Sat, 14 December 2024

 

 
Συναγερμός για την Ιταλία και την Ισπανία χτυπά στην Ευρωζώνη. Οι δύο χώρες είδαν χθες το κόστος δανεισμού τους να εκτοξεύεται σε επίπεδα-ρεκόρ, παρά τις προσπάθειες ευρωπαίων αξιωματούχων και του ΟΟΣΑ να καθησυχάσουν τους φόβους για κίνδυνο ντόμινο της κρίσης χρέους που βύθισαν χθες τα χρηματιστήρια. Είναι ενδεικτικό ότι η ιταλική και η ισπανική κυβέρνηση ξεκίνησαν επαφές σε κορυφαίο επίπεδο με τους ευρωπαίους εταίρους για την επίθεση που δέχονται οι χώρες τους από τις αγορές, επαφές που συνεχίζονται και σήμερα.
 
Υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης κρίσης μάλιστα οι Βρυξέλλες και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί φαίνεται ότι πιέζουν να αναλάβει πιο διευρυμένο ρόλο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ ώστε να μιλά η Ευρώπη «με μια φωνή» αλλά και για να αυξηθούν οι πιέσεις προς τις χώρες της Ευρωζώνης να τηρούν πιο αυστηρά τις δημοσιονομικές τους δεσμεύσεις.
 
Στη Ρώμη ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τη συμμετοχή στελεχών από την Τράπεζα της Ιταλίας και τις εποπτικές αρχές και σήμερα θα συναντήσει εσπευσμένα στο Λουξεμβούργο τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να συζητήσει το θέμα. Επίσης αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η σημερινή ομιλία στο κοινοβούλιο του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπελουσκόνι, χωρίς να αποκλείεται να αναγγείλει έκτακτα οικονομικά μέτρα λιτότητας.
 
Στη Μαδρίτη ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο ήλθε σε επαφή με ευρωπαίους ηγέτες για τις εξελίξεις. Αποφάσισε μάλιστα να καθυστερήσει τις διακοπές του «για να παρακολουθήσει πιο προσεκτικά τις κινήσεις των οικονομικών δεικτών» όπως ανέφερε το γραφείο του σε σχετική ανακοίνωση.
 
Οι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα το μέγεθος της ανησυχίας: οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ισπανίας έφτασαν χθες το 6,46% και της Ιταλίας το 6,26%, πλησιάζοντας επικίνδυνα στο 7% που ήταν και το σημείο όπου η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία αναγκάστηκαν να ζητήσουν βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Τα επιτόκια αυτά θεωρούνται μη διατηρήσιμα αφού μια χώρα που δανείζεται με τόσο ακριβό χρήμα ουσιαστικά δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της.
 
Απώλειες υπέστη και το ευρώ, που έφτασε στα 1,42 δολάρια, ενώ σε ύψη-ρεκόρ εκτινάχθηκε το ελβετικό φράγκο έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος. Σε ιστορικό υψηλό βρέθηκε και ο χρυσός. Οι αγορές υποχώρησαν και λόγω φόβων για υποβάθμιση των ΗΠΑ.
 
Η ανησυχία των αγορών εστιάζεται επίσης στο ότι το ευρωπαϊκό «όχημα» βοήθειας και σωτηρίας χωρών της Ευρωζώνης, το Προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δεν έχει αρκετά διαθέσιμα κεφάλαια να χορηγήσει σε τόσο μεγάλες οικονομίες όπως είναι η Ιταλία ή η Ισπανία, τρίτη και η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη αντίστοιχα.

Πηγή: http://www.tanea.gr