανε σαφές ότι το μπαλάκι ήταν και παραμένει στα χέρια της κυβέρνησης Παπανδρέου, δεδομένου ότι αυτή μέχρι σήμερα δεν έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
Τ. Γκάιτνερ, Ε. Βενιζέλος
Η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υιοθέτησε πιο σκληρή στάση έναντι της χώρας και αυτό προκύπτει εμμέσως από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου («θα έχουμε την υποστήριξη αν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα»), μετά τη συνάντηση που είχε μαζί της στην έδρα του Ταμείου στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Ο κ. Βενιζέλος «έπεσε στα βαθιά» χθες στην πρώτη 45λεπτη «συνάντηση εργασίας» με την Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία του υπ’ αριθμόν δύο του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, και του επικεφαλής των επιθεωρητών, Πολ Τόμσεν.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η Κριστίν Λαγκάρντ επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στα λάθη, τις παραλείψεις και τις καθυστερήσεις των προηγούμενων 13 μηνών (κλειστά επαγγέλματα, φοροδιαφυγή κ.ά.) και ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να εφαρμοστεί πιστά το πρόγραμμα. Ο υπουργός Οικονομικών δέχτηκε το «πικρό χαπάκι» του ΔΝΤ, αναφέροντας σε δήλωσή του ότι η στάση του Ταμείου είναι «πολύ θετική, βεβαίως όλα εξαρτώνται από εμάς». Πρόσθεσε επίσης ότι «όλα εξαρτώνται από τη δική μας ικανότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να καταγράψουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εάν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και παρουσιάζουμε αποτελέσματα, το ΔΝΤ και η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν και θα στηρίζουν την Ελλάδα, έως ότου αποκαταστήσει τη δημοσιονομική της κυριαρχία και ανεξαρτησία…».
Ο κ. Βενιζέλος πριν από τη συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ είχε ραντεβού με τον Αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για τα διεθνή δεδομένα που διαμορφώνονται, για τα θέματα του προϋπολογισμού και τη δημοσιονομική κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ και, φυσικά, για την κρίση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ «καλωσόρισε την πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εφαρμογή των μέτρων για την αναμόρφωση της οικονομίας της. Ο Τίμοθι Γκάιτνερ, σύμφωνα με όσα διαρρέουν από το περιβάλλον του Ελληνα υπουργού, δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν την οποιαδήποτε βοήθεια τόσο στο πλαίσιο του ΔΝΤ όσο και σε διμερές επίπεδο.
Η επίσημη επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον ξεκίνησε με διαδοχικές συναντήσεις του με τους εκτελεστικούς διευθυντές του Ταμείου που εκπροσωπούν τη Λ.Δ. της Κίνας, την Ιταλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Ακολούθως, συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, και το επιτελείο του. Η συζήτηση μπορεί να θεωρηθεί ότι ήταν από τις πλέον ενδιαφέρουσες του κ. Βενιζέλου στην αμερικανική πρωτεύουσα, καθώς επικεντρώθηκε στην έναρξη της διαδικασίας εφαρμογής των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου και στο σχήμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ας σημειωθεί ότι η πρώτη σχετική σύσκεψη εργασίας σε διεθνές επίπεδο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιουλίου στην Αθήνα.
Από το διμερές πρόγραμμα συναντήσεων του κ. Βενιζέλου έλειπαν συναντήσεις με ανώτατα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι δυσανασχετούν και έχουν εναντιωθεί στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, λόγω της μη τήρησης των συμφωνηθέντων από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Ετσι ο κ. Βενιζέλος περιορίστηκε σε δύο συναντήσεις με τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές Τιμ Τζόνσον (πρόεδρο της Επιτροπής Γερουσίας για Τραπεζικές, Οικιστικές και Αστικές Υποθέσεις) και Τζον Κέρι (πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων) αντίστοιχα. Αργά χθες το απόγευμα, ο κ. Βενιζέλος θα μιλούσε στο Peterson Institute for International Economics, με θέμα «Ελληνική κρίση: προκλήσεις και ευκαιρίες». *
ΝΤΑΛΑΡΑ
Αν το ΔΝΤ δεν δώσει νέο δάνειο στην Ελλάδα…
Ο διευθύνων σύμβουλος του (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Βενιζέλο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Αθήνα μπορεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της και να επιστρέψει στις αγορές μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Η έξοδος στις αγορές, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι εφικτή εάν το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής εφαρμοστεί πλήρως και εάν η Αθήνα καταφέρει να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Ο κ. Νταλάρα εκτίμησε παράλληλα σήμερα ότι με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα οι προοπτικές για την Ελλάδα έχουν αλλάξει ουσιαστικά. «Εφόσον η Αθήνα υλοποιήσει όλες τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις όπως έχει δεσμευτεί, το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να μειωθεί κατά περισσότερο από 10% του ΑΕΠ, οι ετήσιες ανάγκες μετακύλισης θα υποχωρούσαν κοντά στα 28 δισ. ευρώ το έτος από περίπου 38 δισ. ευρώ και η χώρα θα μπορούσε να γνωρίσει επιπλέον ώθηση στους ρυθμούς ανάπτυξης κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες».
Ο κ. Νταλάρα ξεκαθάρισε επίσης ότι θα αποσύρει την πρότασή του για χρηματοδότηση αν το ΔΝΤ δεν παράσχει νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Αν το ΔΝΤ δεν δώσει επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα, «θεωρώ ότι όχι μόνον η προσφορά μας δεν θα είναι πλέον εν ισχύι, αλλά το ίδιο θα συμβεί και στο ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, καθώς και στο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα».
Πηγή: http://www.enet.gr