Ερήμην της Ελλάδας συζητήθηκε η… οικονομική της κατάσταση από τους υπουργούς οικονομικών της G20 που συναντήθηκαν στο Παρίσι. Από τη συνάντηση των παγκόσμιων «οικονομικών κορυφών», σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε η ενίσχυση του EFSF, το κούρεμα του ελληνικού χρέους, η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ενώ στάλθηκε αυστηρό μήνυμα προς την ευρωζώνη να καταλήξει σε λύση μέσα στις επόμενες ημέρες και οπωσδήποτε μέχρι τις 23 Οκτωβρίου οπότε πρέπει να βγουν αποτελεσματικές προτάσεις από τη σύνοδος κορυφής.
Κάτω από μεγάλη πίεση οι παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες αποφάσισαν πως πρέπει να υλοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο και οριστικό σχέδιο για τη διάσωση της ευρωζώνης παραδεχόμενοι ότι δεν θέλουν “μολυνθούν από την οικονομική κρίση της Ευρώπης”.
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας μετά τη συνάντηση στο Παρίσι, δήλωσε ότι πολλοί υπουργοί από τις αναπτυσσόμενες χώρες, εκδήλωσαν για πρώτη φορά την έντονη ανησυχία τους για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη.
“Είναι σαφές ότι σε σύγκριση με τη συνάντησή μας πριν από τρεις εβδομάδες στην Ουάσιγκτον, η κατάσταση παραμένει στάσιμη. Αν έχει υπάρξει μια αλλαγή, αυτή είναι μια αρνητική αλλαγή. Οι προοπτικές του κινδύνου είναι πιο αρνητικές και η δυσχερής οικονομική κατάσταση των προηγμένων οικονομιών επηρεάζει τώρα και τις αναδυόμενες χώρες,” είπε η Κ. Λαγκάρντ.
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα ενίσχυση του EFSF, κούρεμα του ελληνικού χρέους και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Ωστόσο δεν είναι σίγουρο κατά πόσο αυτές οι αποφάσεις θα μπορέσουν να κατευνάσουν τα πλήθη ανά τον κόσμο.
Οι ηγέτες επικεντρώθηκαν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά οι αγανακτισμένοι διαδηλωτές φωνάζουν ότι έχουν απηυδήσει με το χρηματοπιστωτικό σύστημα και προτεραιότητα των κρατών πρέπει πλέον να είναι οι ανάγκες των ανθρώπων.
Οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση τoυ σχεδίου διάσωσης της Γαλλίας και της Γερμανίας, αναμένεται να “πρωταγωνιστήσουν” και στη συνάντηση των ηγετών της G20 που θα γίνει στις Κάννες το Νοέμβριο.