Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα οι περισσότερες τράπεζες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, στις ιστοσελίδες τους στην ενότητα «Ευκαιρίες καριέρας» δεν υπάρχει ζήτηση για θέσεις εργασίας, όταν μέχρι και τον Ιούνιο του 2008 υπήρχε ζήτηση για μεγάλο αριθμό ειδικοτήτων για όλους σχεδόν τους επιμέρους τομείς τραπεζικών εργασιών και κυρίως για τη λιανική τραπεζική. Κάποιες τράπεζες απλά αναφέρουν ότι οι ενδιαφερόμενοι για απασχόληση στον τραπεζικό κλάδο μπορεί να αποστείλουν το βιογραφικό τους που θα εξετασθεί στον μέλλον, όταν και εάν προκύψουν ανάγκες για κάλυψη θέσεων. Οι ελάχιστες θέσεις που προσφέρονται αφορούν τη ζήτηση για διευθυντές καταστημάτων στην περιφέρεια και κάποιες θέσεις στον τομέα πληροφορικής για την υλοποίηση συγκεκριμένων projects.
Οπως αναφέρει στην «Κ» επιτελικό στέλεχος διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού μεγάλης τράπεζας, η κρίση έχει οδηγήσει όλες σχεδόν τις τράπεζες σε αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων τους και γενικότερα περιορισμό του λειτουργικού τους κόστους, με αρνητικές συνέπειες και στον αριθμό των προσλήψεων που στην ουσία έχουν παγώσει με ελάχιστες εξαιρέσεις πολύ εξειδικευμένων θέσεων. Τα βιογραφικά που μας έρχονται είναι εκατοντάδες, τα διαβάζουμε όλα και απλά τα αρχειοθετούμε, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο την τρέχουσα χρονική περίοδο, μας αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση σε στοχευμένα προγράμματα εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού τους ώστε να αξιοποιείται στο έπακρον. Στόχος είναι να δίνονται ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης και ανέλιξης εντός του ομίλου σε επιτελικές θέσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζομένους και να μην ακολουθηθεί η διαδικασία εξωτερικών προσλήψεων.
Μείωση εργαζομένων
Ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων στα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα εμφανίζει την πενταετία 2003-2008 συνεχή αυξητική πορεία, από 61.074 το 2003 ανήλθε σε 66.165 στα τέλη του 2008, σημειώνοντας αυξητικούς ρυθμούς υψηλότερους κατά 8,3%, σε σχέση με 6,5% που παρατηρήθηκαν στα τραπεζικά συστήματα των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.-27: 2008: 3.335.210 απασχολούμενοι, 2003: 3.130.447 απασχολούμενοι). H αυξητική αυτή πορεία στον αριθμό των εργαζομένων στον τραπεζικό κλάδο στη χώρα μας ανακόπηκε για πρώτη φορά το 2009. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων στα 65 συνολικά πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανήλθε στους 65.682 υπαλλήλους, σημειώνοντας ετήσια μείωση 0,7%.