Tue, 14 January 2025
«Απέπνεε την αυτοπεποίθηση κάποιου που απλώς προσεκλήθη να παραστεί σε δίκη, όχι του κατηγορούμενου σε αυτήν»: αυτή την αίσθηση έδωσε στους παριστάμενους δημοσιογράφους ο Ιλιτς Ραμίρες Σάντσες, ο επονομαζόμενος Κάρλος το Τσακάλι κατά την έναρξη, χθες, της δίκης του στο Παρίσι για τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις που άφησαν πίσω τους, την περίοδο 1982-1983, στην αποκορύφωση της «αντιιμπεριαλιστικής εκστρατείας» του, 11 νεκρούς και 140 τραυματίες.
Ο Κάρλος μπήκε στο ειδικό Κακουργιοδικείο της γαλλικής πρωτεύουσας χαμογελαστός. Τα μαλλιά και το μούσι του έχουν πλέον γκριζάρει. Είναι 62 ετών, συνελήφθη από γάλλους πράκτορες στο Χαρτούμ το 1994, έχει περάσει τα τελευταία 17 χρόνια της ζωής του στις γαλλικές φυλακές, καταδικασμένος το 1997 σε ισόβια για τη δολοφονία δύο γάλλων αστυνομικών και ενός πληροφοριοδότη της γαλλικής Αστυνομίας. Υποφέρει από διαβήτη. Παραμένει εντούτοις προκλητικός και αμετανόητος. Στον δικαστή που του ζήτησε να πει το όνομά του, δήλωσε «επαγγελματίας επαναστάτης». Και συνέχισε στον ίδιο τόνο, σηκώνοντας «επαναστατικά» τη γροθιά του, χαμογελώντας στην αίθουσα, βγάζοντας αντισιωνιστικές κορόνες και υπενθυμίζοντας, σε ένα σημείο, στον δικαστή πως «ο ίδιος» ο Γιάσερ Αραφάτ του είχε χορηγήσει την παλαιστινιακή υπηκοότητα.
«Είναι ετοιμοπόλεμος, όπως πάντα», δήλωσε η Ιζαμπέλ Κουτάν-Περέ, μέλος της ομάδας των συνηγόρων του και σύζυγός του την τελευταία δεκαετία – ο Κάρλος την παντρεύτηκε στη φυλακή, το 2001, παρότι παραμένει νομικά παντρεμένος με τη Γερμανίδα Μαγκνταλένα Κοπ, από την οποία έχει αποκτήσει και μία κόρη. Στην πραγματικότητα, η Κοπ βρίσκεται στο επίκεντρο των κατηγοριών που αντιμετωπίζει στη δεύτερη δίκη του ο Βενεζουελανός που έσπερνε τον τρόμο στις πρωτεύουσες της Δυτικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής επί Ψυχρού Πολέμου. Και οι τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις στη Γαλλία για τις οποίες κατηγορείται έγιναν, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, προκειμένου να πιεστούν οι Αρχές να αφήσουν ελεύθερη την τότε φίλη του, καθώς και τον ελβετό «σύντροφό» του Μπρούνο Μπρεγκέ του οποίου τα ίχνη χάθηκαν το 1995 στην Ηγουμενίτσα.

«ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΗ». Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η Κουτάν-Περέ χαρακτήρισε τη δίκη «πολιτική» και υποστήριξε πως τα στοιχεία εναντίον του είναι κατασκευασμένα. «Ελπίζουμε πως ο Κάρλος δεν θα είναι αλαζονικός και θα δείξει έναν ελάχιστο έστω σεβασμό για τα θύματα», δήλωσε από την πλευρά ο Φιλίπ Ρουό, ο οποίος είχε χάσει το ένα του χέρι σε μια από τις βομβιστικές επιθέσεις στις οποίες επικεντρώνεται η δίκη. «Ξέρουμε πως του αρέσει να δίνει σόου, αλλά ελπίζουμε να δείξει κάποια ταπεινότητα». Στη συνέντευξη που παραχώρησε πάντως στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «El Nacional» του Καράκας, ο Κάρλος κάθε άλλο παρά ταπεινότητα επέδειξε.
Αναλαμβάνοντας, για πρώτη φορά, την ευθύνη για τουλάχιστον 100 «καλοσυντονισμένες» επιθέσεις, που στοίχισαν τη ζωή 1.500-2.000 ανθρώπων – μέχρι σήμερα είχε αναλάβει την ευθύνη μόνο για την ομηρία 70 ανθρώπων στην έδρα του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, το 1975 – αναγνώρισε μόνον «ήσσονος σημασίας λάθη». Δήλωσε πως οι πολίτες μεταξύ των νεκρών «δεν ήταν περισσότεροι από 200» και έφτασε να συγκρίνει τον εαυτό του με τον Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος, όπως είπε, «έχει σκοτώσει περισσότερο κόσμο».
«Είμαι ο εχθρός των τρομοκρατών, που είναι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ», διακήρυξε προτού δηλώσει πρόθυμος, «όταν απελευθερωθεί», να μετάσχει στην κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες ώστε να βοηθήσει «στην προάσπισή της με τα όπλα» – είναι άλλωστε γνωστό πως μέχρι πρόσφατα η πρεσβεία της Βενεζουέλας στο Παρίσι τον εφοδίαζε, στη φυλακή, με τα αγαπημένα του πούρα.

www.tanea.gr