Thu, 18 July 2024

 

 

Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2006

 

 

Δελτίο Τύπου

 

 Με αφορμή την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ της Eurobank και του Σωματείου της, με την επωνυμία «Σωματείο UNION Eurobank», με την οποία επιχειρείται η ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων της Τράπεζας στα Εμπορικά Κέντρα «THE MALL ATHENS» στο Μαρούσι Αττικής και στο «MEDITERRANEAN COSMOS» στη Θεσσαλονίκη, η ΟΤΟΕ επισημαίνει τα εξής:

  1. Το ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ των Τραπεζών είναι κατ’ εξοχήν ΚΛΑΔΙΚΟ ΘΕΜΑ, που ρυθμίζεται αποκλειστικά με Συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΟΤΟΕ και των Τραπεζών εδώ και τριάντα χρόνια.

  2. Η οποιαδήποτε απόπειρα ρύθμισης του ωραρίου λειτουργίας με επιχειρησιακή συμφωνία μεταξύ ενός επιμέρους Σωματείου και μιας επιμέρους Τράπεζας είναι ΑΚΥΡΗ και ΠΑΡΑΝΟΜΗ, γιατί αφενός επιδιώκει να καταστρατηγήσει κλαδικές συμφωνίες που έχουν κυρωθεί με νόμους και αφετέρου δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών, που αποβαίνει σε βάρος της κοινωνίας και των πολιτών.

  3. Ως εκ τούτου η επιχειρησιακή Σ.Σ.Ε. που υπεγράφη μεταξύ της Eurobank και του ανωτέρω Σωματείου της, είναι ΑΚΥΡΗ και κάθε απόπειρα επιβολής της εφαρμογής της θα είναι ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ.

  4. Η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης οφείλουν να περιφρουρήσουν τη νομιμότητα και την ισχύ των κλαδικών Σ.Σ.Ε. και των Νόμων και να ΑΝΑΚΑΛΕΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ όσους επιχειρούν με αθέμιτα και παράνομα μέσα να την παρακάμψουν για ίδιο όφελος.

  5. Ο κλάδος των Τραπεζοϋπαλλήλων έχει δώσει σκληρούς αγώνες σε όφελος των εργαζομένων στις τράπεζες, αλλά και της κοινωνίας των μη προνομιούχων πολιτών, με σημαντικές κατακτήσεις και δε θα επιτρέψει σε κανέναν την καταστρατήγηση των μεγάλων κοινωνικών και συνδικαλιστικών κατακτήσεων, που επιχειρούν το μεγάλο Κεφάλαιο με πρωταγωνιστή την Eurobank του κυρίου Λάτση και οι όποιοι εντολοδόχοι συμπαραστάτες τους.

 

Σε έκτακτη σύσκεψη του Προεδρείου της ΟΤΟΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες για το θέμα αυτό, διαμορφώθηκαν τα βασικά σημεία της κεντρικής εισήγησης, που θα κατατεθεί σήμερα στην Εκτελεστική Γραμματεία και στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, που θα συνεδριάσουν, προκειμένου να πάρουν αποφάσεις.


 

Τα βασικά σημεία της εισήγησης του Προεδρείου της ΟΤΟΕ στα όργανα του κλάδου είναι τα εξής:

1. Θα απαιτηθεί από την Κυβέρνηση να παρέμβει ΤΩΡΑ στη Διοίκηση της Eurobank και να επιβάλει το σεβασμό στις Σ.Σ.Ε. και τους Νόμους και να αποδείξει έμπρακτα, ότι δεν ευνοεί και δεν υποθάλπει τις παρανομίες των οικονομικά ισχυρών.

2. Θα ζητήσει από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί η διατάραξη της πίστης και της φερεγγυότητας των Τραπεζών στη συνείδηση του συναλλασσόμενου κοινού, που έχει επιπτώσεις στο σύνολο των τραπεζών, αλλά και της ομαλής κοινωνικής και οικονομικής ζωής, επειδή κάποιοι τραπεζίτες (Eurobank) αποφάσισαν, ετσιθελικά και αυθαίρετα, να παρανομούν.

3. Θα αναλύσει, με αφορμή το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών, στην Ελληνική κοινωνία τις ολέθριες επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε βάρος όλων των συναλλασσόμενων με τις τράπεζες, αν επικρατήσει η αυθαιρεσία και η ανεξέλεγκτη από τους νόμους και τις συλλογικές συμφωνίες λειτουργία των τραπεζών.

4. Θα επιλέξει την καλύτερη δυνατή συνδικαλιστική αντίδραση της ΟΤΟΕ με διάφορες μορφές πάλης και παρέμβασης, σε όλα τα επίπεδα.

5. Τέλος, θα εξετάσει τη λήψη Μέτρων κατά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μέλους της «Union Eurobank», που αποφάσισαν να προχωρήσουν (παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της ΟΤΟΕ) στη διασπαστική, παράνομη και αντισυμβατική επιλογή υπογραφής επιχειρησιακής Σ.Σ.Ε. για ένα κλαδικό θέμα κατά παράβαση των αρμοδιοτήτων τους, ως πρωτοβάθμιο σωματείο.

 

Οι αποφάσεις των οργάνων της ΟΤΟΕ (Εκτελεστική Γραμματεία και Γενικό Συμβούλιο) θα ζητηθεί να υλοποιηθούν και να περιφρουρηθούν από όλα τα Σωματεία μέλη του κλάδου με όλες τους τις δυνάμεις, γιατί το ωράριο λειτουργίας των τραπεζών αποτελεί την κορυφαία κατάκτηση των τραπεζοϋπαλλήλων στα πενήντα χρόνια της ιστορίας της ΟΤΟΕ, που έχει ανοίξει ανάλογους διεκδικητικούς δρόμους και σε άλλους κλάδους εργαζόμενων.

Την υποστήριξή τους στην ΟΤΟΕ έχουν εκφράσει και θα συμπαρασταθούν έμπρακτα η ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ, συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς, επαγγελματικές οργανώσεις κ.α.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Δ.Σ. του Σωματείου Union Eurobank στην προσπάθειά του να βρει «επιχειρήματα» για να στηρίξει την ΑΚΥΡΗ και ΠΑΡΑΝΟΜΗ Επιχειρησιακή Σ.Σ.Ε. που υπέγραψε με την Τράπεζα για το ωράριο λειτουργίας στα Εμπορικά Κέντρα THE MALL & COSMOS επιδίδεται σε μια προσπάθεια κατασυκοφάντησης της ΟΤΟΕ, αλλά και προσώπων που αγγίζει τα όρια των ποινικών ευθυνών.


 

 

 

Σε απάντηση των έωλων ισχυρισμών του Δ.Σ. του Σωματείου «UNION Eurobank» η ΟΤΟΕ επισημαίνει τα εξής:

1. Η Εμπορική Τράπεζα λειτουργεί στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά από αίτηση άδειας ειδικού ωραρίου, λόγω της ιδιαιτερότητας των αναγκών του χώρου και με συμφωνία της ΟΤΟΕ (και όχι του Σωματείου) με την Τράπεζα, στην οποία συμφώνησε επικουρικά το Σωματείο της Εμπορικής.

Άλλωστε το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» είναι η διεθνής πύλη της Ελλάδας με το εξωτερικό, που εξυπηρετεί εκατομμύρια πολίτες και δεν ταυτίζεται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα του κάθε τραπεζίτη ή άλλου μεγαλοεπιχειρηματία.

2. Το δήθεν εμφανιζόμενο έγγραφο που αναφέρεται σε ρυθμίσεις ειδικών ωραρίων στην Εθνική Τράπεζα με την συμμετοχή της ΟΤΟΕ και του Συλλόγου της Εθνικής δεν υφίσταται, είναι ανύπαρκτο και αποτελεί μια πλαστογραφημένη απόπειρα των εμπνευστών του να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη για να στηρίξουν την παράνομη και καταχρηστική επιλογή τους (υπογραφή Επιχειρησιακής ΣΣΕ) σύμφωνα με την επιθυμία της εργοδοσίας στην Eurobank.

 

Σε κάθε περίπτωση η ΟΤΟΕ τονίζει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να απολογηθεί για καμία αποδεδειγμένη και παράνομη αυθαιρεσία από όποια τράπεζα και οπουδήποτε και αν αυτή συντελείται και θα απαιτήσει με τους αγώνες της να επιβληθεί η νομιμότητα με την πιστή εφαρμογή των κλαδικών ΣΣΕ και των νόμων σε όλα τα επίπεδα.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΟΤΟΕ