Απρόσμενη κάθετη βουτιά στην ανάπτυξη σημειώθηκε στη Γερμανία, γεγονός που δείχνει ότι – αν μη τι άλλο – η πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί στις ευρωπαϊκές χώρες λόγω της κρίσης χρέους έχει κόστος και για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, αφού πλήττει τώρα τις εξαγωγές της προς τις εν λόγω χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Αυξάνει επίσης σημαντικά τις πιθανότητες για επιβράδυνση της ανάπτυξης ολόκληρης της παγκόσμιας οικονομίας, αφού ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ΗΠΑ.
Η ανάπτυξη στη Γερμανία, που είναι η «ατμομηχανή» της ευρωζώνης, σχεδόν μηδενίστηκε το δεύτερο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε χθες το Βερολίνο, αφού το ΑΕΠ της αυξήθηκε το β’ τρίμηνο μόλις 0,1% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2011. Η μεγάλη αυτή υποχώρηση ανακοινώθηκε λίγες μόλις μέρες έπειτα από αντίστοιχο «καμπανάκι» της Γαλλίας, η οποία παρουσίασε και αυτή μηδενική ανάπτυξη για το ίδιο διάστημα. Την ίδια στιγμή ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ υποχώρησε στο 0,2% σε τριμηνιαία βάση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση
Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν νέα ψυχρολουσία στους Ευρωπαίους, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν ήδη τη μεγάλη κρίση χρέους που απειλεί με ντόμινο και άλλες χώρες. Η βουτιά στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ μάλιστα περιπλέκει ακόμη περισσότερο τη λήψη νέων μέτρων, αφού δείχνει πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης, που είναι απαραίτητη για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά και την αύξηση της απασχόλησης.
Η λιτότητα στην Ευρώπη και κυρίως στις περιφερειακές οικονομίες του Νότου (Ελλάδα, Πορτογαλία κ.λπ.) έχει επιβληθεί έπειτα από ισχυρές πιέσεις, κυρίως από την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση. Αυτά τα μέτρα λιτότητας στην Ευρώπη, μάλιστα, αναμένεται ότι θα επηρεάσουν τις γερμανικές εξαγωγές και τους επόμενους μήνες αφού η κατανάλωση, κυρίως στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, συνεχώς υποχωρεί καθώς μειώνεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Σημειώνεται ότι το 60% των γερμανικών εξαγωγών καταλήγει σε ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία η μείωση στην ανάπτυξη οφείλεται στην ταχύτερη αύξηση των εισαγωγών σε σύγκριση με την αύξηση των εξαγωγών, τη μείωση στις καταναλωτικές δαπάνες και τη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας.
Θετικό νέο για την αγορές ήταν η ανακοίνωση ότι η Fitch διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας στο υψηλότερο επίπεδο (ΑΑΑ), με «σταθερές» μάλιστα προοπτικές. Αυτό σημαίνει ότι δεν επίκειται άμεσα υποβάθμιση.