Fri, 23 February 2024

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ

ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΣΕΥΤΚΕ)

 

 

 

ΜΕΛΟΣ : Ο.Τ.Ο.Ε / Ε.Κ.Α ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤΟΔ. ΑΘΗΝΑΣ :4348/03

Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 170, ΑΘΗΝΑ  Αθήνα 02/02/2006

Τηλ. 71092-71097, fax. 71091

www.otoe.gr/seytke

 

 

24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ της Ο.Τ.Ο.Ε

ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006  

ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΜΑΣ

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

σε χθεσινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Γραμματεία της Ο.Τ.Ο.Ε αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας για τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2006.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις απαντητικές επιστολές των Διοικήσεων των Τραπεζών, με τις οποίες αρνούνται να προσέλθουν σε διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας κλαδικής Σ.Σ.Ε.

 

Τι σηματοδοτεί η άρνηση των Τραπεζών για υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης;

 Κάθε συνάδελφος ανατρέχοντας στο φύλλο μισθοδοσίας του, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ότι η κλαδική σύμβαση είναι εκείνη που διαμορφώνει με τρόπο καταλυτικό το μισθολόγιό μας.

Με βάση αυτήν προσδιορίζεται:

· το κλιμάκιο και ο βασικός μισθός του Ενιαίου Μισθολογίου της κλαδικής σύμβασης,

· τα κλαδικά επιδόματα (γάμου, παιδιών, επιστημονικό, παραμεθόριων περιοχών, πολυετίας).

Επιπλέον, η κλαδική σύμβαση

· προβλέπει το ύψος του επιδόματος βρεφονηπιακού σταθμού, του κατασκηνωτικού επιδόματος, του επιδόματος τοκετού, τα οποία, όπως και τα παραπάνω, επαναδιαπροσδιορίζονται σε κάθε επόμενη διαπραγμάτευση.

 Η μισθοδοσία μας επομένως κατ΄εξοχήν ρυθμίζεται με βάση την κλαδική και επιχειρησιακή μας σύμβαση (επίδομα παιδικής μέριμνας, επιχειρησιακή προσαύξηση).  

Πέραν όμως όλων αυτών, η κλαδική σύμβαση προβλέπει και ρυθμίζει κάτι για το οποίο πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό. Κάτι που εμείς οι τραπεζοϋπάλληλοι οφείλουμε να προστατεύσουμε σαν κόρη οφθαλμού. Το ωράριο λειτουργίας των Τραπεζών και κατ΄επέκταση το ωράριο απασχόλησής μας, για το οποίο επιχειρείται συνολική ανατροπή με την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η πρόθεση των Τραπεζιτών είναι η απελευθέρωση του ωραρίου απασχόλησης (καταστήματα και υπηρεσίες ανοικτά και τα Σάββατα ακόμη και τις Κυριακές).

Το ευτράπελο είναι ότι στην προσπάθειά τους οι Τραπεζίτες να δικαιολογήσουν την άρνησή τους για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, εμφανίζονται σαν υπέρμαχοι των διαπραγματεύσεων με τους Συλλόγους εργαζομένων ανά Τράπεζα. Σαν να μην είναι αυτοί που με απειλές ή υποσχέσεις κατά περίπτωση προσπαθούν να απομακρύνουν τους συναδέλφους από τη συμμετοχή τους στα Συλλογικά όργανα.

Η άρνηση επομένως των Τραπεζών να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις δεν είναι τυχαία. Στοχεύει στην ανατροπή των κλαδικών ρυθμίσεων και ανοίγει το δρόμο για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας, όπου εκεί πλέον θα επιβάλλεται το δίκαιο του ισχυρού.

Ξεχνάμε μήπως ότι μέχρι και πριν δύο χρόνια το ύψος των αμοιβών μας ήταν σε επίπεδα κατώτερα των κλαδικών συμβάσεων;

 Αν τώρα σε όλα αυτά συνυπολογιστεί και η γενικότερη στάση του Σ.Ε.Β, ο οποίος ζητεί

· την εξαίρεση από τις αυξήσεις των εργαζομένων που προέρχονται από περιοχές με υψηλή ανεργία,

· πρόσληψη με … μισό μισθό ανέργων πτυχιούχων,

  • διεύρυνση και τελικά απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων,

 τότε το μέλλον μας προδιαγράφεται μάλλον ζοφερό, καθώς σε τελική ανάλυση θα υποχρεωθούμε να εργαζόμαστε με απελευθερωμένο ωράριο, χωρίς καμία προστασία ως προς την απασχόλησή μας και με μισθούς – πακέτο, που θα διαμορφώνονται μονομερώς.

 

Συνάδελφοι, μπροστά σ΄αυτές τις εξελίξεις αλλά και σε αυτές που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν (το θέμα του ασφαλιστικού καραδοκεί και μάλλον μας επιφυλλάσσονται και εδώ δυσάρεστες εξελίξεις ως προς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης) σας καλούμε να στηρίξετε μαζί με τους συναδέλφους από τις υπόλοιπες Τράπεζες την 24ωρη απεργία της Δευτέρας 6 Φεβρυαρίου 2006.

Η απάθεια και η ανοχή ανοίγουν το δρόμο σε ακόμη δυσμενέστερες εξελίξεις. Είναι χρέος μας να περιφρουρήσουμε το ωράριο και τις κλαδικές μας συμβάσεις.

Είμαστε στη διάθεση κάθε συναδέλφου για οποιαδήποτε διευκρίνηση στα τηλ. 71092 και 71097.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

 

 

 

 

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

 Ισίδωρος Γοίλιας Εμμανουήλ Μπεμπένης