Fri, 23 February 2024

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ

ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΣΕΥΤΚΕ)

 

 

 

ΜΕΛΟΣ : Ο.Τ.Ο.Ε / Ε.Κ.Α ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤΟΔ. ΑΘΗΝΑΣ :4348/03

Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 170, ΑΘΗΝΑ  Αθήνα 13/03/2006

Τηλ. 71092-71097, fax. 71091

www.otoe.gr/seytke

 

 

 

24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία 

Γ.Σ.Ε.Ε – Ο.Τ.Ο.Ε – Α.Δ.Ε.Δ.Υ

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006  

ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΟΥΜΕ

ΜΙΣΘΟΥΣ – ΩΡΑΡΙΟ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Συνεχίζονται οι μεγάλες κινητοποιήσεις όλων των τραπεζοϋπαλλήλων για την προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Ήδη στον αγώνα μας έρχεται να προστεθεί με όλες του τις δυνάμεις το σύνολο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τη συμμετοχή της Γ.Σ.Ε.Ε και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ στην απεργιακή κινητοποίηση της 15ης Μαρτίου, όπου αναμένεται να είναι μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων.

Είναι ανάγκη να κατανοήσουμε ότι ο αγώνας αυτός δεν γίνεται για να προστεθούν νέες κατακτήσεις αλλά για να περιφρουρήσουμε τα ελάχιστα πλέον εργασιακά δικαιώματα που μας έχουν απομείνει.

Είναι αγώνας:

· για αξιοπρεπείς μισθούς, για την εργασία που προσφέρουμε σε επιχειρήσεις με τεράστια υπερκέρδη,

· για ανθρώπινα και όχι εξαντλητικά ωράρια απασχόλησης,

· για το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση στο τέλος του εργασιακού μας βίου.

Η περίοδος των «παχιών αγελάδων». Κι ύστερα….

 

 Δεν θα αναφερθούμε για μια ακόμη φορά στον καταλυτικό ρόλο της κλαδικής σύμβασης στη διαμόρφωση του μισθολογίου μας. Αξίξει ωστόσο να μοιραστούμε δύο προβληματισμούς:

· γιατί οι τραπεζίτες αρνούνται την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, τη στιγμή μάλιστα που αυτή προσδιορίζει τα ελάχιστα και μόνο επίπεδα αμοιβών; Για το λόγο αυτό άλλωστε προβλέπεται στη συνέχεια και ο θεσμός των επιχειρησιακών συμβάσεων ανά τράπεζα, για την πρόσθετη αμοιβή του προσωπικού με επιχειρησιακά επιδόματα, δωρεάν μετοχές, bonus κ.α

· τι θα γίνει με όλους εμάς και τα επίπεδα των αμοιβών μας όταν παρέλθει η περίοδος των «παχιών αγελάδων» για τις τράπεζες; Δεν είναι τυχαίο ότι η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει λόγο για υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οι παντός είδους καταχωρήσεις των τραπεζών, σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, επικεντρώνονται πλέον όχι τόσο στην προώθηση νέων προϊόντων αλλά στην προσέλκυση υφισταμένων δανείων και καρτών με καλύτερους όρους αποπληρωμής. Τι θα γίνει όταν όλοι αυτοί οι οφειλέτες με δύο και τρία δάνεια και άλλες τόσες πιστωτικές κάρτες θα αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους;

 Συνάδελφοι, η άρνηση των τραπεζών να διαπραγματευθούν την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, που επαναλαμβάνουμε ρυθμίζει τα ελάχιστα επίπεδα αμοιβών, σηματοδοτεί σε επόμενο στάδιο τη συρρίκνωση των μισθών μας με παράλληλη απελευθέρωση του ωραρίου απασχόλησης.

 Αν αυτή τη στιγμή, με τα τεράστια υπερκέρδη, οι τραπεζίτες αρνούνται να συζητήσουν για τα ελάχιστα επίπεδα αυξήσεων μέσω της κλαδικής σύμβασης, τότε το μέλλον των εργασιακών μας σχέσεων φαντάζει μάλλον ζοφερό στην περίπτωση, που τα κέρδη των τραπεζών αρχίσουν να συρρικνώνονται.

Δικαίωμα στη σύνταξη

 

 Τον τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για την επιτακτική ανάγκη εκκίνησης ενός ακόμη «διαλόγου», αυτή τη φορά με στόχο την επίλυση του ασφαλιστικού. Και, ως συνήθως, εκείνοι που καλούνται να κάνουν τις απαραίτητες θυσίες είναι οι εργαζόμενοι. Εύλογα λοιπόν ρωτάμε:

Ø είμαστε εμείς υπεύθυνοι και όχι οι κατά καιρούς διορισμένες διοικήσεις των ταμείων για τη δεινή θέση, στην οποία αυτά έχουν περιέλθει;

Ø είμαστε εμείς υπεύθυνοι, που καταβάλλουμε ανελλιπώς τις ασφαλιστικές μας εισφορές και εύλογα επομένως προσδοκούμε να λάβουμε τη σύνταξή μας στο τέλος του εργασιακού μας βίου;

Ø είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την εισφοροδιαφυγή, την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, την ανασφάλιστη εργασία;

 Και πια είναι η λύση που προτείνεται; Η αύξηση για όλους εμάς των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

 Συνάδελφοι, αν και αυτή τη φορά παραμείνουμε απαθείς στις εξελίξεις, αν και αυτή τη φορά εφησυχάσουμε τότε αυτά τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα που μας έχουν απομείνει θα εξανεμιστούν με τη δική μας ανοχή.

 

Απέναντι στη λογική που θέλει τις τράπεζες super market και τους τραπεζοϋπαλλήλους των 800€ και 900€ «ρετιρέ», απαντάμε με τη συμμετοχή μας στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 15 Μαρτίου 2006.

 

Περιφρουρούμε τις κλαδικές μας συμβάσεις, το ωράριο, το δικαίωμα μας στη σύνταξη.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

 

 

 

 

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

 Ισίδωρος Γοίλιας Εμμανουήλ Μπεμπένης