Σε διπλό κρας τεστ από την τρόικα και την Task Force βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση επιταχύνει τις ενέργειές της για την ανεμπόδιστη είσπραξη της έκτης δόσης, ενώ το δεύτερο Μνημόνιο είναι υψίστης προτεραιότητας ζήτημα.
Πολ Τόμσεν και Μπομπ Τράα σε προηγούμενη επιθεώρηση Τα ειδικά κλιμάκια της τρόικας και της Ομάδας Δράσης ξεσκονίζουν τα υπουργικά κιτάπια. Η τρόικα στοχεύει στη διαπίστωση των καλώς δρώμενων πριν δώσει το «ok» για την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο βρίσκεται η σύνταξη του νέου Μνημονίου, που απορρέει από τη δεύτερη δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ, καθώς επείγει η εισροή των πρώτων 80 δισ. ευρώ -εκ των οποίων τα 60 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τις τράπεζες για την ανταλλαγή των ομολόγων. Η Task Force αναζητεί διέξοδο στα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί σε καίριες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Λόγω των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, αλλά και προκειμένου να προετοιμαστούν ενόψει της άφιξης πιθανότατα την Παρασκευή, της τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος απέστειλε επιστολές προς όλους τους υπουργούς, με τις οποίες καταγράφει ανά υπουργείο τις προτεραιότητες που απορρέουν από το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τις προαπαιτούμενες ενέργειες για την καταβολή της έκτης δόσης και τους εφαρμοστικούς νόμους. Ενήμερος για τις επιστολές αυτές είναι ήδη ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.
Οι επιστολές
Οι αστοχίες που έχει ήδη εντοπίσει το οικονομικό επιτελείο και οι οποίες θα εξεταστούν εκτενώς στις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, που θα αφιχθούν στην Αθήνα, εντοπίζονται σε «4» τομείς:
1 Το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει κάθε δυσμενή πρόβλεψη και διαμορφώνεται στο 163,6% του ΑΕΠ ή στα 360,1 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου έναντι 353,6 δισ. τον Ιούνιο, ενώ αν συμπεριληφθούν τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων φορέων, τότε αυξάνει στα 371 δισ. ευρώ. «Τα στοιχεία καθιστούν αναγκαίο το κούρεμα του χρέους», σημείωνε αρμόδιος παράγων του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι πρέπει να επισπευστούν οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες για το PSI.
2 Το έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού αδυνατεί να κλείσει στο 8,5% και σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις πλησιάζει στο 9%, ήτοι στα 19,5 δισ. ευρώ. Ενώ κυρίαρχοι είναι οι φόβοι μεταξύ των αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών για ελλιπή είσπραξη των έκτακτων εισφορών, του τέλους επιτηδεύματος και του ειδικού τέλους ακινήτων, ένεκα της οικονομικής αδυναμίας των φορολογουμένων.
Κι αν για την ώρα δεν καθίσταται ζήτημα λήψης πρόσθετων μέτρων, καθώς η χρονιά κλείνει σε ενάμιση μήνα, οι «τρύπες» πρέπει να καλυφθούν το 2012 -χρονιά κατά την οποία το έλλειμμα πρέπει σε κάθε περίπτωση να περιοριστεί στο 5,6-5,7% μετά και τη θετική επίπτωση του PSI, που προκαλεί μείωση της τάξης των 4 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
3 Οι κυριότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υστερούν. Η εργασιακή εφεδρεία βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο -αν και μέχρι τα τέλη του έτους πρέπει να έχουν αποχωρήσει περίπου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Τα κλειστά επαγγέλματα δεν έχουν ακόμα ανοίξει. Το κλείσιμο και η συγχώνευση φορέων και οργανισμών δεν έχει προχωρήσει. Το ενιαίο μισθολόγιο και οι τελευταίες περικοπές στις συντάξεις έχουν πάει ένα μήνα πίσω. Το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα έχει καθυστερήσει και ήδη ορισμένοι το μεταθέτουν για τον Ιανουάριο.
4 Η αδράνεια που παρατηρείται ως προς το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα παρουσιάσει απόκλιση περίπου 3,5 δισ. ευρώ, καθώς εκτιμούν ότι θα αντληθούν μόλις 1,5 δισ. έναντι αρχικού στόχου 5 δισ. ευρώ. Γεγονός που οδηγεί σε αναθεώρηση των στόχων στη διάρκεια του 2012, δεδομένου ότι στα τέλη του ίδιου έτους πρέπει να έχουν αντληθεί συνολικά 11 δισ. ευρώ.
Στην οδό Νίκης έχουν μπει στους ρυθμούς της τρόικας και τρέχουν να κλείσουν τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους και να καταρτίσουν εκείνον του 2012, καθώς πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου. *