Τον δρόμο προς τις τράπεζες παίρνουν και πάλι οι αποταμιεύσεις που είχαν αποσυρθεί από μικροκαταθέτες και παρέμεναν σε θυρίδες, σεντούκια και στρώματα στα σπίτια θορυβημένων πολιτών.
Μέσα σε δύο ημέρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, οι μικροκαταθέτες επέστρεψαν στις τράπεζες ποσό της τάξεως του μισού δισ. ευρώ. Εκτιμάται πως πρόκειται κυρίως για ποσά που κρατούσαν στο σπίτι τους όσοι είχαν πιστέψει τα καταστροφολογικά σενάρια περί στάσης πληρωμών ή ακόμα και επιστροφής στη δραχμή, τα οποία αναφύονταν με κάθε ευκαιρία πριν από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.
Η κατάσταση μετά τη Σύνοδο είναι διαφορετική. Από την περασμένη Παρασκευή, μετά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις των κορυφαίων τις Ευρώπης για την ασφάλεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τις προτροπές του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου («φέρτε πίσω τα λεφτά στις τράπεζες, είναι ίσως οι πιο ασφαλείς της Ευρώπης», είπε) σταμάτησαν οι εκροές καταθέσεων και στη συνέχεια η εικόνα άρχισε να αντιστρέφεται.
«Έχει αλλάξει η ψυχολογία και από τη Δευτέρα καταγράφονται καταθέσεις της τάξεως των 200 – 250 εκατ. ευρώ την ημέρα. Είναι ένα καλό πρώτο βήμα, που δείχνει ότι αποκαθίσταται σταδιακά η εμπιστοσύνη των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες», λέει στα «ΝΕΑ» τραπεζικό στέλεχος παρότι εκτιμά ότι για να επιστρέψει το σύνολο των καταθέσεων που έφυγε από τις ελληνικές τράπεζες θα περάσει αρκετός καιρός. Τα πολλά λεφτά που έχουν βγει στο εξωτερικό, δεν φαίνεται να έχουν βρει ακόμα τον δρόμο για την πατρίδα, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι και αυτό δεν θα αργήσει να γίνει, ιδίως εφόσον ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη φορολογική μεταχείρισή τους.
Όπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» τη Δευτέρα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος 10% – 15% επί του κεφαλαίου για όσους έχουν τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού εφόσον οι κάτοχοί τους θέλουν να αποφύγουν περιπέτειες με την Εφορία. Σε αντίθετη περίπτωση, θα γίνονται έλεγχοι που θα αφορούν το νόμιμο της κατοχής των κεφαλαίων, με πόθεν έσχες, αλλά και το κατά πόσον έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί οι τόκοι των καταθέσεων. Ο φόρος δεν θα αφορά καταθέτες που δικαιολογούν με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος το ύψος των καταθέσεών τους και δηλώνουν κανονικά τους τόκους που εισπράττουν. Από στελέχη του υπουργείου εκτιμάται πως η επιβολή του φόρου θα οδηγήσει μεγάλο μέρος κεφαλαίων σε επαναπατρισμό, εγχείρημα που έχει αποτύχει στο παρελθόν στη βάση παροχής κινήτρων.
Ήδη πάντως, οι πρώτες επιστροφές καταθέσεων από τους «μικρούς» ασκούν πιέσεις αποκλιμάκωσης στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, τα οποία είχαν εκτοξευτεί ακόμα και άνω του 7% για μεγάλα ποσά. Πλέον το μέγιστο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων έχει υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 6%, γεγονός που δίνει μια πρώτη ανάσα στις τράπεζες.
Παρ’ όλα αυτά, οι τραπεζίτες κρατούν μικρό καλάθι. «Μην περιμένετε δραστική αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές από τη μια μέρα στην άλλη ούτε να επιστρέψει από τη μια μέρα στην άλλη μεγάλο μέρος των καταθέσεων που έφυγαν». Για να αποκατασταθεί πλήρως η ηρεμία πρέπει, λένε οι ίδιες πηγές, να ξεκαθαρίσουν το συντομότερο δυνατό όλες οι λεπτομέρειες του προγράμματος στήριξης και να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων των ιδιωτών.
Πηγή: http://www.tanea.gr