Fri, 06 December 2024

«Επιχείρηση» ρευστότητα στις τράπεζες ενόψει PSI

Σχέδια για τον περιορισμό των επιπτώσεων στα επίπεδα ρευστότητας του εγχώριου συστήματος επεξεργάζονται οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, ενόψει του «κουρέματος» των ομολόγων που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Καθοριστικής σημασίας για την ομαλή εφαρμογή αυτών των πλάνων αποτελεί ο διπλασιασμός του τελευταίου πακέτου εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου στα 60 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, μετά από συνεννόηση που υπήρξε με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο.

Η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της χώρας θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού δημοσίου στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» για κάποιες εβδομάδες, με αποτέλεσμα την κατάπτωση εγγυήσεων που έχουν καταθέσει τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της χρηματοδοτικής τους ικανότητας από την Ευρωτράπεζα, σε μία περίοδο που η ρευστότητα του συστήματος πιέζεται και από τις εκροές στις καταθέσεις λόγω της ύφεσης, αλλά και του κλίματος ανασφάλειας που επικρατεί στις τάξεις του αποταμιευτικού κοινού.

Ως εκ τούτου θα πρέπει οι γραμμές πίστωσης από την ΕΚΤ που θα «παγώσουν», να αναπληρωθούν από άλλες πηγές.

Στην παρούσα φάση, η μόνη εναλλακτική επιλογή που υπάρχει για τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί ο έκτακτος μηχανισμός στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος (Emergency Liquidity Assistance – ELA), ο οποίος έχει ήδη ενεργοποιηθεί από τον περασμένο Αύγουστο.

Οι νέοι ομολογιακοί τίτλοι που θα εκδώσουν οι ελληνικές τράπεζες, με την εγγύηση του δημοσίου, ύψους 60 δισ. ευρώ, θα χρησιμοποιηθούν για την αναπλήρωση μέσω του ELA, των δανείων που θα σταματήσει να χορηγεί η EKT λόγω του PSI.

Η τάση αυτή έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τα πιστωτικά ιδρύματα δανείστηκαν τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου από τον ELA 20 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το «άνοιγμά» τους στην ΕΚΤ μειώθηκε κατά 15 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 5 δισ. ευρώ αντλήθηκαν από τις τράπεζες για να καλύψουν τις απώλειες στη ρευστότητα λόγω των διαρροών στις καταθέσεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν περίπου σε αυτό το ύψος.

Πηγή: http://www.tovima.gr