Fri, 06 December 2024
Βαθαίνει το ρήγμα Γερμανίας - Βρυξελλών για το ευρωομόλογο
Μία ακόμα προσπάθεια να μεταπείσει την Αγκελα Μέρκελ στο ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων έκανε σήμερα ο ευρωπαίους επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν εκφράζοντας τις ανησυχίες και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ο οποίος έδωσε χθες στη δημοσιότητα τις προτάσεις της Επιτροπής για τα «ομόλογα αλληλεγγύης».
 
Ο φινλανδός επίτροπος δήλωσε (ευρισκόμενος σε γερμανικό έδαφος) ότι τα ευρωομολόγα είναι μέρος της λύσης για την επιδεινούμενη κρίση της ευρωζώνης. Έσπευσε όμως να διευκρινίσει -προκειμένου να κατευνάσει τις γερμανικές ανησυχίες- ότι η έκδοσή τους θα πρέπει να συνδεθεί ταυτόχρονα με την πολιτική ενοποίηση και τη στενότερη δημοσιονομική εποπτεία στους κόλπους της ευρωζώνης.
 
«Ανησυχώ για τις ισχυρές αντιδράσεις που συναντούν ιδέες όπως η υιοθέτηση ομολόγων σταθερότητας τα οποία θα βοηθούσαν να ελαττωθούν οι επιπτώσεις της κρίσης» δήλωσε ο Ρεν από το συνέδριο του γερμανικού συνδέσμου εργοδοτών που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.
 
Στο ίδιο συνέδριο είναι προσκεκλημένη και αναμένεται να μιλήσει αργότερα μέσα στην ημέρα και η γερμανίδα καγκελάριος.
 
Πάντως ο ίδιος ο Ρεν φρόντισε να υπενθυμίσει στη γερμανίδα καγκελάριο ότι δεν είναι ούτε ο μόνος ούτε ο πρώτος που κάνει λόγο για τέτοιου είδους «ανορθόδοξες» ή έστω αντισυμβατικές λύσεις. Η έκθεση που παρέδωσαν προ ολίγων ημερών οι «Σοφοί» του Βερολίνου στη Μέρκελ (το ανεξάρτητο ινστιτούτο οικονομολόγων που επέχει θέση συμβούλου στη γερμανική καγκελαρία) έκανε μνεία και σε λύσεις «τύπου ευρωομολόγου».
 
Η Μέρκελ αρνείται πεισματικά προς το παρόν αυτές τις λύσεις όπως και οποιαδήποτε παρέμβαση της ΕΚΤ που θα ξεπερνούσε το θεσμικό της ρόλο και τις προβλεπόμενες από το καταστατικό δυνατότητές της.
 
Μάλιστα σήμερα ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών επί οικονομικών θεμάτων Μίκαελ Μάιστερ προχώρησε ένα βήμα ακόμα προεξοφλώντας ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να συναινέσει στο προσεχές διάστημα σε άλλου είδους πολιτική από αυτή που εφαρμόζεται (ανεπιτυχώς) για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.
 
«Δεν έχουμε κάποιο μπαζούκα κρυμμένο σε τσάντα. Δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική από αυτή που ακολουθούμε» δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο γερμανός βουλευτής μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του. Η αναφορά του στο «υπερόπλο» ήταν μια ευθεία απάντηση σε όσους εντός της ευρωζώνης αλλά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού (Μπαράκ Ομπάμα και Τίμοθι Γκάιτνερ μεταξύ αυτών) προτάσσουν την ανάγκη περαιτέρω παρέμβασης της ΕΚΤ μέσω κοινού ομολόγου αλλά και τη θωράκιση του EFSF με κεφάλαια δύο δισ. ευρώ (ή και ακόμα περισσότερα) προκειμένου να χτιστεί ένα «τείχος προστασίας» ικανό να αποτρέψει την περαιτέρω μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία.
 
Ο Μάιστερ περιοριστήκε σε μεγαλοστομίες και σε δηλώσεις αισιοδοξίας εκτιμώντας ότι «οι αγορές θα πέσουν έξω αν νομίζουν ότι θα διαλυθεί το ευρώ» και προσθέτοντας ότι «το νόμισμα έχει λαμπρό μέλλον και θα γίνει το ισχυρότερο στον κόσμο».

Η Μέρκελ «ερμηνεύει» και εκλογικά αποτελέσματα

Το χειρότερο είναι ότι όχι μόνο οι γερμανοί βουλευτές αλλά ούτε και η ίδια η Μέρκελ φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει ρότα. Στο καθιερωμένο τηλεγράφημα συγχαρητηρίων προς τη νέα κυβέρνηση της Ισπανίας η Αγκελα Μέρκελ φρόντισε να θυμίσει στον Μαριάνο Ραχόι ότι η λιτότητα είναι μονόδρομος. «Σε αυτές τις δύσκολες εποχές για την Ισπανία και την Ευρώπη ο λαός σας έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την ταχεία υιοθέτηση και εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμιστικών μέτρων» ανέφερε το μήνυμα της Μέρκελ η οποία (όπως φαίνεται) έχει αυτοανακηρυχθεί (εκτός των άλλων) διερμηνέας των προθέσεων και των εντολών των ευρωπαϊκών λαών προς τις ηγεσίές τους.