Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε το βράδυ της Παρασκευής την Κύπρο κατά δύο βαθμίδες σε Baa3 από Baa1 με αρνητικό ορίζοντα, τοποθετώντας την ένα μόλις σκαλοπάτι πριν τη διαβάθμιση «σκουπίδι».
Υποβάθμισε επίσης το βραχυπρόθεσμο χρέος της Κύπρου από Prime-2 σε Prime-3 επίσης με αρνητικό ορίζοντα.
Ο οίκος αναφέρει στην ανακοίνωση του την αλληλεπίδραση διαφόρων λόγων που δικαιολογούν την κατώτερη βαθμίδα investment grade στην οποία είναι η Κύπρος, δηλαδή το Baa3. Σε περίπτωση που ενισχυθούν οι παράγοντες αυτοί, αναφέρει ο οίκος, η Κύπρος θα υποβαθμιστεί σε «σκουπίδι».
Στην ανάλυση του για τους λόγους της υποβάθμισης ο οίκος εξηγεί ότι, πρώτον, υπάρχει «πολύ μεγάλη πιθανότητα ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα χρειαστεί να συμβάλει στην επανακεφαλαιοποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος» λόγω του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων.
Οι Moody’s εκτιμούν ότι οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα και επομένως αναφέρουν ότι υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» ότι θα χρειαστούν βοήθεια από την κυπριακή κυβέρνηση.
Ως αποτέλεσμα, οι Moody’s εκτιμούν ότι η Κύπρος θα αναλάβει πρόσθετο χρέος €1 δις για τις ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης και επομένως ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 5-10% του ΑΕΠ. Για να το καλύψει η Κύπρος θα χρειαστεί, σύμφωνα με τον οίκο, επίσημη στήριξη.
Στο δεύτερο λόγο οι Moody’s αναφέρουν ότι εκτιμούν ότι η Κύπρος θα χρειαστεί να προσφύγει σε δανεισμό από επίσημες πηγές, όπως το EFSF λόγω δυσκολίας πρόσβασης στις διεθνείς αγορές χρήματος. Οι Moody’s εκτιμούν ότι το πρόβλημα θα είναι μεσοπρόθεσμο και όχι άμεσο για την Κύπρο, καθώς το ρωσικό δάνειο θα καλύψει τις πλείστες ανάγκες της χώρες μέχρι το τέλος του 2012. Το κόστος δανεισμού της χώρας θα αυξηθεί όμως σε μεσοπρόθεσμη βάση λόγω των αντιλήψεων των πιστωτών για το ρίσκο της χώρας.
Επίσης, η εγχώρια αγορά παραμένει ανοικτή αλλά με ψηλότερο κόστος.
Ο τρίτος λόγος είναι η πιο αδύναμη από ότι αναμενόταν θεσμική δυνατότητα της Κύπρου να εγκρίνει να εφαρμόσει δημοσιονομικές και διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται για να θέσουν τα δημοσιονομικά της Κύπρου σε μακροπρόθεσμη πορεία εξυγίανσης. Ο οίκος κατακεραυνώνει την «αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκρίνεται με αποφασιστικότητα και αξιοπιστία σε shocks όπως αυτή της καταστροφής του Βασιλικού, που είχε πολύ ανατρεπτικές διαστάσεις από πολιτικής, οικονομικής και χρηματοοικονομικής πλευράς».
Μετά το Μαρί, αναφέρουν οι Moody’s, η κυβέρνηση παρουσίασε σοβαρές καθυστερήσεις στην υιοθέτηση μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, και τα μέτρα που ψηφίστηκαν φαίνεται να είναι μικρότερης επίδρασης από ότι αναμενόταν. Οι Moody’s ανησυχούν για τη σύγκρουση μεταξύ των διαφόρων κομμάτων, και των συντεχνιών, που περιορίζουν τη δυνατότητα λήψης μέτρων σε μια περίοδο κρίσης.
Η εξέλιξη της διαβάθμισης της Κύπρου και η πιθανότητα να καταταχθεί η Κύπρος σε «σκουπίδι» θα εξαρτηθεί από το ακριβές μέγεθος της κρατικής στήριξης που θα χρειαστούν οι τράπεζες, που θα πρέπει να μετρηθεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, αλλά και από την πορεία των μέτρων εξυγίανσης, που σύμφωνα με τον οίκο θα είναι δύσκολο να προωθηθούν