Κοινή προσπάθεια να καθησυχάσουν τις ανησυχίες που δημιουργήθηκαν στην αγορά από το νομοσχέδιο για κρατική στήριξη των τραπεζών, κατέβαλαν σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης και ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας.
Υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε το νομοσχέδιο αλλά και των μαζικών ρευστοποιήσεων τραπεζικών τίτλων, οι δύο άνδρες προσπάθησαν να πείσουν σήμερα τη βουλή ότι η κρατική παρέμβαση δεν είναι αυτοσκοπός και ο διοικητής ανέφερε ότι το νομοσχέδιο χρίζει αλλαγών.
Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, οι δύο άντρες εξέφρασαν παράλληλα ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας, που είχε ως αποτέλεσμα, όπως επεσήμαναν, «το νομοσχέδιο για στήριξη των τραπεζών το οποίο εκκρεμούσε τα τρία τελευταία χρόνια να ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες και να κατατεθεί στη βουλή».
Ένα από τα νομοσχέδια προνοεί ότι στο πλαίσιο στήριξης των τραπεζών το κράτος μπορεί να προχωρήσει σε αναγκαστική εξαγορά τραπεζικών τίτλων από υφιστάμενους μετόχους τραπεζών.
Ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, επισήμανε ότι «εάν η κυβέρνηση κληθεί να δώσει χείρα βοηθείας και συμπαράστασης σε οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αυτό θα γίνει με τον πλέον ενδεδειγμένο και διαφανή τρόπο, πάντοτε σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα και τη βουλή».
Ο κ. Καζαμίας εξήγησε επίσης ότι «η οποιαδήποτε παρέμβαση του κράτους δεν γίνεται ως ευχάριστη επιλογή αλλά ως υποχρέωση του κράτους να στηρίξει το σύστημα για να του επιτρέψει να εργάζεται και να δρα απρόσκοπτα, ενώ θα γίνεται μετά από διαβούλευση με την αρμόδια εποπτική αρχή ανάλογα με το χρηματοπιστωτικό οργανισμό, και αφού κληθεί από την Κεντρική Τράπεζα».
Επιπρόσθετα επεσήμανε ότι «η ύπαρξη και μόνο του νομοσχεδίου ενεργεί ως ασφαλιστική δικλίδα τόσο για τους καταθέτες και συνεργάτες των τραπεζών όσο και για τους ξένους επενδυτές».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «εάν τυχόν προκύψουν οποιεσδήποτε συστημικές ανάγκες η κυβέρνηση χωρίς τυμπανοκρουσίες σε συνεργασία με όλους τους φορείς προβαίνει αθόρυβα σε όλες τις αναγκαίες επαφές και διαβουλεύσεις έτσι εάν χρειαστεί να παρέμβει, να το πράξει με επιτυχία».
Ο κ. Καζαμίας διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι «η κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε όταν χρειάζεται, να μπορεί να αντλήσει έγκαιρα κονδύλια τα οποία αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει, από το ευρωπαϊκό σύστημα, όπως και άλλες χώρες της ευρωζώνης».
Από την πλευρά του οι διοικητής της ΚΤ, Αθανάσιος Ορφανίδης, αφού ανέλυσε την αναγκαιότητα έγκρισης των τριών νομοσχεδίων που βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής, τόνισε ότι «η παρέμβαση του κράτους θα πρέπει να είναι προσωρινής φύσεως και το έσχατο μέτρο το οποίο είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση και την υγεία των οικονομικών του τόπου στην αντιμετώπιση μίας συστημικής κρίσης».
«Το νομοσχέδιο», υπογράμμισε, «ακολουθεί πρακτικές της ΕΕ τις οποίες προσαρμόσαμε στα δεδομένα της Κύπρου».
Μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Ορφανίδης δήλωσε ότι «σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμοι να εντάξουν στο νομοσχέδιο αλλαγές βασιζόμενες στις εισηγήσεις που τέθηκαν ενώπιον της βουλής από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές».
Αναφορικά με το νομοσχέδιο που αφορά τη δημιουργία ανεξάρτητου ταμείου στήριξης των τραπεζών, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι «σκοπός είναι με τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος με την καταβολή ενός τέλους να δημιουργηθεί το ταμείο το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να διασφαλιστεί το ίδρυμα χωρίς την εμπλοκή του φορολογούμενου».
Ο κ. Ορφανίδης παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι «όντως το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Κύπρο αντιμετωπίζει δύσκολες στιγμές όπως συμβαίνει ευρύτερα στην ζώνη του ευρώ».
Ωστόσο πρόσθεσε ότι «γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες από την ΚΤ και το υπουργείο Οικονομικών και από όλους τους άλλους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε να διαχειριστούν την κατάσταση γι’ αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από το καταθετικό κοινό ή γενικότερα από οποιοδήποτε άλλο».
Ο κ. Ορφανίδης διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο ενώ συμφώνησε με τον υπουργό Οικονομικών ότι η ύπαρξη και μόνο τέτοιων νομοσχεδίων λειτουργεί σταθεροποιητικά για το σύστημα ενώ εάν η Κύπρος δεν προωθούσε τέτοιοι είδους νομοσχέδια θα ανησυχούσαν οι διεθνείς επενδυτές.
Απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση είπε ότι «στόχος του κράτους θα πρέπει να είναι η ανατροπή της πορείας των υποβαθμίσεων της οικονομίας και των κυπριακών τραπεζών που αντιμετωπίζει εδώ και λίγο καιρό και αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει γενικότερα η ευρωζώνη».
«Πρέπει να δούμε βελτίωση της αξιοπιστίας της κυβέρνησης και παράλληλα των τραπεζών η οποία θα πρέπει να αντικατοπτριστεί στα ratings» επεσήμανε.
Από μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών, ο Πρόεδρος του ΔΣ Παναγιώτης Κουννής, επανέλαβε τις επιφυλάξεις των τραπεζών σε κάποιες πρόνοιες του νομοσχεδίου.
Ο κ. Κουννής τόνισε ότι ο Σύνδεσμος ζητά τη συμμετοχή του κράτους με προνομιούχες αντί κοινές μετοχές και να δίνεται η δυνατότητα στους υφιστάμενους μετόχους να συμμετέχουν με τους ίδιους όρους που συμμετέχει η κυβέρνηση, ενώ, όπως σημείωσε, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και το θέμα της εισόδου και εξόδου του κράτους σε ένα χρηματοπιστωτικό οργανισμό.
Παράλληλα σχολιάζοντας τη δημιουργία του Ταμείο Στήριξης των τραπεζών, ο κ. Κουννής είπε ότι «λόγω των νέων δεδομένων στις τράπεζες η επιβολή τέλους πρέπει να παραμείνει στο 0,03%».
Οι βουλευτές κατέθεσαν σειρά ερωτημάτων προς τον υπουργό και το διοικητή της ΚΤ οι οποίοι δεσμεύτηκαν να απαντήσουν στην επόμενη συνεδρία της βουλής, όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος πριν τη λήξη της συνεδρίασης.
Το συνεργατικό κίνημα κατέθεσε επίσης γραπτώς τις διαφωνίες και τις θέσεις του.