Tue, 03 December 2024

Τα φανταχτερά πυροτεχνήματα συνοδεύτηκαν από τις προειδοποιήσεις για ένα δύσκολο 2012 με σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία και ανάγκη για θυσίες. Στα δέκατα γενέθλια του ευρώ, η Α. Μέρκελ δεσμεύτηκε ότι θα κάνει «τα πάντα» για να στηρίξει το κοινό νόμισμα

Πρωτοχρονιά λιτότητας σε όλο τον κόσμο

Χωρίς πυροτεχνήματα γιόρτασε χθες τα δέκα του χρόνια το «ευρώ» καθώς οι φαντασμαγορικές φιέστες που στήθηκαν όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη για την υποδοχή του 2012 προσγείωσαν τους πολίτες στην πραγματικότητα της κρίσης, με μηνύματα περαιτέρω σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάγκη αυτοθυσίας.

Είτε βρισκόταν κανείς στις «υπό επίθεση» από τις αγορές Ιταλία και Ισπανία είτε στη φαινομενικά σταθερή Γαλλία είτε ακόμη στην ισχυρή Γερμανία, το νέο έτος τον υποδέχτηκε με το ίδιο σύνθημα: Καλή χρονιά με λιτότητα.

Υπό την ασφυκτική πίεση των οίκων αξιολόγησης, ο Ιταλός πρόεδρος προσπάθησε να προετοιμάσει τους πολίτες της γειτονικής χώρας για μια δύσκολη χρονιά. Αναφερόμενος στην κρίση χρέους και στα σκληρά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ζήτησε από τους Ιταλούς «να επιδείξουν πνεύμα αυτοθυσίας» ώστε να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση, ενώ οι αναλυτές υπενθύμιζαν πως το 2012 οι ιταλικές οικογένειες θα κληθούν να πληρώσουν κατά μέσο όρο 2.100 ευρώ επιπλέον σε φόρους.

Πρωτοχρονιά λιτότητας σε όλο τον κόσμο

Σε παρόμοιο ύφος και το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του νέου Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος με το… καλημέρα παρουσίασε σκληρό πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 8,9 δισ. ευρώ το οποίο δεν αποτελεί παρά το «πρώτο κύμα», αφού μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν εξοικονομηθεί 16,5 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, σε μια προσπάθεια διασκέδασης των εντυπώσεων, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας εμφανίστηκαν με μαχητική διάθεση έναντι των αγορών αλλά και όσων αμφισβητούν τις προθέσεις τους, χωρίς βέβαια να παραβλέπουν με τη σειρά τους την ανάγκη για (τι άλλο;) λιτότητα! Εν μέσω προειδοποιήσεων για υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας, ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε πως η Ευρώπη διανύει τη χειρότερη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μια «τιμωρία» για 30 χρόνια αταξίας στην οικονομία, στο εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά.

Πρωτοχρονιά λιτότητας σε όλο τον κόσμο

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος προσέθεσε πως «υποτίμησε» τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι οίκοι αξιολόγησης «προειδοποιώντας» τους τελευταίους πως δεν πρόκειται να τους επιτρέψει να καθορίζουν την πολιτική της χώρας. Σε εξίσου «μαχητικό» τόνο το μήνυμα της Ανγκελα Μέρκελ η οποία δεσμεύτηκε ότι θα κάνει «τα πάντα» για να στηρίξει το ευρώ…

Βέβαια, η Γερμανίδα καγκελάριος έσπευσε να επισημάνει πως καμία απολύτως ενέργεια δεν θα έχει αποτέλεσμα εάν η Ευρώπη δεν «διδαχτεί» από τα λάθη του παρελθόντος, κάτι το οποίο -σύμφωνα με το γερμανικό Modus vivendi- σημαίνει ανάγκη προσήλωσης στη δημοσιονομική πειθαρχία. Το μήνυμα Μέρκελ συνοδεύτηκε από τις… απαισιόδοξες προβλέψεις της Μπούντεσμπανκ η οποία, μέσω του μέλους του ΔΣ της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέας Ντόμπερτ, προειδοποίησε για «πιστωτική σύνθλιψη» τις υπερχρεωμένες χώρες-μέλη της ΕΕ και στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και… ελπιδοφόρα μηνύματα από την ΕΚΤ.

Πρωτοχρονιά λιτότητας σε όλο τον κόσμο

Από τις ελάχιστες νότες αισιοδοξίας για το 2012 έδωσε ο Κριστιάν Νουαγιέ, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος προσπάθησε να αφυπνίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, τονίζοντας πως, εάν οι πολιτικοί αντιληφθούν την κρίση χρέους ως μια ευκαιρία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τότε το ευρώ ενδέχεται να μετατραπεί στο… ισχυρότερο νόμισμα παγκοσμίως…

ΗΓΕΤΕΣ
Στο επίκεντρο η οικονομία

ΤΖΟΡΤΖΙΟ ΝΑΠΟΛΙΤΑΝΟ
«Περισσότερες θυσίες» ζήτησε από τους Ιταλούς ο πρόεδρος της χώρας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα για το 2012

ΝΙΚΟΛΑ ΣΑΡΚΟΖΙ

Πρωτοχρονιά λιτότητας σε όλο τον κόσμο

«Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα καθορίσουν την πολιτική της Γαλλίας», τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί αναμένοντας την υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας.

ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
Απορρίπτοντας τα περί αποφάσεων βάσει «εσωτερικής ατζέντας», η Ανγκελα Μέρκελ υποστήριξε πως «κάνει τα πάντα για να στηρίξει το ευρώ».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δημοσιονομική πειθαρχία και το 2012

Μπορεί η Γερμανία να θεωρείται το «στήριγμα σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ» και να έχει καταφέρει να ρίξει το δημόσιο έλλειμμα στο 1,3% του ΑΕΠ, ωστόσο αυτά δεν αρκούν για τον πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Γενς Βάιτμαν, και η οποία δημοσιεύεται σήμερα, ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας ζητάει από τη Γερμανία «να συνεχίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία το 2012, καθώς έχει «ιδιαίτερη ευθύνη» στους κόλπους της Ευρωζώνης».

Τέλος, αναφερόμενος σε όσους πολιτικούς τον προτρέπουν να «χαλαρώσει» την πειθαρχία προκειμένου να καταπολεμηθεί η κρίση, τους συνέκρινε με αλκοολικούς που «υπόσχονται να είναι εγκρατείς από αύριο αλλά απαιτούν ένα τελευταίο ξέχειλο ποτηράκι σναπς».

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ
xaritatou@pegasus.gr

Πηγή: http://www.ethnos.gr