Sat, 02 November 2024
Κερδοσκοπικός καύσωνας που βάζει φωτιά στο κόστος του κρατικού δανεισμού χτυπά την Ιταλία και την Ισπανία, θέτοντας σε επιφυλακή κυβερνήσεις και κορυφαίους παράγοντες της ΕΕ που άρχισαν νέο γύρω συναντήσεων, διαβουλεύσεων και προσπαθειών για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο ντόμινο της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ.
 
Η άνοδος του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την οικονομία των ΗΠΑ προκάλεσε νέα βουτιά στα χρηματιστήρια, ενώ ούτε η Γαλλία έμεινε ανεπηρέαστη – τα γαλλικά σπρεντ αυξήθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι επενδυτές, όπως παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η ευρωζώνη δυσκολεύεται να ξεπεράσει την κρίση χρέους. Κάλεσε μάλιστα τους ευρωπαίους ηγέτες να οριστικοποιήσουν άμεσα τις λεπτομέρειες για τον τρόπο παρέμβασης της ΕΕ στις αγορές, όπως συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα.
 
Ο Μπαρόζο θέλει να εγκρίνουν τα εθνικά Κοινοβούλια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τη διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) σαν ασπίδα για την ευρωζώνη.
 
Η έκρυθμη κατάσταση ανάγκασε τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παρέμβει ενώπιον του ιταλικού Κοινοβουλίου προσπαθώντας να καθησυχάσει τα πνεύματα, ενώ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο που ανέβαλε τις διακοπές του για να παρακολουθεί τις αγορές από τη Μαδρίτη, πραγματοποίησε επαφές τόσο με το οικονομικό επιτελείο του όσο και με ευρωπαίους αξιωματούχους όπως ο Μπαρόζο.
 
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι είχε συναντηθεί στο Λουξεμβούργο με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να συζητήσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, παρότι οι δύο άνδρες – επισήμως τουλάχιστον – περιορίστηκαν να κάνουν λόγο για εποικοδομητική συνάντηση. Επίσης σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν ανέφερε ότι δεν υπάρχει συζήτηση για τη χορήγηση ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας στην Ιταλία η οποία έχει το δεύτερο υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη (ύστερα από αυτό της Ελλάδας) – ανέρχεται σε 120% του ΑΕΠ.

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τη σημασία της επίθεσης των κερδοσκόπων σε Ιταλία και Ισπανία προσπάθησε να υποβαθμίσει η γερμανική κυβέρνηση. Οπως είπε ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, το θέμα των δύο χωρών δεν συζητήθηκε κατά το χθεσινό προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο στο Βερολίνο. Σε αυτό προήδρευσε ο Ρέσλερ αφού η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε διακοπές.
 
Για την ανησυχία που υπάρχει στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο έκανε λόγο ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν, ο οποίος τόνισε ότι «ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων έφτασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό».
 
Στη δημιουργία του εκρηκτικού κοκτέιλ έχει συμβάλει και η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου ανακοινώνονται συνεχώς αρνητικά στοιχεία για την παραγωγή. Η ανησυχία εστιάζεται στο γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιβραδύνεται, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν με υποβάθμιση. Όπως προειδοποίησαν κορυφαίοι κινέζοι αξιωματούχοι, αν η αμερικανική οικονομία μπει σε νέες περιπέτειες αυτό θα επηρέαζε την παγκόσμια οικονομία. Μια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη και στην Κίνα.

Πηγή: http://www.tanea.gr