Fri, 29 March 2024

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 σας αποστέλλουμε το Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας (Ο.Τ.Ο.Ε) μετά τις απαντητικές επιστολές, που επέδωσαν οι Διοικήσεις των Τραπεζών, με τις οποίες αρνούνται να προσέλθουν σε διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας κλαδικής Σ.Σ.Ε.

 Οι χθεσινές εξελίξεις και η γενικότερη στάση των Τραπεζιτών αποδεικνύουν πλέον ξεκάθαρα την πρόθεσή τους για κατάργηση των κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, απελευθέρωση του χρόνου απασχόλησης των τραπεζοϋπαλλήλων και υπαγωγή μας σε δυσμενέστερους όρους εργασίας.

 Η στάση των Τραπεζιτών συμπορεύεται με τη γραμμή που χαράζει ο Σ.Ε.Β για κατάργηση στην πράξη των Συλλογικών Συμβάσεων, εξαίρεση από τις αυξήσεις των εργαζομένων που προέρχονται από περιοχές με υψηλή ανεργία, μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία ασφάλισης, πρόσληψη με … μισό μισθό ανέργων πτυχιούχων, διεύρυνση και τελικά απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων.

 Η άρνηση των Τραπεζιτών να προσέλθουν σε διαπραγμάτευση για τη νέα κλαδική σύμβαση ανοίγει σε επόμενη φάση το δρόμο για:

. Ατομικές συμβάσεις εργασίας, όπου πλέον θα επιβάλλεται η βούληση
του ισχυρού
. Προσλήψεις με χαμηλότερους μισθούς
. Ανατροπή ρυθμίσεων, που προβλέπονται και διαπραγματεύονται μέσω
των κλαδικών συμβάσεων (βρεφονηπιακοί σταθμοί,κατασκηνωτικά επιδόματα, επιδόματα πολυετίας, πτυχίου, γάμου, παιδιών, παραμεθόριων περιοχών).

 Αν σε όλα αυτά προστεθεί ο διακαής πόθος των εργοδοτών να μπορούν να προσλαμβάνουν και να απολύουν τον οποιονδήποτε μέσα από την απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων, τότε το μέλλον φαντάζει εξαιρετικά ζοφερό, καθώς σε τελική ανάλυση θα υποχρεωθούμε να εργαζόμαστε με απελευθερωμένο ωράριο, χωρίς καμία προστασία ως προς την απασχόλησή μας και με μισθούς – πακέτο, που θα διαμορφώνονται μονομερώς.

 Είμαστε στη διάθεση κάθε συναδέλφου για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνηση στα τηλέφωνα του Συλλόγου 71092-71097.

 Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος                                      Ο Γεν. Γραμματέας

Ισίδωρος Γοίλιας                               Εμμανουήλ Μπεμπένης